Cum să devii o persoană matinală?

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală

Cum să devii o persoană matinală? A vă trezi devreme este mai mult decât un obicei, este un stil de viață benefic și prin urmare trebuie să fie menținut și în weekenduri, sărbători, cu excepția zilelor în care sunteți bolnavi. Primele zile sau săptămâni pot fi mai dificile, însă organismul uman este conceput să se adapteze schimbărilor și să urmeze o nouă rutină. Faceți un plan și urmați-l pentru a vă bucura de o schimbare în bine. Să vedem în continuare care sunt cele 10 trucuri și recomandări care vă vor ajuta să deveniți o persoană matinală:

1. Urmați o rutină de seară

 Știm că s-ar putea să pară ceva contradictoriu o rutină pentru orele de odihnă, însă cercetătorii afirmă că trupurile noastre iubesc rutina. Rutina face ca organismul nostru să-și încetinească ritmul de funcționare, ceea ce ne poate ajuta să adormim mai repede. Odată ce ați stabilit un ritual de seară, corpul va începe să se pregătească pentru culcare. Dacă vreți să învățați cum să deveniți o persoană matinală, rutina de seară este una dintre cheile cele mai importante. Pentru aceasta este bine să faceți următoarele lucruri:

 1. Începeți prin a opri orice aparat electronic cu aproximativ 90 de minute înainte de a vă dori să mergeți la culcare. Opriți televizorul și închideți telefonul.
 2. Puneți o muzică relaxantă și faceți un duș cald. Acest lucru vă va ajuta să vă relaxați atât mintea, cât și trupul.
 3. Găsiți o carte bună și citiți-o. A citi înainte de culcare vă va liniști mintea și vă va deconecta atenția de la unii dintre stimulii suplimentari din jurul vostru.
 4. Începeți să scrieți într-un jurnal înainte de a vă culca. Acest obicei benefic vă poate ajuta să vă organizați gândurile și să eliminați toate problemele pe care le-ați putea păstra în minte gândindu-vă la ele.
 5. Patul în care vă odihniți ar trebui să fie suficient de confortabil și trebuie folosit numai pentru somn. Lucrul, vizionarea TV-ului sau alte activități vă transmit în mod subconștient că patul dvs. este un loc "treaz", ceea ce doriți să evitați! Nu faceți în pat celelalte activități, în special cele potențial stresante (studiu, lucru, etc.). Încercați să vă faceți munca fie la un birou din camera dumneavoastră, fie într-o altă cameră separată.
 6. Nu faceți exerciții fizice înainte cu cel puțin 3 ore înainte de culcare! Exercițiile fizice vă vor stimula și energiza corpul, lucru pe care doriți să-l evitați. Faceți în schimb antrenamentul fizic la prima oră de dimineață!

2. Pregătiți-vă pentru somn

 O parte esențială a programului de a deveni o persoană matinală înseamnă să mergeți la culcare cât mai devreme. Pentru o persoană care întotdeauna merge la culcare între ora 1 și 3 dimineața, acest lucru ar putea fi dificil. Dacă vreți să vă treziți la ora 6 dimineața, evident că veți avea nevoie de mai mult de 4 ore de somn.

 Dacă dormiți, aceasta nu este o activitate pasivă. A învăța cum să deveniți o persoană matinală este mai mult decât a vă trezi devreme într-o zi, iar pentru aceasta este nevoie de pregătire. Dacă puteți să vă amintiți câteva lucruri chiar înainte de a ajunge în pat, veți avea un timp mai scurt până când adormiți. Iată care sunt acestea:

 1. Începeți prin a merge la culcare cu doar 10 minute mai devreme decât faceți de obicei. După ce vă urmați rutina pentru culcare, corpul și mintea dumneavoastră vor fi relaxate și pregătite pentru somn.
 2. Evitați să consumați alimente sau băuturi care conțin cofeină după-amiaza (după prânz), pentru a preveni insomniile.
 3. Luați o cină ușoară. Pastele cu sos gustos par uneori o alegere potrivită, dar sunt mai greu de digerat, ceea ce va împiedica instalarea somnului. Optați pentru alimente ușoare precum salate de crudități, legume la aburi, fructe și iaurturi.
 4. Alcoolul ne ajută să dormim inițial, dar de fapt are mult zahăr care ține creierul treaz în noapte. De asemenea, alcoolul ne deshidratează, iar deshidratarea ne face obosiți. Cel mai bine este să consumați seara apă plată sau ceaiuri din plante medicinale care au efecte sedative și liniștitoare, cum ar fi passiflora, sunătoarea, mușețelul, lavanda, busuiocul, teiul, etc.

3. Mergeți la culcare

 Acum că sunteți în pat cu 10-20 minute mai devreme decât ieri, trebuie să dormiți. Pentru aceasta, este necesar să vă asigurați că și dormitorul este pregătit corespunzător:

 1. Dormiți într-un întuneric complet. Închideți jaluzelele cât de mult puteți și opriți orice emisie de lumină (chiar dacă aparatele electronice ar trebui să fie deja oprite!). Lumina artificială poate interfera cu creierul nostru și ne poate face să credem că este timpul zilei.
 2. Purtați haine confortabile și asigurați-vă că aveți în cameră o temperatură confortabilă pentru somn. Luați o pătură și reglați termostatul.

4. Alegeți-vă alarma pentru ceasul deșteptător

 Aceasta este un aspect important pentru a deveni o persoană matinală. Modul în care vă treziți setează tonusul pentru restul zilei. Butonul de amânare este întotdeauna atât de accesibil, dar trebuie să vă prefaceți că nu există. Când alarma se stinge, vă ridicați din pat. Nu există altă opțiune dacă chiar doriți să deveniți o persoană matinală.

 1. Dacă sunteți una dintre persoanele care nu pot rezista obiceiului de a verifica telefonul pentru eventualele notificări, puneți telefonul pe modul silent și departe de dumneavoastră în timp ce dormiți. Tentația este prea periculoasă dacă doriți să deveniți o persoană matinală.
 2. În schimb, folosiți un ceas real cu alarmă. Cumpărați unul care vă place și sunteți fericit să îl utilizați.
 3. Puneți noul ceas cu alarmă undeva în cealaltă parte a camerei. Va trebui să vă ridicați dimineața să îl opriți, ceea ce vă va ridica din pat.
 4. Dacă este posibil, setați alarma la un ton liniștit, liniștit. Ar trebui să fie destul de tare pentru a vă trezi, dar zgomotul clasic și beepul unui ceas deșteptător ne sperie și ne face inima să funcționeze prea tare și prea repede.
 5. După ce ați oprit dimineața ceasul cu alarmă, deschideți jaluzelele. Lăsați să intre în cameră cât mai multă lumină naturală, cât mai curând posibil.

5. Beți suficientă apă

 A bea o cantitate suficientă de apă are multe beneficii, deoarece corpurile noastre sunt formate din peste 50% apă, astfel încât cea mai mică deshidratare afectează într-adevăr modul în care acestea funcționează. De exemplu, doar o schimbare de 2% a cantității de apă din creier poate avea consecințe pozitive sau respectiv negative asupra aparatului cognitiv. Deci, apa potabilă este importantă chiar și pentru a învăța cum să deveniți o persoană matinală. În acest sens, urmați aceste recomandări:

 1. Beți un pahar de apă caldă în care ați stors sucul de la o lămâie dimineața. Acest obicei benefic de dimineață vă va ajuta să vă rehidratați (pierdeți lichide pe măsură ce dormiți!), iar lămâia are efecte de alcalinizare, care ajută la curățarea și detoxifierea corpului.
 2. Pregătiți-vă puțină apă sau un ceai aromat pentru a vă începe ziua. Având o alternativă sănătoasă la îndemână, acest lucru vă va încuraja să beți suficiente lichide și să rămâneți hidratați.

