7 remedii naturiste contra ochilor iritați

 

Ce cauzează înroșirea ochilor?

7 remedii naturiste contra ochilor iritați Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor. Aceasta poate fi rezultatul muncii îndelungate la calculator, lipsa unei bune calități a somnului și chiar anumite boli oculare.

 Înroșirea ochilor se produce atunci când se inflamează vasele sanguine din membranele care acoperă ochii. În cazurile mai delicate pot apărea de asemenea pete roșii în această zonă a ochilor, ceea ce se numește hemoragie subconjunctivală și care se produce atunci când sângele se extinde în afara vaselor sanguine datorită unui efort brusc.

 În aproape toate cazurile de iritare și înroșire a ochilor, se percepe de asemenea și o senzație neplăcută de mâncărime care poate înrăutăți problema.

 Vestea bună este că există o serie de remedii naturiste care pot calma simptomele ochilor iritați și care ajută la recuperarea stării lor optime. Remediile naturiste prezentate în acest articol, datorită conținutului lor de antioxidanți și de apă (în cazul castraveților și a cartofilor) ne pot ajuta să diminuăm inflamația oculară și să îmbunătățim circulația sanguină din această zonă. Iată 7 dintre aceste remedii:

 

1. Mierea de albine

 Datorită proprietăților sale antibacteriene și anti-inflamatorii, mierea este considerată ca fiind unul dintre cele mai bune remedii pentru calmarea arsurilor și iritațiilor.

 Mierea poate fi folosită pentru a combate microorganismele oculare care pot acționa în mod negativ asupra, precum și ca tratament natural contra durerii și a senzației de mâncărime oculară.

 Ingrediente:

 - 3 linguri de miere pură de albine (75 g)

 - ½ cană de apă călduță (125 ml)

 Cum se folosește?

 - Diluați cele 3 linguri de miere pură de albine în jumătate de cană de apă călduță, lăsați-o să se răcească și aplicați apoi câteva picături în ochiul afectat.

 

2. Pliculețe de ceai de mușețel

 Proprietățile anti-inflamatorii și calmante ale mușețelului îl recomandă ca un excelent remediu pentru ameliorarea sănătății ochilor iritați.

 Aplicarea pliculețelor de mușețel pe pleoape reduce inflamația și diminuează senzația de mâncărime.

 Alte beneficii pe care le oferă folosirea pliculețelor de mușețel sunt și prevenirea apariției cearcănelor și a pungilor de sub ochi pentru a avea o privire luminoasă și proaspătă.

 Cum se folosește?

 - Infuzați două pliculețe de ceai de mușețel în apă călduță, iar apoi aplicați-le pe pleoapele închise timp de 10 minute.

 

3. Feliile de cartofi

 Cartofii au o acțiune descongestionantă care ajută la diminuarea inflamației și a înroșirii ochilor iritați.

 Ca în cazul anterior, respectiv al pliculețelor de mușețel, aplicarea lor regulată pe pleoape diminuează de asemenea cearcănele și pungile de sub ochi.

 Cum se folosește?

 - Tăiați câteva rondele de cartof crud și aplicați-le pe pleoapele închise timp de 10 minute.

 

4. Feliile de castraveți

 Această legumă este unul dintre cei mai buni aliați ai frumuseții și sănătății încă din cele mai vechi timpuri. Conținutul său bogat în apă și antioxidanți ajută la reducerea inflamației și îmbunătățesc circulația sanguină, ajutând astfel la calmarea iritațiilor oculare.

 Cum se folosește?

 - Tăiați câteva rondele de castraveți, puneți-le la congelator, iar când sunt suficient de reci, aplicați-le pe ochi timp de 10 - 15 minute.

 

5. Turmericul

 Turmericul, acest condiment popular are o acțiune antibiotică ce combate microorganismele care generează infecții oculare.

 Datorită proprietăților sale anti-inflamatorii, turmericul ajută la scăderea inflamației și îmbunătățește circulația sanguină, ajutând la eliminarea înroșirii oculare.

 Ingrediente:

 - 2 lingurițe de turmeric (10 g)

 - 1 pahar de apă (200 ml)

 Cum se folosește?

 Diluați cele două lingurițe de turmeric în paharul de apă și apoi aplicați lichidul pe tot conturul ochilor cu ajutorul unei comprese din bumbac.

 

6. Apa de trandafiri

 Acest lichid parfumat oferă multe beneficii pielii și are de asemenea un efect calmant care reduce înroșirea oculară pentru ameliorarea senzație de mâncărime și iritație oculară.

 Aplicarea apei de trandafiri pe pleoapele ochilor iritați acționează ca un remediu instantaneu pentru reîmprospătarea ochilor și diminuarea pungilor de sub ochi.

 Cum se folosește?

 - Îmbibați două dischete de bumbac în apă de trandafiri și aplicați-le apoi pe fiecare pleoapă, timp de 10 minute.

 

7. Aloe vera

 Nicio plantă nu oferă așa o bogăție nutrițională precum planta de aloe vera. Gelul pe care îl conțin frunzele sale are proprietăți antibiotice, astringente și coagulante care pot fi folosite și în tratarea iritațiilor oculare.

 Cum se folosește?

 - Extrageți gelul de aloe vera și aplicați-l pe ochiul afectat, fixându-l cu o fașă pentru a-l putea menține astfel timp de 10-15 minute.

 

Recomandări pentru ochii iritați:

 Cu toate că aceste remedii naturale pot fi o primă măsură pentru ameliorarea senzației de uscăciune sau de iritație oculară, este fundamental să se acorde atenție evoluției acestor simptome, deoarece acestea ar putea semnaliza o boală sau o tulburare vizuală mai gravă.

 Dacă înroșirea sau iritația ochilor persistă mai mult de o zi și este însoțită și de alte simptome, se recomandă consultarea unui medic oftalmolog.

 Aceste simptome includ:

 - Febră

 - Amețeli

 - Greață

 - Dureri intense

 - Vedere încețoșată

 - Vedere dublă

 - Reacție la lumină.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca