Remedii naturale contra depresiei

 

Remedii naturale contra depresiei

Remedii naturale contra depresiei Depresia este o tulburare a stării emoționale care determină apariția apatiei, a sentimentelor de nefericire și vinovăție și a unei dificultăți evidente de a ne bucura de viața cotidiană.

 Pe lângă recomandarea de a consulta un medic specialist care să ne indice un tratament specific, este bine să știm că există la îndemână anumite alimente care acționează ca antidepresive naturale, deoarece hrănesc și reglează în mod natural sistemul nervos. Să nu uităm un alt factor important pentru combaterea depresiei și anume exercițiul fizic, care poate alunga stările depresive datorită creșterii nivelelor de endorfine.

 

Iată câteva recomandări care vă vor ajuta să tratați pe cale naturală depresia:

 Antidepresive naturale:

 - Magneziul, care se găsește în nuci, legumele cu frunze verzi, fructul de avocado.

 - Triptofanul, care se găsește în cacao;

 - Acizii tip omega 3 din semințele de in sau în semințele și uleiul de cânepă;

 - Vitamina B12, care se găsește în derivatele din lapte, algele precum spirulina și chlorella, drojdia inactivă, polenul, propolisul, borșul, gălbenuşul de ou, fructele de mare.

 - Acidul folic, prezent în fructe și în legumele cu frunze verzi.

 Important: Unii dintre acești nutrienți pot fi luați ca supliment alimentar, conform recomandării unui medic specialist.

 Alte alimente recomandate sunt fulgii de ovăz, năutul, mandarinele, castanele comestibile, semințele de dovleac și cele de floarea soarelui.

 Ne pot fi de folos de asemenea infuziile sau maceratele la rece de sunătoare, ghimbir, mușețel, lemn dulce sau oregano.

 Ce alimente trebuie să evităm?

 - Carnea în exces

 - Grăsimile saturate

 - Aspartamul (îndulcitor artificial)

 - Coloranții artificiali

 - Zahărul alb

 - Produsele de patiserie

 - Băuturile carbogazoase artificiale

 - Alcoolul

 - Cafeaua

 - Ceaiul negru

 De asemenea, la nivel extern putem profita de beneficiile antidepresive și senzoriale ale următoarelor uleiuri esențiale:

 - oregano

 - lavandă

 - mușețel

 - bergamotă

 - busuioc

 - geranium

 - iasomie

 - lămâie

 - lemn de santal

 - mandarine

 - melissa

 - menta

 - portocale

 - neroli

 - pomelo

 - salvie

 - verbină

 - trandafir

 - ylang-ylang

 În acest caz, putem mirosi uleiurile esențiale și ne lăsăm apoi ghidați de intuiție în alegerea lor. Odată ce am ales uleiurile preferate, le putem folosi într-o lămpiță de aromoterapie sau putem amesteca 2-3 picături cu o cremă hidratantă, aplicând-o apoi pe corp.

 

Tratarea și vindecarea emoțiilor

 Conform specialiștilor în vindecarea emoțională, în majoritatea cazurilor de depresie trebuie căutată originea problemei, care este în acest caz un conflict. Poate fi vorba despre a face ceva ce nu dorim și să acumulăm astfel mânie sau tristețe reprimată. Pentru a trata aceste probleme emoționale se recomandă și homeopatia și terapia cu florile Bach, care nu au contraindicații și nici efecte secundare și pot fi luate la orice vârstă.

 

Alte sfaturi practice pentru combaterea depresiei:

 Unul din factorii care poate determina apariția dezechilibrelor psihice este lipsa contactului cu natura. Culoarea verde este prin excelență un echilibrant natural, iar expunerea la soare este esențială, în special atunci când nu ne simțim bine.

 Există persoane care simt în mod intuitiv această necesitate, însă în realitate cu toții avem nevoie să ne reconectăm cu natura. Mai ales dacă locuim într-un oraș mare și aglomerat, este esențial ca măcar la sfârșit de săptămână să evadăm în natură.

 Un alt factor care influențează starea noastră psihică este respirația. În prezent oamenii respiră doar pentru a supraviețui, însă fiecare celulă a organismului nostru are nevoie de oxigen. O modalitate foarte indicată de a ne îmbunătăți respirația și de a genera endorfine, care sunt hormonii fericirii, este de a realiza exerciții fizice zilnic. S-a demonstrat că exercițiile fizice aduc la fel de multe beneficii atât pentru creier cât și pentru corp, de exemplu stimulează circulația sanguină, oxigenează profund țesuturile și celulele imunitare care circulă în sânge. De asemenea, exercițiile fizice:

 - reduc oboseala și îmbunătățesc nivelele de energie;

 - combat stresul, anxietatea, starea de indispoziție și depresia;

 - dezvoltă forța musculară, ușurează durerea și elasticizează întregul corp

 - mențin sănătatea osoasă;

 - ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase;

 - ajută la îmbunătățirea somnului.

 Luând măsurile adecvate pentru a avea un stil de viață sănătos care să includă o alimentație echilibrată, exercițiile fizice, contactul cu natura, precum și vindecarea traumelor emționale, depresia poate fi prevenită și tratată.