7 beneficii ale mersului pe jos

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii

7 beneficii ale mersului pe jos Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănătate, fiind un exercițiu fizic ideal și simplu. Există mulți medici și specialiști în sănătate care recomandă practicarea zilnică a exercițiilor fizice, nu numai pentru că acestea ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, ci pentru că ne ajută să ne bucurăm, în general, de o sănătate bună.

 De fapt, exercițiile fizice sunt esențiale pentru a preveni apariția unei varietăți largi de boli și tulburări de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul, printre multe altele. Prin urmare, a ști care sunt principalele beneficii ale exercițiului fizic, pe lângă ceea ce ar trebui să fie durata sa corespunzătoare, vă va ajută să faceți pasul esențial, în cazul în care aveți probleme în a face acest lucru în fiecare zi.

 Uneori, nu este necesar să practicăm un anumit sport și exerciții intense, deoarece doar mergând pe jos timp de cel puțin 30 de minute zilnic putem să ne menținem în formă și să ne simțim mai sănătoși și bine-dispuși.

 

               Incredibilele beneficii al mersului zilnic pe jos

 1. Organismul se pune în mișcare

 Dacă mergem pe jos acest lucru înseamnă mișcare și astfel activăm unele părți ale organismului care, dacă nu ar fi mersul pe jos, nu ar fi puse în mișcare.

 2. Ne relaxează și ne binedispune

 Mersul pe jos conferă un minunat sentiment de bunăstare atât pentru minte, cât și pentru corp. În plus, dacă mergem pe jos mușchii se relaxează și scăpăm de stresul pe care ni-l provoacă responsabilitățile zilnice.

 3. Este o acțiune simplă, fără un efort intens

 Mersul pe jos este ceva simplu, încât poate fi făcut de majoritatea dintre noi fără a presupune mari eforturi. Totul va depinde de cât de repede mergem, dar fiecare, în ritmul nostru, putem merge fără probleme. Mersul pe jos poate fi realizat de asemenea, în orice moment al zilei și în orice anotimp.

 4. Orice moment este bun pentru a merge pe jos

 Pentru a ne deplasa la muncă, pentru cumpărăturile zilnice, pentru a ne întâlni cu prietenii sau pentru a ne bucura de vremea de afară, întotdeauna există un motiv bun pentru a merge pe jos. Trebuie doar să facem acest lucru în mod constant.

 5. Ajută la controlul nivelelor de zahăr din sânge

 Mersul zilnic pe jos aduce multe beneficii sănătății, cum ar fi capacitatea de a controla nivelul zahărului din sânge. Acest lucru este excelent pentru prevenirea anumitor boli relaționate cu glucoza, cum ar fi diabetul zaharat.

 6. Previne dezvoltarea bolilor coronariene

 Practicarea sportului în general și a mersului pe jos este un obicei benefic pentru încetinirea dezvoltării bolilor de inimă. De fapt, atât sportul, cât și mersul pe jos protejează organismul și, în același timp, scad colesterolul rău. Acest lucru este posibil mai ales dacă mersul pe jos este combinat cu o dietă echilibrată și sănătoasă.

 7. Întărește sistemul imunitar

 Ca multe alte exerciții fizice și, de asemenea, cu consumul de nutrienți, mersul zilnic pe jos întărește sistemul nostru imunitar și îl protejează de dezvoltarea bolilor, datorită creșterii generale a sistemului natural de apărare a corpului.

Cât timp este necesar să mergem zilnic pe jos?

 Când ne referim la cât de mult ar trebui să mergem, multe studii au stabilit că cifra este de 10.000 de pași pe zi, iar media este de aproximativ opt kilometri. Pentru a ajunge la această cifră, trebuie să mergem într-un ritm energic echivalent cu o viteză medie de 5 kilometri pe oră (km/h), iar acest lucru înseamnă 1 oră și 40 de minute.

 Adevărul este ca aceste cifre depind de fiecare persoană în parte, de ritmul și de rapiditatea mersului. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă atât de mult, ci a stabilit aproximativ 150 de minute pe săptămână de activitate fizică aerobă, de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână. Deci, aproximativ 30 de minute de mers pe zi ar fi o cifră acceptabilă pentru majoritatea persoanelor.

Ce este mai bine, să mergem sau să alergăm?

 Fie că alegem să mergem pe jos sau să alergăm, acest lucru depinde de circumstanțele fiecărei persoane. Ei bine, există și persoane care pot doar să meargă pe jos pe bază de prescripție medicală, iar alții preferă să alerge, pentru că dacă nu se plictisesc.

 Una dintre cele mai importante diferențe dintre mersul pe jos și alergare este că a doua acțiune implică un risc mult mai mare de răniri. Ambele activități sunt favorabile deoarece includ un anumit gen de exercițiu fizic.

 Revista Colegiului American de Cardiologie a publicat recent că atât alergatul cu viteză redusă, cât și mersul pe jos în ritm mai rapid reduc riscul de mortalitate timpurie cu 30%. Specialiștii afirmă chiar că mersul pe jos este o alegere mai bună decât alergatul într-un ritm intens.

 Un alt avantaj al mersului pe jos este acela că oricine poate să o facă, indiferent de vârsta pe care o are și nu trebuie să se antreneze ca să meargă. În timp ce, dacă alergăm, vom avea nevoie de o încălzire și de exerciții de stretching ulterioare, la fel ca în cazul unor exerciții de intensitate medie până la intensitate ridicată.

  Mulți oameni încep să facă sport după ce încep mai întâi să meargă zilnic pe jos. Este un prim pas important mai ales pentru persoanele sedentare care nu practică sportul. Mersul pe jos este în special recomandat dacă sunteți în căutarea unui sport cu impact redus sau dacă există probleme în anumite părți ale corpului, cum ar fi picioarele, genunchii și articulațiile, deoarece mersul pe jos ameliorează astfel de afecțiuni.

Beneficiile mersului pe jos, în rezumat

 Există multe avantaje ale mersului pe jos, ceea ce conferă sănătății noastre o practică simplă de exerciții fizice, mai ales dacă se practică zilnic timp de cel puțin o oră:

 - Ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge (fiind ideal atunci când este vorba de prevenirea diabetului).

 - Păstrează echilibrate nivelurile ridicate de colesterol.

 - Îmbunătățește funcționarea sistemului pulmonar și a sistemului cardiac.

 - Este eficient atunci când doriți să scădeți în greutate sau să păstrați o greutate ideală.

 - Întărește sistemul imunitar, ajutând la creșterea apărării organismului.

 - Îmbunătățește circulația sanguină.

 - Ajută la îmbunătățirea rezistenței musculare.

Categorie: