15 recomandări pentru combaterea stresului

Identificarea factorilor de stres

15 recomandări pentru combaterea stresului Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o are și în care sunt activate diferite mecanisme de apărare pentru a face față unei situații percepute ca fiind amenințătoare sau căreia trebuie să-i acordăm o atenție deosebită. Deși există mai multe cauze care pot declanșa stresul, responsabilitățile la locul de muncă și situația familială sunt cele mai cunoscute și repetate. În plus, există două cauze care pot avea o relație directă între ele, deoarece stresul se poate extinde de la o zonă la alta. Vă prezentăm în acest articol care sunt cheile care vă vor ajuta să combateți stresul și să evitați ca această afecțiune să crească riscul de a suferi probleme de sănătate.

 Dacă există ceva care ne poate ajuta să identificăm ceea ce ne provoacă stresul, este faptul de a avea un jurnal în care să notăm situațiile sau oamenii care ne cresc nivelul de stres. Urmărind modul în care situațiile respective ne-au făcut să ne simțim și reacția pe care am avut-o, ne ajută să știm care sunt cauzele care declanșează stresul și apoi să acționăm în consecință.

       

            15 recomandări utile pentru combaterea stresului

 1. Mențineți-vă activi și faceți exerciții fizice: rămâneți activi și faceți exerciții fizice. Atunci când facem exerciții fizice corpul nostru eliberează endorfine, ajutând la îmbunătățirea stării de dispoziție, fiind foarte utile în reducerea stresului. Pentru aceasta este suficient ca, în fiecare zi, să vă dedicați ceva timp pentru a vă plimba sau pentru a merge cu bicicleta, de exemplu. Veți vedea cum aceste obiceiuri sănătoase vă ajută să vă deconectați, să vă puneți gândurile în ordine și să luați problemele mai calm.

 2. Dedicați-vă timp doar pentru voi: este clar că munca este importantă, dar timpul pe care îl dedicați pentru voi nu trebuie să fie minimalizat. Stabiliți în calendarul săptămânal o după-amiază sau o seară în care vă dedicați timp pentru ceea ce vă place. Ieșiți la cină împreună cu partenerul, uitați-vă la acea colecție de filme pe care ați vrut să le vedeți de mai demult, citiți cartea care vă așteaptă la noptieră, etc. Vă veți simți mai bine decât credeți.

 3. Oferiți-vă provocări pentru a vă motiva: a vă stabili propriile provocări și a le îndeplini generează mult mai multă încredere în sine, ceea ce va ajuta la diminuarea stresului. Pe măsură ce veți îndeplini cu succes tot mai multe provocări și sarcini, veți deveni mai motivați, mai dinamici și mai activi.

 4. Luați contact cu lumea, comunicați despre voi: contactați oamenii, împărtășiți ce se întâmplă cu dumneavoastră. Sigur că ați auzit vreodată proverbul conform căruia „cine are un prieten are o comoară” și este bine să discutăm cu oamenii cărora le pasă și alături de care putem să ne relaxăm și să ne liniștim. Când simțiți că stresul începe să vă depășească, nu ezitați, apelați la un prieten sau la o persoană apropiată.

 5. Evitați obiceiurile nesănătoase: fumatul sau consumul băuturilor alcoolice nu vă vor ajuta să luptați împotriva stresului, ci mai degrabă opusul. Aceste obiceiuri proaste, la care se poate recurge la un anumit moment, pot oferi o ușurare instantanee, dar nu rezolvă problema. Trebuie să facem față stresului pentru a-l depăși.

 6. Ajutați alte persoane și fiți recunoscători: a-i ajuta pe oameni care trec prin situații mai grele decât ale noastre ne ajută să vedem propriile problemele dintr-o altă perspectivă. A-i ajuta pe alții ne face mai puternici și știind că, cu ajutorul nostru, am ajutat la îmbunătățirea unui aspect al vieții unei alte persoane, ne face să ne simțim mai fericiți. Nu este necesar să vă oferiți voluntar pentru un ONG, dar prin acțiuni simple, cum ar fi să ajutați o persoană în vârstă să traverseze strada sau la diferite acțiuni casnice puteți să depășiți mai ușor perioadele dificile.

