Arta de a-i asculta pe ceilalți

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți

 A ști să ascultăm cu adevărat pe cineva nu este o acțiune pasivă, însă nici nu trebuie să încercăm să fim excesiv de receptivi atunci când o persoană ne mărturisește problemele sau greutățile cu care se confruntă.

 A ști să-i ascultăm pe ceilalți nu este ceva simplu. Uneori considerăm că doar a fi prezenți alături de o persoană apropiată înseamnă implicit că știm să o ascultăm. Însă a ști să ascultăm cu adevărat este o artă și poate fi deprinsă dacă ne dorim aceasta. Să vedem în acest articol câteva secrete referitoare la arta de a-i asculta pe ceilalți.

 Greșelile cele mai frecvente pe care le comitem atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți, însă nu o facem cu adevărat au în comun o lipsă de empatie adecvată față de persoana din fața noastră. Empatia înseamnă să putem “să ne punem în pielea celuilalt” și să intuim emoțiile și situațiile cu care acesta se confruntă. Empatia este o cheie esențială în arta de a asculta.

 O primă greșeală frecventă atunci când comunicăm cu cineva este aceea ca în loc sa ascultăm atunci când cineva ne destăinuie de exemplu o situație din viața sa, să ne folosim de acest lucru și să începem să vorbim despre noi înșine.

 O altă greșeală, poate chiar mai drastică este să schimb rapid tema conversației atunci când cineva ne povestește anumite situații din viața sa și să începem un subiect cu totul diferit. Această atitudine denotă indiferență față de persoana cu care comunicăm.

 A treia greșeala pe care o putem comite atunci când ascultăm pe cineva este să-l întrerupem adeseori cu fraze de genul “nu-ți fă atâtea griji”, “asta este o prostie” sau “exagerezi prea tare”…

 A patra greșeală des întâlnită constă în a-i spune interlocutorului nostru ce să facă, dându-i sfaturi și soluții în contextul în care persoana respectivă nu ni le-a cerut.

A asculta implică atenție

 Adevărul este că a asculta este un proces care necesită atenție, preocupare față de interlocutorul nostru și a nu interveni în discuție cu chestiuni personale.

 Inclusiv atunci când îi spunem celuilalt ce ar trebui să facă într-o situație sau alta, de fapt atragem atenția asupra propriului nostru mod de a vedea lucrurile.

 Bineînțeles că putem avea un punct de vedere într-o conversație, însă aceasta nu înseamnă să-i spunem celuilalt cum trebuie să acționeze sau să vorbească, etc. Chiar dacă acest lucru pare dificil de acceptat, vom oferi soluții doar dacă persoana în cauză ni le cere.

A asculta cu adevărat – pași esențiali

 Dacă doriți să stăpânim arta de a-i asculta cu adevărat pe ceilalți, este esențial să urmați câțiva pași cheie, prezentați în continuare:

 - Nu oferiți soluții: Așa cum am menționat anterior, nu este indicat să oferiți soluții dacă acestea nu vă sunt cerute. Totuși, puteți să-l ajutați pe interlocutorul dumneavoastră punându-i anumite încercări care să-l invite să reflecteze și să-l ajute să ia deciziile corecte. Psihologii afirmă că aceasta este cea mai bună modalitate de a asculta pe cineva.

 - Aprofundați subiectul conversației: dacă într-adevăr considerați că-l ascultați pe celălalt, formulați unele întrebări pertinente care să demonstreze interesul față de problemele celuilalt. Întrebările de genul “ce crezi despre asta?” sau “ce vei face în acest caz?” sunt tipul de întrebări cu care puteți interveni pentru a-l ajuta pe celălalt.

 - Evitați să vorbiți de propria persoană: centrați-vă atenția doar asupra celeilalte persoane, a celor povestite de aceasta și evitați să vorbiți de propria persoană, decât dacă interlocutorul vă întreabă despre o situație similară prin care ați trecut.

 - Nu ironizați și nu minimalizați povestea interlocutorului. A fi ironic cu o persoană care se destăinuie poate să o închidă sau să o blocheze, iar aceasta arată în primul rând lipsă de respect față de interlocutor. Chiar dacă problema cu care se confruntă celălalt vi se pare lipsită de importanță, nu criticați și nu minimalizați confesiunea sa. Nu uitați că fiecare persoană are o viziune proprie față de viață și că fiecare are dreptul să exprime ceea ce trăiește așa cum consideră. Respectați-i pe ceilalți și veți fi la rândul vostru ascultați și respectați!