Corpul uman ca și templu

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare

 Corpul fizic ne permite toate experiențele mari și mici ale vieții, de la mâncare la muncă, joc sau iubire, dar este, de asemenea, supus bolii, durerii, îmbătrânirii și, în cele din urmă, morții.

 Respingerea trupului este bine cunoscută în tradiția religioasă creștină occidentală, dar a avut loc și în Orient. Brahmanismul hindus împărtășește punctul de vedere al ascetismului creștin atunci când asociază corpul ca fiind ireal sau ca o povară densă care trebuie eliberată. Unele texte budiste îl definesc ca o sursă de suferință, iar calificări similare pot fi găsite în iudaism și islam.

 Cu toate acestea, în aceleași tradiții găsim cuvinte care asociază corpul ca fiind o materializare a divinului. Alături de tendința de a separa corpul de cea mai sublimă parte a ființei umane, respectiv spiritul, există intuiția că, în practică, sunt unite sau sunt același lucru.

 Pentru Jorge N. Ferrer, autorul cărții Spiritualitatea Creatoare, ar fi de dorit să lăsăm în urmă ambivalența tradițiilor spirituale pentru a îmbrățișa definitiv corpul și universul material ca manifestări spirituale.

 Faptul de a considera corpul ca un templu duce la îngrijirea acestuia cu o intenție care depășește menținerea sănătății. Sau, în caz de boală, să încercați să vă vindecați prin mijloace naturale, nu atât luptând cu simptomele, cât respectând inteligența corpului, care poate folosi boala pentru a favoriza o transformare existențială sau o schimbare de valori. Corpul ne poate fi profesor chiar și atunci când este bolnav.

 Mai mult decât evitarea tulburărilor de sănătate, este vorba despre promovarea dezvoltării potențialelor sale extraordinare de vitalitate. Pentru aceasta este necesar să-i cunoaștem structura specifică. Înțelepciunile tradiționale o descriu ca o combinație de trei niveluri distincte, respectiv: planul fizic, mental și spiritual.

 Dincolo de descrierile teoretice, totul în corp este conectat. De aceea, tehnici precum yoga, tantra sau artele marțiale acționează asupra corpului fizic pentru a atinge obiective spirituale sau imateriale. Mâncând, respirând și exersând anumite exerciții, funcționarea acestuia poate fi rafinată până când corpul însuși devine un instrument de cunoaștere.

Despre practicile conștiinței corporale

 A trata corpul ca pe un templu înseamnă a avea grijă de toate dimensiunile sale, de la cele mai fizice la cele mai înalte, amintindu-ne că nicio practică nu se concentrează exclusiv pe una dintre ele.

 Să te speli, să te îmbraci, să bei, să mănânci, să dai, să iei, să colecționezi ... oricare dintre aceste acte este o invitație de a fi mai conștient.

 Exercițiul fizic, precum diferite sporturi sau mersul pe jos, poate fi la fel de ritualic ca și tehnicile care acționează energiile subtile (tai chi, yoga, chikung, anumite masaje) și chiar ca diferitele tipuri de meditație și vizualizare, care operează la nivel de conștiință.

 De-a lungul zilei și săptămânii există suficient timp pentru a-l dedica în mod echilibrat și în conformitate cu caracteristicile personale, fiecărui tip de practică. Combinația permite îmbogățirea calității fiecăruia. De exemplu, atunci când alergăm sau mergem cu bicicleta, nu ne mai concentrăm pe arderea caloriilor sau creșterea performanței, ci acordăm atenție armoniei mișcărilor, respirației, senzațiilor pe care le experimentăm și relației noastre cu alte ființe vii.

 Antrenamentul de forță și rezistență, care duce adeseori la un sentiment de epuizare, ne familiarizează cu capacitatea de a renaște și de a depăși limitele. Aceste experiențe sunt cu siguranță atât de importante pentru ființa umană încât explică în mare măsură practica sportului de înaltă competiție sau a alpinismului.

 Realizarea flexibilității și controlului corpului expuse de yoghini experți necesită un efort echivalent, însoțit de cuceriri interioare pentru care nu se acordă diplome. Practicanții disciplinelor psihofizice dezvoltă abilități care le permit să gestioneze în mod adecvat stările mentale, emoționale și energetice. Astfel, ei cultivă seninătatea și promovează creșterea psihologică sau spirituală.

 În yoga sau Chi kung acest domeniu se referă la energia vitală care coboară și urcă prin trunchiul corpului ca într-un circuit închis. Scopul final al acestor practici este de a realiza o astfel de fuziune între structurile fizice și energetice ale corpului încât să fie posibilă desfășurarea potențialelor extraordinare de înțelegere și longevitate menționate în tradițiile antice.

Reconectează-te cu propriul corp și cu Pământul

 Tradițiile spirituale văd o rezonanță certă între corpul uman și cosmos. În funcționarea sa, se exprimă toată înțelepciunea și capacitatea creativă a naturii. Mintea poate că tânjește să cunoască legile fizice și chimice, dar corpul uman este deja cel mai complet rezultat al aplicării lor. Într-un fel, scopul ar trebui să fie conectarea cu ceea ce corpul știe deja.

 Experiența corpului ca entitate sacră - demnă de respect - este un prim pas spre a considera întreaga natură ca originea și căminul său. Astfel, obținem o dublă reținere, în corpul nostru și pe Pământ, care vindecă senzația ciudată de a nu face parte din această lume.