Relațiile toxice

 

6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice

relatiile toxice

 Relațiile... în general, sunt un subiect foarte complex. Relațiile toxice? Un nivel complet diferit, este ceva care-ți aduce dizarmonie și tensiuni. Relația este toxică, (fie că vorbim de o relație de cuplu, fie că este vorba de o relație de prietenie sau cu cineva apropiat), atunci când ea reprezintă un stres pentru tine, când nu te mai împlinește, când nu mai este o sursă de bucurie și de încântare pentru tine.

Cealaltă persoană din relație este percepută ca un factor tensionant continuu și cu care simți că nu mai împărtășești valori sau idealuri comune.

Primul pas pentru a ieși din relațiile toxice este să recunoști că sunt toxice. Iar apoi trebuie să renunți la ele și să le depășești.

Cum putem învăța din ceea ce s-a întâmplat și ce ne învață relațiile toxice?

 

1. Suntem mai puternici decât credeam (sau nu suntem).

 Oricare din cele două opțiuni poate fi valabilă. Nu subapreciați o lecție de viață doar pentru că nu este plăcută. Fie că descoperim ceva extraordinar despre noi și putem după aceea să îl aplicăm pe viitor, fie că descoperim că mai trebuie să lucrăm pentru a putea obține ceea ce dorim.

 

2. Când rămânem singuri suntem mai expuși la durere.

 Există o povestioară despre o femeie care a mers într-un safari. În timp ce se afla în mașină, în siguranță, a văzut la distanță un frumos leu care dormea liniștit sub un copac. Femeia a rămas uimită de frumusețea sa și s-a hotărât să se apropie încet în ciuda faptului că instinctul său îi spunea “pericol.” Când a ajuns aproape de leu, care dormea în continuare, i s-a părut chiar și mai frumos și s-a gândit să-l mângâie ușor pe cap. În acel moment leul s-a trezit brusc și a sărit dintr-odată pe femeie, atacând-o violent. Din fericire ghizii locali care o însoțeau au reușit să sedeze leul și să salveze astfel femeia care era într-o stare gravă. Internată în spital, femeia primește vizita unei prietene. Văzând-o pe aceasta plină de răni și de bandaje, prietena îi spune compătimitoare: “Sărăcuța de tine, îmi pare rău că suferi și că treci prin această agonie. Femeia i-a răspuns: “Nici nu-ți imaginezi câtă durere, draga mea! Leul nu-mi scrie, nu sună și nici nu vine…” Iată, parodiat desigur, ciclul ieșirii dintr-o relație traumatică. Suferim, ne doare, agonizăm... și chiar așa uneori îi ducem dorul acelei persoane și dorim să știm despre ea sau să o auzim, expunându-ne și mai mult la durere. Lecție de învățat: concentrează-te pe vindecarea rănilor și pe regenerarea profundă a sufletului tău și nu te întoarce la sursa durerii.

 

3. Iubirea nu trebuie să doară.

 Multe persoane cred că dacă nu doare, nu este (sau nu a fost) iubire. Însă iubirea hrănește, sprijină, impulsionează și protejează – niciodată contrariul. Dacă tocmai ai ieșit dintr-o relație toxică, examinează-te cum te simți … dacă te simți slăbit, nesigur, supărat, pesimist, aceasta este consecința unei “iubiri care doare”. Cum ai vrea să te simți? Fericit? Puternic? Optimist? Iluzionat? A dori să te întorci sau să intri în altă relație toxică sperând că lucrurile o să se schimbe înseamnă să te înșeli pe tine însuți și să prelungești o durere care ar putea fi înlocuită cu fericirea și cu plenitudinea. Învață din relația toxică că aceasta te face să-ți pierzi idealurile și să te abați de pe drumul tău. Meriți mult mai mult decât aceasta.

 

4. Există momente când trebuie să învățăm lecția mai repede.

 A trăi la modul conștient implică să trăim în prezent și să fim atenți la tot ce se petrece. Totul se întâmplă dintr-un motiv, inclusiv relațiile toxice. Poate că e ceva de învățat și care ne va ajuta pe viitor. Însă rapiditatea cu care învățăm o lecție de viață depinde în mod direct de noi înșine. Dacă ai fost într-o relație toxică un timp mai îndelungat sau ai trecut de la o relație toxică la alta, întreabă-te ce lecție de viață nu dorești sau nu ești dispus să înveți și cum poți să depășești aceasta pentru a putea trece la o etapă mai bună. Nu este necesar să te afli timp de 10 ani într-o relație problematică când ai putea învăța la primul semn. Nu confunda însă, a oferi o șansă celuilalt și implicit relației cu negarea situației.

 

5. Fericirea depinde de noi înșine.

 Nimeni nu ne poate face fericit și nimeni nu poate să ne simțim mizerabil. Aceasta este o responsabilitate personală și tocmai de aceea trebuie să preluăm controlul asupra propriei vieți. A afirma în continuare că suntem nefericiți deoarece acea persoană a făcut aceasta sau aceasta înseamnă să renunțăm la puterea propriei existenței și să le-o dăm celorlalți.

 

6. Totul trece.

 Dacă ai trăit și ai ieșit dintr-o relație dureroasă, poți înțelege acum că totul trece și că viața continuă. Data viitoare când vei fi într-o situație dificilă, amintește-ți că și aceasta va trece. Iar datorită determinării pe care o vei avea vei putea manifesta o realitate mai bună pentru tine.