6. Faceți stretching dimineața

 Faceți câteva exerciții de stretching dimineața și puneți sângele în mișcare. Încercați să faceți niște exerciții simple de Pilates sau yoga dimineața devreme. Acest lucru vă va ajuta să vă centrați pentru tot restul zilei și vă veți trezi limpezi și pregătiți pentru orice.

 1. Căutați videoclipuri cu anumite mișcări de stretching sau Pilates care vă pot ajuta. De exemplu, dacă stați la birou toată ziua, puteți să faceți exerciții pentru picioare și șolduri și să vă asigurați că spatele este flexibil.
 2. Dacă puteți mergeți undeva în natură, în lumina naturală de dimineață. Trezirea corpului pe măsură ce și soarele se trezește poate fi o activitate plăcută și foarte energizantă.

7. Ieșiți afară

 A ieși afară la prima oră și exercițiile de dimineață sunt minunate pentru trupurile și mințile noastre. Când vă treziți și începeți să vă antrenați, nu numai că vă încălziți corpul, dar impulsionați și metabolismul. De asemenea, dimineața este cel mai bun timp să vă gândiți și să reflectați sau să vă planificați ziua.

 1. Pregătiți-vă hainele de antrenament cu o seară înainte pentru a fi gata să mergeți la sală și pentru a vă motiva să mergeți la antrenament.
 2. Vizualizați antrenamentul. Planificați antrenamentul înainte de a vă trezi. Veți fi mai motivați să mergeți acolo dacă știți deja ce veți face.
 3. Recompensați-vă. Pentru un plus de motivație pentru a urma un program matinal de exerciții fizice, răsfățați-vă cu un mic dejun sănătos, o ciocolată sau o pereche nouă de pantofi la sfârșitul lunii.

8. Luați un mic-dejun sănătos

 Micul dejun este cea mai importantă parte a zilei! A lua un mic dejun complet dimineața vă va crește nivelul de energie și vă poate ajuta chiar să pierdeți în greutate. Pentru aceasta:
 1. Găsiți ceva care vă place să mâncați și încercați să faceți din micul dejun un timp distractiv al zilei, când puteți să vă așezați în liniște și să aveți parte de toate alimentele sănătoase pe care le iubiți.
 2. Puteți alege niște cereale integrale în combinație cu fructe proaspete. Încercați fulgii de ovăz cu banane sau afine. Iaurtul și muesli sau un smoothie sunt de asemenea opțiuni foarte bune. Nu trebuie să mâncați prea mult, dar ar trebui să mâncați bine. Cerealele integrale vă vor ajuta să aveți o stare de sațietate și, deoarece sunt carbohidrați complecși, organismul va avea mai multă energie.

9. Planificați-vă ziua

 Folosiți dimineața pentru a vă planifica restul zilei. Luați-vă câteva minute să stați și să stabiliți ce sarcini aveți de făcut, ce trebuie să cumpărați de la supermarket, etc. Efectuarea unui plan va ajuta la reducerea stresului de la locul de muncă și vă va face să vă simțiți mai motivați pentru a duce la bun sfârșit responsabilitățile zilei.

10. Faceți-vă timp să reflectați

 Folosiți dimineața sau seara pentru a reflecta asupra a tot ce s-a întâmplat pe parcursul zilei. Pentru unele persoane, obiceiul de a reflecta seara poate fi prea stimulent, în timp ce pentru alte persoane acest obicei poate fi liniștitor.

 A vă trezi devreme și a învăța cum să deveniți o persoană de dimineață are o mulțime de beneficii. Nu numai că vă veți simți că aveți mai mult timp, dar puteți pierde în greutate, puteți reduce stresul și puteți combate astfel stările de depresie sau de anxietate. Odată ce ați reușit să treceți peste senzația mai dificilă a sunetului de alarmă, veți vedea cum totul devine mai ușor. Dacă veți urmați aceste sfaturi și veți profita de dimineață doar pentru dumneavoastră, veți vedea cum poate deveni momentul preferat al zilei!