Motivația, cheie esențială pentru succes

 

Principiile de bază ale motivației

Motivația, cheie esențială pentru succes A avea o motivație corectă este un aspect fundamental pentru a ne îndeplini scopurile propuse și pentru a avea succes. Motivația este una dintre cheile de bază pentru a atinge țelurile propuse atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

  De la teoria lui Maslow care stabilește principiile de bază ale necesităților și până la cele mai noi teorii din domeniul psihologiei, motivația a fost considerată întotdeauna o premiză esențială pentru a scoate la lumină potențialul ființei umane. În psihologie, motivația înglobează stările interioare care determină ființa umană să atingă obiective sau scopuri determinate, incluzând impulsuri și resorturi interioare care pot determina orice persoană să realizeze diverse acțiuni.

       Vă prezentăm în acest articol beneficiile pe care ni le oferă motivația și care sunt principiile sale de bază.

Câteva teorii despre motivație care se aplică în prezent

 L-am amintit deja pe Abaraham Maslow, un faimos psiholog american care a lansat așa-numita „Piramida nevoilor umane” în anul 1943, care a marcat principiile de bază care marchează anumite trepte ale motivației umane. Această teorie se centrează pe necesități, unele fiind de bază (cum sunt procurarea hranei, adăpost, siguranță, posesiuni), iar altele țin de dezvoltarea personală și pe rezolvarea problemelor în mod creativ.

 O altă teorie care vorbește de motivație este cea a lui McClelland, care include trei tipuri de motivație, și anume: realizare, putere și afiliere. Prima dintre acestea – realizarea - se centrează pe succes, cea de-a doua – puterea – se bazează pe influența și controlul asupra altor persoane precum și pe obținerea recunoașterii acestora, iar cea de-a treia – afilierea – este în legătură cu relațiile interpersonale de prietenie și familiale.

 Bineînțeles, în prezent în domeniul psihologiei există mai multe teorii care se pot aplica în viața de zi cu zi, iar dintre acestea se remarcă Teoria Fixării scopurilor a lui Locke, care definește scopul ca fiind o țintă precisă pe care o persoană să străduiește să o atingă. În viziunea lui Locke, inclusiv intenția de atinge un scop este o sursă de bază pentru motivație. Un alt aspect interesant este acela că, pentru ca obiectivele să fie atinse, ele trebuie să fie specifice, dificile și provocatoare de a ieși din zona de confort, însă să fie întotdeauna posibil de atins.

 

          Beneficiile motivației

 Să vedem în continuare care sunt beneficiile motivației pentru dezvoltarea și transformarea personală:

1. Gândirea pozitivă

 Unul dintre beneficiile principale ale motivației este acela că “ne obligă”, într-un anumit mod să gândim pozitiv, iar aceasta determină dispariția stărilor emoționale negative cum sunt stările depresive, anxietatea și alte aspecte asemănătoare. Motivația interioară, atunci când reușim să o găsim ne dă un sens ascendent vieții și ne reorientează energia într-un mod constructiv și benefic.

2. Un nivel mai mare de energie

 Motivația ne oferă o mare doză de adrenalină și de energie, ne face să ne simțim dornici de a realiza lucruri mărețe și ne impulsionează să simțim emoții pozitive, entuziasm, dinamism și sentimentul benefic că suntem capabili să mergem mai departe și să devenim învingători.

3. O sănătate mai bună

 Este clar că o motivație interioară asumată ne face să ne simțim mai plini de viață, mai energici și implicit mai sănătoși. Așa cum au dovedit-o deja numeroase studii medicale și științifice, gândirea pozitivă este bună atât pentru psihic, cât și pentru menținerea unei stări fizice optime.

4. Ne ajută să devenim lideri

 De cele mai multe ori persoanele care sunt într-adevăr motivate să atingă anumite scopuri reușesc să-i impulsioneze benefic și pe cei din jur pentru a realiza unele acțiuni. Astfel, persoanele motivate pot să se transforme în lideri și să-i conducă și pe alții spre succes, „molipsindu-i” și pe aceștia cu entuziasmul și cu energia debordantă care derivă din descoperirea motivației interioare.

5. O productivitate crescută

 Printre avantajele principale ale motivației se numără productivitatea. O productivitate crescută se referă nu doar la aceea care se poate dobândi în cadrul unei firme sau a unei întreprinderi, ci și în activitățile zilnice. Persoanele care se simt motivate reușesc să se organizeze mai bine, să fie mai focalizați și mai eficienți în îndeplinirea sarcinilor zilnice, devenind astfel mai productivi.

6. Depășirea cu succes a crizelor

 O criză poate apărea în domeniul profesional, relațional sau personal și se poate declanșa în multe moduri, fiind provocată în mare parte de anumiți factori exteriori. Dacă însă reușim să ne regăsim motivația interioară pentru a realiza o acțiune sau alta, aceasta ne va ajuta să depășim cu succes crizele interioare. În acest caz, motivația ne va arăta drumul și direcția corectă spre care să ne îndreptăm pentru a reuși.

7. Succes în afaceri

 Pentru ca o afacere să meargă bine este necesară coexistența mai multor factori, dintre care mulți pot să fie exteriori, însă motivația este o parte esențială pentru ca firma sau afacerea respectivă să se îndrepte cu toată viteza spre succes.

 Un om de afaceri motivat poate și trebuie să-și conducă echipa spre succes, iar aceasta se poate petrece printr-o motivarea constantă a angajaților, iar dacă aceștia sunt mulțumiți de condițiile oferite, se poate atinge succesul în orice domeniu într-un ritm rapid.