Ce este succesul?

 

Care este definiția succesului?

Ce este succesul? Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important decât crezi, deoarece ideea pe care o ai referitor la ceea ce este succesul poate să te ajute extraordinar chiar să-l atingi. Iată cum au definit diferite personalități succesul:

 „Cel care mută un munte începe întotdeauna prin a îndepărta pietrele mai mici.” (Confucius); „Majoritatea eşecurilor din viaţă sunt ale oamenilor care nu-şi dau seama cât de aproape sunt de succes atunci când renunţă.” (Thomas Edison); „Ne naștem pentru a reuși, nu pentru a eșua.” (Ralph Waldo Emerson)

 

Ce înseamnă de fapt să ai succes?

 Să ne gândim de exemplu la un director motivat de o intensă dorință de a reuși în carieră și care se dedică cu atâta elan acestui scop, încât, atunci când îl atinge, își dă seama că a pierdut restul, inclusiv propria familie. Are bani, putere și respectul celorlalți, însă singurătatea și oboseala îl fac să se întrebe mereu dacă chiar a meritat să facă aceste eforturi excesive. Putem spune că această persoană a avut într-adevăr succes?

 La urma urmei, cel mai important nu este să ai succes doar într-o anumită direcție, ci să obții o senzație de succes la nivel general, în viața ta ca un întreg. Succesul este de fapt, ceea ce ne ajută să avem o viață împlinită și cu sens.

 Toate zonele din viața noastră (muncă, familie, prieteni etc.) nu sunt, în realitate separate, deoarece toate acestea fac parte din ceea ce suntem ca persoane, iar adevăratul succes constă în a le îmbina armonios, astfel încât să fie la unison și fiecare dintre acestea să ne aducă ceva valoros care să ne facă să ne simțim că avem succes în viață, la nivel general, chiar în ciuda oricăror posibile eșecuri de pe parcurs.

 

Drumul către succes

 Succesul poate fi definit ca și consecință a unui scop dorit. De aceea, pentru a avea succes trebuie să ai și un scop și de asemenea, un plan pentru a-l îndeplini.

 - Aceasta este partea cea mai importantă și mai dificilă, deoarece dacă urmărești un scop greșit, poate să te coste mult ca să-l rectifici ulterior.

 - Începe prin a răspunde sincer la următoarele întrebări:

 - Este cu adevărat ceea ce tu îți dorești sau este ceea ce ceilalți doresc pentru tine?

 - Care sunt motivațiile tale? De ce dorești să atingi acest scop?

 - Interferează acest scop cu alte domenii importante ale vieții tale, pe care le-ar putea influența în mod negativ?

 - Acest scop se bazează pe valorile tale personale?

 - Ce îți poate aduce împlinirea scopului propus? Îți va aduce ceva important și de durată?

 - Este acest scop în armonie cu viața ta per ansamblu? Te va ajuta să ai o viață mai plină de succes, să te simți o persoană mai completă și mai împlinită?

 

Care sunt caracteristicile persoanelor de succes?

 Persoanele care au mai mult succes decât majoritatea, obișnuiesc să aibă în comun aceste caracteristici:

 1. Sunt perseverente și muncesc din greu. Aceste persoane de regulă își dedică ore întregi pentru a munci în acel domeniu specific în care doresc să aibă succes și realizează acest lucru în mod perseverent și consistent (nu doar când au chef), zi după zi.

 2. Dobândesc experiență odată cu timpul. Conform cercetătorilor, majoritatea persoanelor de succes au avut nevoie în medie de 10 ani de practică înainte de a-l obține. Acesta inclusiv pentru copiii super talentați. Bobby Fisher, de exemplu, a devenit maestru la șah la vârsta de 16 ani, însă a început să învețe acest joc și să-l practice de la vârsta de 7 ani.

 3. Majoritatea persoanelor de succes au avut și eșecuri semnificative. Primul roman din seria Harry Potter al autoarei britanice J.K. Rowling a fost respins de 12 edituri înainte de a se transforma într-un mare succes mondial, iar Michael Jordan a fost respins din echipa de basketball a liceului. Și totuși, este vorba de persoane care se evidențiază prin perseverența și munca grea de care au dat dovadă, care au mers mai departe, indiferent de obstacolele inerente.

