Învață sa spui NU

 

Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU

invata sa spui nu

 NU este un cuvânt genial. NU este un cuvânt care îți permite atât să te afirmi cât și să devii o persoană liberă și responsabilă, calități care vor face din tine un individ carismatic și seducător. În epoca noastră este destul de dificil să refuzi cererile și exigențele. Părinții noștri ne-au educat să fim persoane amabile, să nu-i refuzăm pe ceilalți, pe scurt să jucăm pe oițele ascultătoare. Cu toții ne dorim să fim iubiți și respectați și de aceea încercăm să nu refuzăm prea multă lume. Mare greșeală. Adevărul este în realitate cu totul altfel deoarece în mod paradoxal luând poziție și folosind acest simplu cuvânt vei fi apreciat.

 

De ce este important să spui NU

 Cu toții suntem nevoiți la un moment dat în viață să luăm o anumită decizie, să ne asumăm responsabilități, să ne asumăm o poziție în detrimentul alteia. La locul de muncă s-ar putea să fii nevoită să accepți sau nu să faci un serviciu cuiva, s-ar putea ca cineva să îți ceară să îndeplinești o sarcină care îți ia mai mult timp sau care să nu o poți duce la bun sfârșit deoarece nu deții competențele necesare.

 În cercul familial și social s-ar putea să fii nevoită să alegi între două evenimente ce au loc în aceeași dată și în care prezența ta este așteptată. De-a lungul întregii vieți vom fi nevoiți să facem compromisuri și sacrificii. Trebuie să fii conștientă de faptul că nu poți face compromisuri în absolut fiecare situație, că nu ești un robot. De aceea este important ca din când în când să mai spui NU.

 

Timpul, resursa noastră indispensabilă

 Trebuie să îți amintești faptul că timpul este aliatul tău cel mai de preț. Având un program bine pus la punct vei deveni o persoană organizată, liniștită și împlinită. Respectându-ți timpul, îți vei ridica standardele și vei trăi fiecare zi în liniște și pace, fără stres.

 

A spune NU înseamnă a avea grijă de sănătatea ta

 Acceptând toate cererile, neavând curaj să refuzi pe nimeni, te vei afla în fața unei cantități deloc de neglijat de provocări. Chiar dacă acumularea diferitelor experiențe este un lucru bun, prea multe angajamente te va duce la epuizare, la burnout, altfel spus o stare de oboseală extremă. O persoană epuizată va ajunge să nu își mai respecte promisiunile. Există și riscul de depresie deoarece eșecul te va face să te consideri un incapabil în timp ce singura greșeală pe care ai făcut-o este că ai acceptat să duci la bun sfârșit mult prea multe sarcini. Ai grijă de sănătatea și nervii tăi. La fel ca restul, ai și tu nevoie de o pauză, de relaxare.

 

        Ce ne împiedică să spunem NU?

Teama de a rata o oportunitate

 Este natural să gândim că cea mai bună strategie de a ne crea oportunități, fie că este vorba de carieră sau de relații, constă în a le sesiza pe toate. Majoritatea consideră că dacă spun Nu porțile li se vor închide, lumea le va întoarce spatele. Însă adevărul este că prea multe oportunități ucid oportunitatea bună. Cele mai bune oportunități sunt cele care apar când ești bine organizat și odihnit.

 

Teama de a răni pe cineva

 Pentru tine, a spune NU înseamnă a-l respinge pe celălalt. Să nu îți fie teamă că ofensezi persoana respectivă refuzând-o. Dacă este suficient de matură îți va înțelege poziția.

 

Dorința de altruism

 Dacă îți dorești mereu să îi ajuți pe ceilalți înseamnă că ești o persoană rară și prețioasă. Însă trebuie să înțelegi că trebuie să îți menajezi eforturile, să mai spui NU din când în când.

 

Cum spunem NU?

 Dacă conștientizezi motivul pentru care ești nevoită să spui Nu atunci vei fi mai încrezătoare pentru că deja știi ce ai de făcut. Persoanei pe care ești nevoită să o refuzi arată-i că apreciezi faptul că s-a gândit la tine. Spune-i și motivul pentru care ești nevoită să spui NU. Nu uita că spui NU propunerii, nu persoanei. Dacă persoana insistă, încearcă să te convingă să accepți, fii perseverentă, nu te da bătută cu una cu două. Adoptă și tu un comportament stăruitor până când persoana în cauză va renunța la idee.