Stresul și depresia, inamicii dietei

Cum influențează stresul și depresia alimentația?

 Stresul și depresia au fost asociate de mult timp cu un risc crescut de obezitate, iar acum o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio din Statele Unite a descoperit că aceste tulburări mentale modifică ritmul cu care organismul procesează alimentele grase, ceea ce ar putea explica această relație. De fapt, conform rezultatelor lucrării publicate în revista „Biological Psychology”, au văzut că femeile cu stres au ars cu 104 calorii mai puține în șapte ore când au consumat o cantitate similară de grăsime decât ar ingera un hamburger în oricare dintre principalele lanțuri de fast-food.

 O constatare care, potrivit doctorului Janice Kiecolt-Glaser, autoarea studiului, ar demonstra că „stresul poate favoriza creșterea în greutate prin scăderea metabolismului grăsimilor”. Mai exact, diferența dintre o persoană cu stres și o altă persoană fără nimic este de 104 calorii, o diferență care într-o zi nu este semnificativă „dar dacă se adaugă la sfârșitul anului poate ajunge până la 11 lire sterline” (mai mult de 5 kilograme aproximativ ).

 În munca lor, ei au recrutat 56 de femei de vârstă mijlocie pentru a mânca alimente bogate în grăsimi pentru două zile diferite, când metabolismul lor a fost controlat. În fiecare zi, participanții au completat o serie de chestionare pentru a evalua posibilele simptome depresive sau de stres, precum și obiceiurile lor alimentare și activitatea fizică. Cercetătorii au început prin măsurarea numărului de calorii arse de fiecare femeie în timp ce se odihnea. Femeilor li s-a dat apoi o masă de testare cu ouă, un cârnat de curcan și prăjituri. În total, conțineau aproximativ 930 de calorii și aproximativ 60 de grame de grăsimi, aceeași cantitate de grăsimi și calorii ca un hamburger cu brânză dublă și cartofi prăjiți pe care le vând cele mai multe restaurante de tip fast-food. Într-o zi, femeilor li s-a oferit o versiune a alimentelor testate, cu un conținut ridicat de grăsimi saturate, în timp ce în a doua zi au mâncat o masă bogată în grăsimi mononesaturate din uleiul de floarea soarelui.

 Testele metabolice pentru a vedea viteza cu care ardeau grăsimi și calorii au fost repetate la fiecare oră timp de șapte ore după ce au terminat de mâncat. În plus, cercetătorii au măsurat nivelurile hormonului de stres cortizol, precum și insulina, glucoza și grăsimile din sânge. La sfârșitul studiului și analizând datele, au văzut că 31 de femei menționaseră un moment stresant cu o zi înainte de test și până la 21 la ambele vizite. În medie, aceste femei au ars cu 104 mai puține calorii decât restul la șapte ore după ce au terminat de mâncat.

 Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că femeile cu tensiune arterială mai mare au un nivel mai ridicat de insulină și au ars grăsimile și mai lent. Istoria depresivă nu a afectat rata metabolică a femeilor, deși acestea au avut un nivel mai ridicat de cortizol, despre care se crede că promovează depozitarea nesănătoasă a grăsimilor în talie. Singura diferență dintre rezultatele dintre o masă bogată în grăsimi saturate și mononesaturate a fost o creștere mai pronunțată a zahărului din sânge după a doua, o constatare pe care autorii o admit că va trebui studiată în viitoarele cercetări.