5 chei esențiale pentru fericire

5 chei esențiale pentru fericire

5 chei esențiale pentru fericire Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este natura noastră esențială. Dar, totuși de ce sunt atât de mulți oameni care suferă? Este oare pentru că au învățat că suferința le va aduce iubire și atenție din partea celorlalți?

 Vă prezentăm în acest articol cele cinci chei esențiale pentru a înțelege cum să vă eliberați de suferință și să alegeți fericirea în viața voastră.

Suferința este o opțiune

 Unii oameni cred că se află pe pământ pentru a suferi și că atunci când mor, cu cât au suferit mai mult, cu atât este mai probabil ca ei să meargă în cer, însă raiul și iadul există doar în minte. Tot înțelepții ne învăță că contrar a ceea ce am fost învățați de către părinți sau societate, suferința este opțională.

 De unde provine atunci ideea că suntem aici să suferim? Aceasta provine din suferințele generațiilor – deoarece pentru multe secole a fost modul lor normal de a fi. Adevărul este că suntem aici să fim cât mai creativi, să iubim, să fim iubiți și să fim fericiți. Desigur, atunci când corpul este rănit sau bolnav, simțim durere, dar putem decide să nu suferim. Putem gestiona durerea dacă ne concentrăm să ne bucurăm de viață. Cei mai mulți oameni vor să fie fericiți, nu-i așa?

Cum funcționează mintea umană?

 Cu cât căutați mai mult fericirea, cu atât veți fi mai nefericiți. Acum, acest lucru pare absurd, dar aceasta este cauza principală a nefericirii. Dacă doriți să depășiți nefericirea, trebuie să abandonați dorința de fericire. Pentru aceasta este important să vă concentrați atenția asupra a tot ceea ce vă face fericiți.

 În momentul în care ne dorim cu disperare fericirea, ne îndepărtăm de prezent. Astfel ne îndepărtăm de realitatea din prezent, într-un viitor care nu a venit încă. Ne mutăm într-un vis, iar un vis nu se îndeplinește întotdeauna. Dorința de fericire arată că nu suntem fericiți chiar în acest moment.

 Puteți fi fericiți chiar în acest moment - acest moment vibrant, real - fără ca amintirile trecute de genul "șeful meu m-a deranjat ieri" sau viitoarele îngrijorări "banii mei de pensionare nu vor fi suficienți" să intervină. Fericirea este locul unde ne aflăm. Oriunde ne aflăm, fericirea este acolo, disponibilă.

 Bucuria este energia din care se compune întregul univers și este întotdeauna acolo, în momentul prezent. Trebuie doar să ne uităm direct. Fericirea nu trebuie să fie creată, ci trebuie doar să fie văzută. Acum este deja aici. Fericirea nu are nimic de-a face cu ceea ce avem sau nu avem. Fericirea este deja în noi, iar absența dorințelor aduce fericire. De asemenea, absența dorințelor aduce libertate și eliberare, pentru că ori de câte ori acestea nu sunt îndeplinite, există atât limite, cât și dependență. Numai atunci când nu lipsește nimic există posibilitatea libertății, iar libertatea aduce fericire.

Fericirea este o alegere

 Păsările, florile, copacii și stelele sunt fericite. Ele nu știu cum să fie nefericite și nu pentru că au ales să fie fericite, ci sunt pur și simplu fericite pentru că nu cunosc nicio altă cale de a fi. Fericirea lor este inconștientă. Este pur și simplu naturală. Însă ființele umane pot fi fericite pentru că au ceva ce nu are niciun copac, pasăre sau stea, și anume: conștiință. Dar, atunci când există conștiință, sunt posibile două alternative: fie putem fi nefericiți, fie puteți fi fericiți. Este doar alegerea noastră! Copacii sunt fericiți pentru că nu pot fi nefericiți. Fericirea lor nu este libertatea lor. Trebuie să fie fericiți. Ei nu știu cum să fie nefericiți; nu există nicio altă alternativă pentru ei. Copacii doar sunt și întreaga natură doar este. Însă noi oamenii, avem libertatea de a alege. Această libertate înseamnă totodată că fericirea noastră este și responsabilitatea noastră.

