Respectați orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei

 

Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei

respectati orologiul intern cu ajutorul cronobiologiei

 In funcție de orele zilei, capacitățile noastre intelectuale, fizice sau reactivitatea noastră vis-a-vis de un medicament, nu sunt aceleași. Asta deoarece corpul nostru este supus unor ritmuri. Asta ne învață Cronobiologia.

 

In osmoză cu corpul tău

 Există un timp pentru toate. Asta ne spune corpul nostru. El, care poseda un orologiu intern reacționează în funcție de ritmuri diferite: în funcție de temperatură, în funcție de hormoni, în funcție de tensiunea arterială, etc. Una din primele aplicații ale Cronobiologiei, disciplină ce studiază aceste ritmuri biologice, se referă la administrarea medicamentelor la orele în care corpul este mai receptiv. Însă, Cronobiologia oferă tuturor posibilitatea de a-și adapta stilul de viata în funcție de ciclurile corpului, pentru o viată mai bună și mai sănătoasă.

 

Cel mai bun moment pentru a lucra

 Intre orele 10 și 11 și intre orele 15 si 16: 30, moment în care nivelul de zahăr din sânge este mai ridicat și facultățile noastre intelectuale se află la un nivel optim. Acestea reprezintă niște momente propice de a face apel la concentrarea și memoria noastră. Intre orele 14-15 este bine sa eviți întâlnirile de afaceri și să te apuci să lucrezi la un dosar important. In aceasta perioadă, temperatura noastră interna este scăzută și activitatea noastră intelectuala este încetinită.

 

Cel mai bun moment pentru a face sport

 Forta noastră musculară se află la cote maxime la ora 18. Deci, intre orele 17-19 este recomandat să faci o activitate fizica. Însă, temperatura fizica fiind mai ridicată seara, exercițiile de rezistentă ar fi mai bine sa le faci dimineața. Intre orele 13-15, nivelul de cortizol responsabil de forța musculară și temperatura scade și ne face mai puțin performanți.

 

Cel mai bun moment pentru a te hrăni și a dormi

 De-a lungul întregii zile, nevoile noastre alimentare nu sunt aceleași. Micul dejun trebuie să fie unul bogat și să includă proteine (ouă, produse lactate), glucide (pâine, cereale) și lipide (unt sau oua) pentru a-i oferi corpului tău energia de care are nevoie de-a lungul zilei. Este momentul în care grăsimile sunt cel mai bine asimilate. Prânzul va fi mai puțin copios, cina va fi mai lejera, având grija să nu consumi grăsimi ce sunt mai greu de asimilat pe timp de noapte. Pentru a respecta ritmul digestiei, trebuie sa cinezi în jurul orei 18 și să te pui în pat intre orele 20-23. Orologiul somnului se aliniază temperaturii corpului care scade în aceasta perioada.