Despre echilibrul minții, corpului și spiritului

 

Despre echilibrul minții, corpului și spiritului

 Te simți stresat sau epuizat sau ai senzația că pur și simplu ziua nu are suficiente ore? Dacă răspunsul este da, cel mai probabil corpul tău încearcă să facă față unui ritm de viață prea alert sau prea solicitant. Experții ne recomandă ca în acest caz să avem grijă să creem un mediu potrivit pentru a ne reechilibra mintea, corpul și spiritul.

 

Cum se echilibrează mintea, corpul și spiritul?

 A stabili un dialog sănătos cu gândurile și emoțiile noastre ne ajută să trecem de la dezechilibru la echilibru. Atunci când ne aflăm într-o stare optimă de echilibru dinamic, în mod natural tindem să ne ascultăm propriul corp și să luăm deciziile potrivite pentru menținerea echilibrului interior, a stării de fericire și de bună-dispoziție.

Următoarele sfaturi te vor ajuta să creezi o spirală de retroalimentare pozitivă a ființei tale și să-ți regăsești echilibrul dintre minte, corp și spirit. Iată ce poți face în acest sens:

 - Trezește-te mai devreme decât ceilalți membrii ai familiei tale sau acordă-ți câteva minute de introspecție la finalul zilei când toată lumea doarme.

 - Așează-te aproape de o fereastră, cu o infuzie sau un ceai liniștitor pentru simțuri și instalează-te comod pe un scaun sau un fotoliu.

 - Într-o stare de relaxare, pătrunde în interiorul ființei tale și observă dacă sunt acumulate emoții sau sentimente negative (de mânie, tristețe, frică, neliniște, etc.).

 - Eliberează toxinele emoționale. Mulți dintre noi avem un anumit grad de toxicitate emoțională sub formă de resentimente, mânie reprimată sau decepții. Aceste reziduuri emoționale nerezolvate din trecut contribuie la toxicitatea întregului corp și este necesar să fie eliminate. Poți face aceasta răspunzând cu sinceritate la întrebarea următoare: “Ce atitudini sau ce emoții mențin din trecut, dar care nu mă ajută la nimic în prezent?”

 - Cu ajutorul imaginației creatoare, vizualizează o viață minunată, armonioasă și plină de fericire. Menține focalizarea asupra tuturor lucrurilor sau acțiunilor benefice pe care ți le dorești.

 - Realizează exerciții de respirație controlată, deoarece oferă beneficii importante atât pentru sănătatea fizică, dar și pentru echilibrul emoțiilor și liniștirea minții.

 - Menține corpul în formă și practică zilnic exerciții fizice. Exercițiile fizice regulate oferă incredibile beneficii pentru corp și pentru minte. Medicii William Evans și Irwin Rosenberg de la Universitatea din Tufts (Statele Unite), au demonstrat efectele puternice pe care le au exercițiile fizice asupra biomarkerilor de îmbătrânire celulară. Exercițiile fizice îmbunătățesc de asemenea circulația sanguină, oxigenează profund țesuturile și celulele imunitare care circulă în sânge. Este foarte bine de asemenea să mergi mult pe jos, pe lângă un antrenament fizic regulat. De preferință este indicat să se parcurgă între 7.000 și 10.000 de pași zilnic.

 - Acordă suficient timp odihnei și somnului. Ascultă-ți întotdeauna corpul și încearcă să simți dacă are nevoie de odihnă și acordă-ți timp pentru aceasta. Un somn bun și regenerator este cheia esențială pentru a menține o stare bună de sănătate și de energie vitală. Cercetătorii au descoperit că privarea de somn are același efect asupra sistemului imunitar precum stresul fizic sau bolile. Deteriorarea semnificativă a memoriei poate apărea după numai o noapte în care nu am dormit bine sau am dormit doar 4 - 6 ore. Acest fapt are de asemenea un impact dăunător asupra capacității de a gândi clar în ziua următoare și diminuează capacitatea de soluționare a problemelor.

 - Petrece cât mai mult timp în natură. Simplul fapt de a ne afla în natură este similar cu a lua un supliment de multivitamine care ne oferă toți nutrienții de care avem nevoie pentru ca organismul nostru să funcționeze corect și să ne protejeze de apariția bolilor fizice și mentale. Natura ne face să ne simțim în siguranță, departe de lumea obișnuită și problemele sale, permițându-ne să ne relaxăm, ceea ce permite ca resursele corpului să se poată direcționa către întărirea sistemului imunitar și către autovindecare.

 - Râzi din toată inima în fiecare zi. Din punct de vedere științific, râsul reduce producerea hormonilor de stres (în special a cortizolului) și stimulează sistemul imunitar. Cercetătorii din Japonia, au descoperit că persoanele care aveau artrită reumatoidă și care urmăreau o comedie au experimentat o reducere semnificativă a nivelelor de durere și a hormonului de stres și o îmbunătățire considerabilă a răspunsului sistemului imunitar.