Acceptă-te așa cum ești

 O cauză principală a suferinței este aceea că nu ne acceptăm așa cum suntem. Ne judecăm că ar trebui să fim mai mult sau mai mult decât atât cum ar fi: "ar trebui să scap de kilogramele în plus, iar apoi voi atrage un bărbat minunat care să mă iubească". Acceptarea este opusul judecății. Vă puteți spune în schimb astfel: "Mă iubesc .. îmi place de mine, exact așa cum sunt" sau "greșelile mele mă ajută să devin mai conștient/ă de mine" sau "mă iubesc indiferent de ce spun ceilalți". Una dintre cheile esențiale este aceea că iubirea de sine aduce libertate și implicit fericire.

 Dar trebuie să distingem între două tipuri de perfecțiune: de exemplu, atunci când suntem tineri, vrem să fim perfecți pentru că părinții noștri își doresc să fim perfecți și profesorii de la scoală vor să fim perfecți. Căutăm astfel să ne identificăm cu o imagine a perfecțiunii care nu este reală. Nu vom fi niciodată perfecți din acest punct de vedere, deoarece acea imagine este doar o imagine - nu este reală. Noi ca oameni tot căutăm ceea ce credem că nu avem, fără să știm că tot ceea ce căutăm este deja în noi.

 Fericirea este acel moment de odihnă când nu mai există nicio fugă, când suntem doar în stare de repaus, când suntem prezenți pur și simplu acolo unde ne aflăm. Iar în acel moment de odihnă, există fericire. Puteți găsi aceste momente în meditație, în plimbările în natură, jucându-vă cu copiii voștri, discutând cu cel mai bun prieten sau prietenă, bucurându-vă de momente amuzante împreună cu soțul sau soția.

 În aceste momente de odihnă interioară, atunci când sunteți mulțumiți, fericirea este acolo. Nu trebuie să vă străduiți să fiți fericiți. Relaxați-vă și cultivați atenția asupra momentului prezent. Fericirea este întotdeauna disponibilă, non-stop. Universul este de partea noastră și vrea să fim fericiți. Tot ce trebuie să faceți este să vă relaxați în acest moment și să aveți grijă ca ego-ul să nu încerce să-l complice. Atâta tot.

Caută adevărul, iar fericirea va veni

 Înțelepții afirmă că fericirea poate fi definită ca o umbră a adevărului. Căutați întotdeauna să trăiți în adevăr, mai degrabă decât în iluzie. Acest lucru înseamnă a vedea realitatea situațiilor așa cum sunt, mai degrabă decât modul în care ați dori să fie. Uneori adevărul este greu, iar viața nu este întotdeauna "fericită".

 Atunci când vă centrați asupra momentului prezent și vă permiteți să experimentați și să simțiți impactul unei situații neplăcute, veți găsi, sub suferințele voastre rănite, că fericirea este acolo. Fericirea este întotdeauna acolo, indiferent de starea vieții voastre. Acum permiteți-i fericirea să fie acolo, alături de sentimentele de tristețe, frustrare, vinovăție - indiferent de sentimentele voastre. Îmbrățișați și acceptați toate aceste sentimente, cu o atenție deschisă și veți începe să vă simțiți mai echilibrați și mai calmi, iar creativitatea voastră se va amplifica.

 Astfel, veți simți mai mult curaj să continuați până la următorul moment. Puteți începe să experimentați natura bucuriei și a fericirii, dintr-o perspectivă radical diferită. Bucuria este esența vieții. Acceptați bucuria prin faptul că sunteți recunoscători pentru faptul că sunteți în viață și pentru provocările și oportunitățile din viață și găsiți binele în tot ceea ce aveți - mai degrabă decât să setați condiții sau cereri de fericire de genul: "Voi fi fericit atunci când primesc o slujbă mai bine plătită" sau "Voi fi fericit/ă când divorțul meu va fi finalizat".

 Prin îmbrățișarea bucuriei, inclusiv atunci când viața este grea, vă veți apropia tot mai mult de o stare adevărată, senină și echilibrată.