 7. Prioritizați sarcinile la job: nu suntem neobosiți și munca nu are sfârșit, așa că încercați să învățați să prioritizați sarcinile și să înțelegeți că, uneori, nu putem să acoperim tot ceea ce vrem. Începeți cu cele mai importante sarcini și pe cele pe care nu le puteți termina astăzi, reluați-le mâine.

 8. Fiți pozitivi și preluați controlul: aveți încredere în voi înșiși și în faptul că puteți câștiga bătălia anti-stres. Întrebați-vă de ce ați ajuns în punctul în care vă aflați și încercați să urmăriți calea pe care o veți urma pentru a-l depăși. Faceți un efort și încercați să vedeți paharul pe jumătate plin.

 9. Acceptați că există lucruri care nu se pot schimba: nu putem avea întotdeauna control asupra tuturor situațiilor și acest lucru poate genera stres. Încercați să acceptați că există momente în care nu puteți să ieșim victorioși și că înainte de aceasta puteți găsi doar o nouă modalitate de urmat și o puteți face cu optimism.

 10. Practicați meditația și exercițiile de respirație: aceste practici au mai mult de-a face cu obiceiurile sănătoase care ne vor aduce mari beneficii pe termen lung. Meditația, tehnicile de mindfulness, exercițiile de yoga sau chiar practica exercițiilor de Pilates și de Tai chi ne vor ajuta să ne relaxăm, iar combinarea exercițiilor fizice cu cele mentale ne poate ajuta să facem față din ce în ce mai mult stresului.

 11. Dormiți mai bine: atunci când suntem stresați, este ușor să dormim, dar trebuie să știți că lipsa somnului este una dintre principalele cauze ale stresului. Acest lucru înseamnă că, dacă nu reușim să combatem această lipsă de somn și chiar insomnie, în timp, stresul se va înrăutăți. Încercați să faceți un efort și să dormiți între șapte sau opt ore pe zi pentru ca trupul și mintea să aibă timpul necesar să se deconecteze și să se odihnească. Aceasta poate fi una dintre cele mai eficiente soluții împotriva stresului.

 12. Ascultați muzica: a asculta muzică are multe beneficii, iar dacă suferiți de stres, acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați corpul și mintea, reducând astfel tensiunea arterială și nivelul de cortizol, care este un hormon legat de stres. Nu vă gândiți de două ori, faceți-vă timp, închideți ochii și încercați să ascultați muzică liniștită, cum ar fi muzica clasică sau sunete moi, cum ar fi marea sau natura.

 13. Mâncați mai sănătos: o dietă adecvată și o alimentație echilibrată reprezintă baza unei vieți sănătoase, iar pentru ca sănătatea noastră să nu sufere, iar unul dintre avantajele de a mânca sănătos este reducerea stresului. Se întâmplă în mai multe rânduri să fim concentrați la locul de muncă și să nu avem timp să facem o pauză și să mâncăm în liniște. În schimb, alegem să consumăm gustări între mese, iar acestea sunt de obicei, produse de patiserie excesiv de procesate sau rafinate. Dacă obiectivul dumneavoastră este acela de a pune capăt stresului, acest lucru nu este indicat. Rezervați-vă un moment pe zi să mâncați și faceți acest lucru în liniște și fără grabă, deoarece altfel singurul lucru pe care îl veți realiza este creșterea nivelului de stres. Fructele, legumele și peștele pot fi opțiuni foarte sănătoase pentru menținerea unei stări echilibrate.

 14. Râdeți! Atunci când râdem, corpul nostru eliberează endorfine, la fel ca atunci când facem exerciții fizice, ceea ce declanșează stări de dispoziție mai bune și o scădere a stresului, care este cauzat de hormonul de cortizol și de adrenalină.

 15. Înlocuiți cafeaua cu ceaiul: dacă consumați cofeină din abundență, tensiunea arterială crește, ceea ce favorizează apariția stresului. Prin urmare, este recomandat să evitați consumul de cafea sau de băuturi energizante. Puteți să le înlocuiți cu ceai verde, de exemplu, atâta timp cât este un consum moderat, deoarece această băutură naturală conține jumătate de cafeină decât cafeaua. În plus, ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătatea noastră, cel mai remarcabil fiind efectul său liniștitor și relaxant asupra sistemului nervos.