Semințele de chia, un aliment sănătos cu proprietăți curative

 

Ce sunt semințele de chia?

Semințele de chia, un aliment sănătos cu proprietăți curative Chia este planta din care se obțin popularele semințe de Chia, care au numeroase beneficii nutriționale și proprietăți atât curative, cât și medicinale.

 Chia este numele sub care este cunoscută planta Salvia Hispanica și este originară din America Centrală și aparține familiei lamiaceelor. Din aceasta se obțin renumitele semințe de chia, care erau pentru triburile indigene constituiau alimentul de bază, iar consumul lor datează de acum 6.000 de ani, așa încât pot fi considerate adevărate „semințe legendare”.

 

Beneficiile cele mai importante ale semințelor de chia

 Referitor la beneficiile pe care le aduc semințele de chia, acestea sunt un aliment foarte puternic din punct de vedere nutrițional‚ datorită bogăției de: acizi grași esențiali (mai ales Omega-3 și Omega-6), vitamine (vitamina A și vitaminele din grupa B), minerale (în special potasiu și calciu) și fibre.

 Aceste semințe mici dar pline de nutrienți valoroși, conțin de asemenea acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6, importanți pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, ajutând la evitarea problemele de circulație și de asemenea a hipertensiunii. În plus, semințele de chia ajută la reducerea nivelelor ridicate de colesterol și trigliceride din sânge, dacă sunt consumate în mod regulat și sunt incluse în cadrul unei alimentații variate și sănătoase.

 Din punct de vedere nutrițional, semințele de chia constituie o sursă bogată de minerale precum potasiu, calciu și de proteine. Vitaminele prezente în aceste semințe sunt vitaminele din grupul B și vitamina A. Datorită conținutului său de proteine, vitamine și minerale, semințele de chia sunt recomandate mai ales pentru sportivi și pentru persoanele care depun efort fizic zilnic deoarece le oferă acestora energie și vitalitate.

 Un alt beneficiu al semințelor de chia este acela că sunt bogate în antioxidanți care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor, reducând astfel acțiunea negativă a radicalilor liberi.

 Consumul semințelor de chia este recomandat și în dietele de slăbire deoarece conferă senzația de sațietate. Aceasta se datorează faptului că, odată amestecate cu un lichid, semințelor de chia formează un gel și absorb de 10 ori mai mult lichid decât greutatea lor și cresc totodată în volum.

 Lichidele cu care putem amesteca semințele de chia sunt: apă, infuzii de plante, lapte vegetal, sucuri de fructe, iaurt.

 Pentru că sunt bogate în fibre, semințele de chia sunt în mod special recomandate pentru persoanele care suferă de constipație, deoarece ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Semințele de chia sunt de asemenea un aliment recomandat pentru persoanele care au diabet, ajutând la reglarea nivelelor de glucoză din sânge.

 Semințele de Chia se folosesc de asemenea ca ingredient pentru prepararea unor diverse rețete, în salate de legume sau de fructe, în patiserie și panificație.

 

Contraindicații pentru consumul semințelor de chia

 Totuși, chiar dacă este un aliment extrem de sănătos, înainte de a-l include în alimentația dumneavoastră, este necesar să aflați și contraindicațiile semințelor de chia. Iată în continuare care sunt acestea:

 1. Dacă luați anumite medicamente

 Nu se recomandă consumul acestor semințe când urmați un tratament medical pe bază de medicamente pentru tratarea hipertensiunii, aceasta datorită faptului că semințele de Chia ajută la scăderea tensiunii arteriale, putând să interacționeze în mod alarmant cu acest tip de medicamente. Nu se recomandă de asemenea consumul acestora dacă luați medicamente pentru diabet, dacă aveți nivele scăzute de zahăr în sânge, dacă luați insulină sau dacă luați medicamente anticoagulante.

 2. Dacă aveți hipotensiune

 Hipotensiunea înseamnă o tensiune arterială scăzută (adică valori mai mici decât cele considerate normale). Deoarece semințele de chia reduc tensiunea arterială, dacă o persoană cu hipotensiune le consumă, acestea pot reduce și mai mult tensiunea.

 3. Dacă aveți diverticuloză

 Diverticuloza sau boala diverticulară, este o boală relativ răspândită în cadrul populației (aproximativ 10% din persoanele cu vârsta peste 40 de ani suferă de diverticuloză și peste 50% dintre cei care au peste 70 de ani). Diverticuloza se caracterizează prin prezența diverticulilor colonici, aceștia apărând ca niște mici săculeți în mucoasa și submucoasa intestinului gros. Semințele de chia, fiind foarte bogate în fibre, nu sunt recomandate a fi consumate de persoanele care suferă de diverticuloză.

 Alte contraindicații ale semințelor de chia

 - Dacă aveți diaree: deoarece semințele de chia stimulează tranzitul intestinal.

 - Dacă ați avut recent o intervenție chirurgicală la aparatul digestiv: ca de exemplu o operație la stomac, la intestinul subțire sau la colon.

 - Dacă aveți gaze și flatulență: datorită conținutului lor bogat în fibre, semințele de chia nu sunt recomandate dacă aveți astfel de tulburări digestive.