 4. Persoanele de succes consideră că eforturile și persistența lor îi vor face să triumfe în viață pentru că așa au învățat încă de mici. Adică, aceste persoane au o senzație de autoeficiență. Ele cred că pot să realizeze un anumit lucru și tocmai de aceea consideră că se merită să se străduiască și să lucreze din greu pentru a-l obține. Încă de mici, părinții lor i-au încurajat și învățat să aibă ca modele în viață anumite persoane de succes (sau chiar pe ei înșiși).

 

Succes și fericire

 Cu toate că mulți dintre noi putem să credem că succesul atrage fericirea, de fapt, psihologii au arătat că fericirea și emoțiile pozitive cresc probabilitatea de a avea succes.

 Persoanele fericite obișnuiesc să aibă mai mult succes în toate domeniile din viețile lor, iar fericirea acestora este în mare măsură, consecința, emoțiilor lor pozitive. Adică, persoanele fericite experimentează emoțiile pozitive mai frecvent, iar tocmai aceste emoții le dau elanul și efervescența de a acționa pentru a-și atinge scopurile propuse. Atunci când oamenii sunt fericiți, ei se simt mai încrezători, mai sociabili și cu mai multă energie.

 Așadar, fericirea determină comportamente care favorizează succesul în relații, la locul de muncă, asigură o sănătate optimă și bucuria de a trăi în general. Conform studiilor efectuate de psihologi, persoanele fericite au mai multe probabilități de a se bucura de relații și căsătorii fericite, de venituri mai bune, de un randament mai bun la locul de muncă și inclusiv de o viață mai lungă și mai sănătoasă.

 Tocmai de aceea, a ști să menții emoțiile pozitive este unul din factorii care pot să te ajute să ai succes.

 

       Bazele succesului

 Succesul trebuie să aibă o bază solidă, formată din următoarele aspecte:

 1. Acoperirea necesităților de bază.

 Dacă nu ai bani suficienți pentru mâncare, iar principala ta preocupare constă în a-ți procura alimentele de fiecare zi, va fi dificil să mai ai energie pentru o viață de succes. Primul pas constă în a te asigura că ai o bază materială de la care să pornești; adică, să ai un loc confortabil în care să trăiești și venituri lunare suficiente și mai ales, stabile. Apoi, vei putea avansa pe drumul succesului.

 2. Sănătatea fizică.

 Acest aspect foarte important de altfel, implică să ai grijă de tine, să te alimentezi corect, să nu faci excese și în general să ai un stil de viață sănătos. Acest pas te va ajuta să ai energie suficientă pentru a-ți urma scopurile propuse.

 3. Sănătatea emoțională.

 Ingredientele principale pentru a avea o bună sănătate emoțională sunt autoacceptarea și compasiunea pentru tine însuți. Mai bine zis, învață să ai grijă de tine, de nevoile tale, să îți accepți greșelile și să faci tot posibilul să înveți să menții un bun echilibru la nivel emoțional, precum și să controlezi stresul.

 4. Menține-ți mintea în formă.

 Citește, învață, informează-te, cercetează, fii creativ, fii deschis la experiențe noi, menține mintea deschisă pentru idei sau puncte de vedere noi…

 5. Relațiile sociale.

 A avea în viața ta relații pozitive cu persoanele importante pentru tine, care îți oferă ajutorul și sprijinul lor și care îți sunt alături atât la succes, cât și la eșec, este una dintre cele mai importante aspecte.

 6. Senzația de sens și scop al propriei vieți.

 Aceasta înseamnă să realizezi că întreaga ta viață are sens, că simți că faci lucrurile care îți plac cu adevărat și care îți aduc bucurie, sens și semnificație.

 Ca o concluzie la cele afirmate anterior, următoarele citate surprind într-un mod cât se poate de inspirat aspectele de bază ale succesului: „Acceptă provocările pentru a putea simții bucuria victoriei” (George S. Patton) și „Singurul mod de a realiza lucruri minunate este să iubești ceea ce faci.” (Steve Jobs)