Alimente de evitat

Consecințele negative ale excesului de sare

 

Consecințele negative ale excesului de sare

Consecințele negative ale excesului de sare Chiar dacă este adevărat că mâncărurile au un gust mult mai bun atunci când adăugăm sare, este la fel de adevărat că un exces de sodiu este nociv pentru sănătate.

 Excesul de sare ne poate influența astfel încât să nu mai simțim gustul real al alimentelor, pe lângă faptul că poate fi dăunător pentru organism. Este necesar să luăm în considerare faptul că, pe lângă faptul că folosim sarea atunci când gătim, aceasta se găsește și în alimentele pe care le cumpărăm gata preparate.

 În acest articol vă prezentăm care sunt consecințele unui consum excesiv de sare, mai exact de clorură de sodiu.

          Ce provoacă excesul de sare în organism?

 Consumul ridicat de sare este relaționat cu multe afecțiuni, boli și tulburări de sănătate.

 A știi care sunt acestea constituie primul pas pentru a reduce consumul său:

Atacuri cardiace

 Insuficiența cardiacă este relaționată cu consumul excesiv de grăsimi nesănătoase, zahăr și sare. Aceasta din urmă crește tensiunea sanguină și poate cauza hipertensiune.

 După cum indică organizația mondială numită Blood Pressure (Tensiunea sanguină), excesul acestui condiment poate determina probleme de sănătate precum angina pectorală și atacuri cardiovasculare.

 De asemenea, hemoragiile cerebrale, emboliile și accidentele cerebrovasculare ar putea avea o cauză comună și anume: consumul excesiv de sare.

 În prezent, tot mai mulți pacienți se confruntă cu aceste complicații și tulburări grave care se datorează în mare parte unei diete bogate în grăsimi și sare.

Retenție de lichide

 Atunci când primesc o mare cantitate de sare, rinichii trebuie să lucreze mai mult decât de obicei. Ca și consecință, vor reține mai multă apă decât este necesar, pe care ulterior nu o vor putea elimina în mod corespunzător.

 Edemele sunt un semn important al retenției de lichide în corp și apar mai ales în zona gleznelor, picioarelor și mâinilor.

 Drept urmare, sistemul renal se resimte și nu va putea realiza în mod corect filtrarea și purificarea sângelui. Astfel, pot să apară calculi renali sau insuficiență renală, mai ales dacă se urmează o dietă care conține multă sare.

Osteoporoză

 Lipsa sau carența de calciu nu este singurul motiv care înrăutățește sănătatea oaselor. De asemenea, excesul de sodiu din organism poate avea consecințe dăunătoare asupra acestora. Aceasta se datorează faptului că un exces de sare demineralizează organismul (după cum explică un studiu medical realizat recent în cadrul Universității din Alberta, Canada).

 Dacă se consumă multă sare apare tendința de a urina mai des, deoarece corpul face tot posibilul de a elimina lichidul, iar odată cu urina se pierde și calciul, care este un element vital pentru întărirea oaselor (inclusiv a dinților).

Boli gastrice

 Consumul unor mâncăruri foarte sărate crește totodată posibilitatea de a suferi anumite tulburări stomacale și digestive. Motivul este următorul: sodiul distruge stratul de mucoasă de pe pereții acestui organ.

 De exemplu, excesul de sare poate determina un risc mai mare de a suferi de o boală produsă de bacteria helicobacter Pylori. Această bacterie provoacă ulcer la stomac, indigestie și inclusiv cancer.

Astm

 Există o legătură directă între apariția astmului și persoanele care consumă multă sare. O cercetare recentă efectuată la Spitalul Clinic din Leicester (Marea Britanie) a indicat faptul că mortalitatea în cazul persoanelor astmatice este mai mare dacă acestea au o dietă bogată în sodiu.

Probleme cognitive

 Chiar dacă această consecință a excesului de sare nu este încă în totalitate confirmată, specialiștii consideră că există o corelație între o alimentație care conține mult sodiu și problemele cerebrale; de exemplu, un deficit de atenție, dificultatea de a reține informații sau de a înțelege anumite probleme simple.

 Toate acestea se pot datora unei lipse de apă la nivelul creierului sau faptului că sângele care ajunge la neuroni este prea bogat în sodiu și nu permite realizarea sinapselor corespunzătoare.

 

În proporția corectă sarea nu este periculoasă

 Sodiul este un mineral esențial pentru organismul uman și funcționarea sa, iar din acest motiv este recomandat să se consume cu moderație.

 Problemele apar atunci când consumăm sare în exces, deoarece aceasta determină multe complicații de sănătate și boli. Consumul zilnic recomandat de sare este de 6 grame (3 g de sodiu).

 În prezent, cercetătorii și nutriționiștii au constatat că zilnic se consumă dublul cantității recomandate.

 La început poate fi dificil să reduceți cantitatea de sare adăugată la mâncăruri, deoarece papilele gustative sunt obișnuite să-i simtă gustul. Dacă însă vă creați un obicei de a adăuga zilnic tot mai puțină sare, sănătatea dumneavoastră va avea doar de câștigat.

 Este necesar să se știe că toate mâncărurile procesate, alimentele congelate conțin deja sare, la fel și unele alimente dulci, de aceea se recomandă citirea cu atenție a etichetelor de pe aceste produse.

 Pentru condimentarea mâncărurilor și renunțarea la excesul de sare se recomandă să se folosească diverse plante aromatice, cum sunt pătrunjelul, busuiocul, rozmarinul, sau oregano. Se pot folosi de asemenea sucul proaspăt stors de lămâie, oțetul balsamic și uleiul extravirgin de măsline.

 Se recomandă evitarea preparatelor din comerț cum sunt maioneza sau sosul de soia, deoarece se știe că acestea conțin multă sare.

 Un alt sfat util este acela de a nu lăsa solnița pe masă atunci când mâncați, deoarece acest gest vă va ajuta să nu “cădeți în tentația” de a adăuga mai multă sare decât este necesar în preparate.

Categorie: