Beneficiile mersului pe bicicletă

De ce este bine să mergem cu bicicleta?

Beneficiile mersului pe bicicletă Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este benefică pentru sănătatea noastră. Ne păstrează în formă, ne ajută să ne menținem greutatea ideală, ne îmbunătățește somnul și ne ajută să scăpăm de stres, printre multe alte beneficii. Însă este clar că nu toată lumea poate efectua orice tip de exercițiu fizic. Trebuie să găsim un gen care ne place și care se adaptează la starea noastră fizică.

 În acest articol vă vom explica de ce ciclismul poate fi activitatea fizică pe care o căutați și care sunt beneficiile pentru sănătatea dumneavoastră, atât pentru corp, cât și pentru minte.

 De exemplu, mersul pe bicicletă este foarte eficient pentru prevenirea durerilor de spate, pentru protejarea articulațiilor și stimularea sistemului circulator. Mersul pe bicicletă este una dintre cele mai lente și cele mai complete activități fizice și la care vă puteți adapta starea fizică.

Mersul pe bicicletă: beneficii pentru sănătate

 O bicicletă, haine confortabile și puțin echilibru sunt suficiente pentru a exersa acest gen de mișcare fizică. Mersul pe bicicletă este potrivit pentru aproape toată lumea, deoarece este o activitate foarte ușoară. Acest lucru ne va face să avem mai puține riscuri de rănire, decât în cazul alergatului, unde genunchii și gleznele, dacă nu avem o stare fizică bună și nu o desfășurăm în mod corespunzător, vor suferi impactul corpului nostru. Să nu mai vorbim cât de distractiv poate fi dacă faceți o plimbare în natură împreună cu familia sau cu prietenii dumneavoastră.

 Să vedem în continuare care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale mersului pe bicicletă:

 - Este benefic pentru inimă: mersul pe bicicletă va reduce riscul de atac de cord, deoarece acest exercițiu vă ajută să vă măriți rata maximă a inimii și să scădeți astfel tensiunea arterială.

 - Este benefic pentru mușchi: mersul pe bicicletă stimulează tonusul mușchilor, mai ales în partea de jos (gambe, coapse și fese). De asemenea, un mers lejer pe bicicletă ne poate ajuta să ne recuperăm în cazul unor leziuni ale șoldului sau ale genunchiului, de exemplu.

 - Este benefic pentru spate și genunchi: prin adoptarea unei poziții corecte pentru a merge cu bicicleta, spatele va fi forțat să întindă trunchiul. Multe dintre durerile de spate sunt cauzate de inactivitate, iar atunci când mergem pe bicicletă, facem acest lucru prin întărirea mușchilor abdominali și ai spatelui, ceea ce reduce riscul de durere în aceste zone. Pe de altă parte, când mergem cu bicicleta, greutatea corpului este susținută de șa, astfel încât articulațiile noastre nu vor fi apăsate de o greutate mare care ar putea cauza răniri.

 - Este benefic pentru pierderea în greutate: deși mersul pe bicicletă este un exercițiu blând, nu înseamnă că nu ardem calorii. Cu cât ritmul de pedalat este mai mare, cu atât mai multe calorii ardem, dar într-un fel sau altul, pierderea în greutate într-un mod atât de plăcut este foarte atractivă. De asemenea, mersul pe bicicletă înseamnă mai puține șanse de a suferi un accident decât în cazul unei alergări alergare, de exemplu, deoarece are un impact mult mai mic asupra articulațiilor.

 - Este benefic pentru prelungirea vieții: mersul regulat pe bicicletă este o modalitate bună pentru a crește longevitatea și pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II, cancerului, hipertensiunii arteriale sau obezității. De ce se petrece acest lucru? Pentru ca prin mersul pe bicicletă, pe lângă o oxigenare corespunzătoare a celulelor, corpul rămâne mai activ ceea ce înseamnă o probabilitate scăzută de a suferi de anumite boli.

 - Este benefic pentru sănătatea mentală și combaterea stresului: mersul pe bicicletă este un bun antidepresiv natural, deoarece astfel se oxigenează mai bine creierul. De asemenea, când mergem cu bicicleta, putem să ne deconectăm de la gândurile stresante și să ne gândim la ceea ce vrem. Mersul pe bicicletă este o modalitate bună de a ne relaxa și de a preveni sau chiar combate stresul, anxietatea și depresia.

 - Este benefic pentru întărirea sistemului imunitar: mersul în mod regulat pe bicicletă înseamnă că celulele noastre imunitare sunt mai active și, prin urmare, sunt mai puțin predispuse la infecții și inflamații.

Avantajele mersului pe bicicletă

 Pe lângă toate beneficiile mersului pe bicicletă pentru sănătate, să vedem, de asemenea, care sunt și ale avantaje ale acestui tip de exercițiu fizic. Iată care sunt acestea:

 - Un somn mai bun: s-a demonstrat că atunci când pedalăm eliberăm tensiunea și evităm riscul de stres. Dacă mergem cu bicicleta în mod regulat, vom adormi mai devreme și vom avea un somn mai profund și implicit mai odihnitor.

 - Ajungem mai repede la destinație: indiferent dacă folosiți bicicleta ca o modalitate de a face exercițiu fizic sau ca un mijloc de transport, veți realiza că ciclismul este de un real folos pentru a vă deplasa mai rapid. Imaginați-vă un mare blocaj de trafic pe străzi, însă dacă mergeți cu bicicleta, acest lucru nu va fi o problemă pentru dumneavoastră.

 - Ne bucurăm de peisaj: cu siguranță ați trecut cel puțin o dată pe lângă un loc frumos, dar nu ați avut timp să îl contemplați în liniște. Dacă mergeți cu bicicleta însă, pe măsură ce vă mișcați mai încet, veți putea observa în detaliu peisajul care vă înconjoară și veți descoperi locuri pe care nu le-ați puteți vedea dacă v-ați deplasa cu mașina.

 - Ajutăm mediul înconjurător: pentru construcția unei biciclete este nevoie de mult mai puține materiale și energie decât în cazul unei mașini. În plus, atunci când conducem o bicicletă, suntem mai respectuoși și mai responsabili față de mediul înconjurător, deoarece nu avem nevoie de combustibil pentru a merge cu bicicleta. De asemenea, mersul pe bicicletă nu poluează absolut deloc mediul ambiant.

 - Economisim bani:de exemplu, dacă înlocuiți mașina cu bicicleta pentru a merge la job, toți banii pe care-i cheltuiți de obicei pe benzină, îi veți putea economisi și în plus veți avea picioare mai tonifiate și o stare de dispoziție mult mai bună.

 - Petrecem timp cu cei dragi: mersul pe bicicletă este făcut pentru toată lumea, deci de ce să nu faceți o plimbare cu bicicleta împreună cu familia sau prietenii? Cu siguranță va fi distractiv, iar în același timp vă veți bucura de peisaje și de faptul că puneți corpul în mișcare.

Recomandări pentru mersul cu bicicleta

 Pentru a obține toate aceste beneficii, nu trebuie să aveți cea mai performantă bicicletă de toate. Există multe modele și prețuri foarte accesibile. Iată câteva recomandări pentru a vă bucura de mersul pe bicicletă:

 - Alegeți bicicleta potrivită care să se adapteze nevoilor dumneavoastră;

 - Poziționați înălțimea șeii în poziția corectă pentru a evita durerile articulare;

 - Ajustați înălțimea ghidonului astfel încât brațele să aibă o poziție relaxată;

 - Păstrați picioarele la locul lor (vă puteți ajuta cu fixarea pe pedale);

 - Purtați haine confortabile, în special pantaloni pentru bicicletă;

 - Purtați cască de protecție pentru siguranța dumneavoastră;

 - În oraș, utilizați traseele speciale de bicicletă și respectați regulile de circulație;

 - Alegeți un traseu care se potrivește cu posibilitățile dumneavoastră fizice și, dacă aveți de gând să faceți un traseu lung, luați echipament pentru a repara o posibila pană.

Categorie: