Cele 4 chei ale unei relații stabile și fericite

 

Hormonii și fericirea

Cele 4 chei ale unei relații stabile Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește între două persoane și este un deziderat care trebuie să fie întreținut de ambele părți dacă se dorește ca aceasta să fie cât mai durabilă posibil.

 Se știe că atunci când suntem îndrăgostiți avem aproape permanent o stare de bine și de fericire, íar creierul nostru secretă anumiți hormoni care contribuie la menținerea acestei stări, cum ar fi endorfinele sau oxitocina.

Numeroase studii științifice au evidențiat faptul că de exemplu endorfinele, numite și moleculele fericirii, sunt stimulate atât în cazul în care trăim o situație care ne face fericiți, dar și atunci când ne reamintim sau rememorăm acea situație fericită. În acest mod simplu putem amplifica senzația de fericire, datorită momentelor fericite pe care ni le reamintim. De asemenea, anticiparea unor situații sau momente fericite din viitor va pune în acțiune hormonii fericirii.

 Să vedem în acest articol care sunt cele 4 chei de bază ale unei relații de cuplu stabile și fericite.

1. Iubirea

 Poate părea un paradox, însă cu siguranță există multe cupluri unde nu mai există iubire, iar partenerii sunt împreună doar pentru că s-au obișnuit unul cu celălalt. Sunt cupluri care sunt unite doar printr-o simplă conveniență economică sau socială și nu prin puterea iubirii.

 Totuși, acest tip de relații este sortit eșecului, deoarece va veni un moment în care unul sau chiar ambii parteneri vor fi suficient de sinceri pentru a recunoaște că nu sunt fericiți cu cealaltă persoană. În cazul lor, relația de cuplu înseamnă doar frustrare, stres și absența fericirii.

 Cu siguranță, iubirea este cel mai împlinitor sentiment pe care îl poate trăi o ființă umană, iar în același timp este cel mai dificil de definit. Încercăm să definim în cele ce urmează diferitele tipuri de iubire.

 Iubirea se definește ca fiind sentimentul de afinitate profundă dintre două persoane. În general, conceptul de iubire este relaționat cu iubirea romantică, deoarece acesta este tipul de iubire care este exprimat cel mai des prin poezii, cântece, filme, cărți, etc.

 În planul religios, iubirea este relaționată cu puternice legături spirituale, astfel încât acest sentiment înălțător se extinde și se transformă într-o stare a sufletului sau a conștiinței, care este recunoscută în multe religii.

 Iubirea adevărată ajută la vindecarea rănilor sufletești și scoate la suprafață tot ce este mai bun și mai nobil într-o ființă umană. Iubirea adevărată și reciprocă ajută partenerii să mențină o stimă de sine crescută și armonioasă.

 Iubirea profundă și reciprocă este liantul unei relații mature, care se bazează pe respect și sprijin reciproc. Iubirea adevărată este caracterizată de sinceritate, naturalețe, bucurie și spontaneitate și o acceptă pe cealaltă persoană așa cum este. Iubirea reciprocă respectă libertatea și individualitatea personală a celuilalt și îl ajută să-și împlinească visele fără a aștepta nimic în schimb.

 Cu toate că este posibil să descoperim și să trăim iubirea adevărată, nu trebuie totuși să uităm un aspect fundamental: greșeala cea mai comună din cadrul unui cuplu care înseamnă să proiectăm asupra celuilalt responsabilitatea a ceea ce ni se petrece, mai ales a suferinței și a durerii.

2. Respectul

 Există numeroase cupluri care își promit iubire eternă, însă între ele nu există un ingredient de bază, și anume respectul. Linia dintre iubire și ură este foarte subțire este foarte subțire. De fiecare dată când unul dintre parteneri se simte gelos, neglijat sau devalorizat începe să manifeste o lipsă de respect față de celălalt prin insulte, vorbe grele sau chiar violențe fizice și/sau emoționale.

 Aceste gesturi nu ar trebui să fie permise niciodată. Respectul într-un cuplu ar trebui să fie reciproc și de la sine înțeles. Dacă nu există respect în cuplu, se va intra într-un cerc vicios de jigniri și vanități. Respectul nu este doar o parte importantă într-o relație de cuplu, ci și în orice tip de relație. De-a lungul anilor, mai ales dacă este vorba de o relație de lungă durată, adeseori partenerii intră într-o rutină care nu le mai permite să evalueze lipsa de respect care s-a generat și s-a dezvoltat în cadrul relației.

 Atunci când s-a pierdut respectul față de cealaltă persoană, relația se poate deteriora cu ușurință din cauza lipsei de considerație. Respectul reciproc presupune armonie și o comunicare eficientă și sănătoasă între cei doi parteneri. Însă, odată ce respectul s-a pierdut, poate fi foarte dificil să se recupereze și să se reînoiască considerația față de celălalt. Este esențial mai ales să nu se rănească visurile și idealurile partenerului și să nu se disprețuiască speranțele acestuia. Din contră, un cuplu armonios ar trebui să-și ofere sprijin reciproc, având o relație matură, susținând visurile și proiectele celuilalt ca și cum ar fi ale sale.

 Dacă doriți să aveți respectul partenerului de cuplu va trebui să-l oferiți la rândul vostru, deoarece respectul este în primul rând un gest și un act de iubire, de acțiune-reacțiune, fiind un aspect esențial bazat pe reciprocitate.

3. Încrederea

 Fără îndoială că încrederea este unul dintre stâlpii de bază ai unei relații de cuplu. Este normal ca la început să apară mici gelozii sau neîncrederi deoarece nu cunoaștem 100% partenerul de cuplu. Totuși, odată cu trecerea timpului și cu aprofundarea relației este foarte important să existe o încredere reciprocă de ambele părți.

 Fără încredere reciprocă, am fi tot timpul în alertă vizavi de acțiunile și deciziile partenerului de cuplu. Adevărul este că această atitudine nu este sănătoasă și benefică pentru propria noastră pace interioară. Faptul de a nu avea încredere în celălalt ne va aduce doar stres, frustrare și o suferință inutilă.

 O adevărată relație de cuplu este ceva durabil. Este ca o plantă care crește și pe care trebuie să o udăm și să o îngrijim în fiecare zi dacă dorim să înflorească și să dea apoi roade. În definitiv, o relație de cuplu ar trebui să ne ofere un minim de stabilitate emoțională dacă dorim ca aceasta să dureze cât mai mult posibil.

4. Sinceritatea

 Sinceritatea este în strânsă legătură cu încrederea. Fără sinceritate, o relație de cuplu este sortită eșecului, mai repede sau mai târziu. Din acest motiv, este foarte important ca înainte de a ne declara iubire eternă, să clarificăm anumite aspecte care pentru o persoană pot să pară a fi evidente, însă pentru cealaltă nu.

 Problema este în esență foarte simplă, și anume: dacă a spune adevărul într-o relație implică durere fizică sau morală, este mai bine să ne abținem, dacă aceasta este în detrimentul propriei relații. Adevărul nu necesită intermediari, însă iubirea este însoțită și crescută de respect, timp, maturitate, care înseamnă în același timp să nu-l rănești pe celălalt.

 Fidelitate, sinceritate, încredere, respect, responsabilitate…acestea sunt valorile cele mai importante care trebuie să primeze într-o relație durabilă de cuplu. Tocmai de aceea este foarte bine să se stabilească încă de la început aceste puncte forte ale relației, pentru ca stâlpii de bază ai relației să fie puternici și să creeze premizele unui cuplu fericit.