Băuturile energizante sau sportive

Există o diferență între băuturile sportive și cele energizante?

Băuturile energizante sau sportive

 Băuturile sportive, precum și cele energizante au dobândit în ultimii ani o mare popularitate în rândul adolescenților și tinerilor. Aceste băuturi comerciale sunt în mod particular populare printre tinerii atleți, consumul lor fiind considerat o modalitate rapidă și ușoară pentru a-și maximiza performanțele sportive.

 Băuturile sportive conțin carbohidrați, electroliți, minerale, vitamine și arome, iar rolul lor este de a înlocui pierderea de apă și de electroliți (sodiu, potasiu) care se produce în timpul exercițiilor fizice prin intermediul transpirației. Concentrațiile de carbohidrați și de electroliți sunt formulate pentru a permite o absorbție maximă a fluidelor prin tractul gastrointestinal.

 Băuturile energizante conțin o cantitate de carbohidrați și de substanțe stimulante non- nutritive precum cafeina, aminoacizi precum taurina și l-carnitina, plante energizante precum guarana și ginseng, dar și vitamine, proteine și aminoacizi în cantități variabile. Conținutul lor caloric este mai mare decât în cazul băuturilor sportive, deoarece au o cantitate mai mare de carbohidrați. Obiectivul acestora este stimularea mentală și fizică pe o scurtă perioadă de timp. Nu este recomandat ca băuturile energizante să fie consumate însă pentru rehidratarea corpului, în special în timpul activității fizice.

Care este compoziția băuturilor energizante?

 1. Apa: Băuturile energizante conțin apă carbonatată, la fel precum băuturile răcoritoare sau carbogazoase. Apa carbonatată se obține prin intermediul introducerii dioxidului de carbon sub presiune, obținându-se astfel efectul efervescent când se deschide recipientul respectiv.

 2. Carbohidrații: Cantitatea de hidrați de carbon din băuturile energizante variază de la 0 la 67 grame la o porție de 240 ml, majoritatea dintre acestea având între 18 și 25 grame. Dintre carbohidrații care se găsesc în băuturile energizante putem menționa: glucoza, sucroza, maltodextrina, fructoza și galactoza. Unele versiuni de tip diet sau light conțin îndulcitori non-calorici în loc de carbohidrați. Multe băuturi energizante conțin carbohidratul numit glucuronolactonă, care este prezent în organismul uman în mod natural. Adăugarea sa sub formă de supliment, conform producătorilor, ajută la creșterea nivelului de energie și a senzației de bună-dispoziție, precum și la eliminarea toxinelor din corp. Conținutul caloric al acestor băuturi este cuprins între 10 și 270 calorii la un pahar de 240 ml.

 3. Cafeina: Chiar dacă carbohidrații oferă un aport de energie, cafeina este principala sursă de energie din acest tip de băuturi. Majoritatea băuturilor energizante conțin între 70 și 200 mg de cafeină la o porție de 240 ml.

 4. Aminoacizii: Anumiți aminoacizi sunt adăugați în unele băuturi sportive și energizante. Aceștia sunt:

 - Taurina: este un aminoacid pe care organismul uman îl produce în mod natural. De asemenea, taurina se găsește în carne și în produsele lactate. Ca și funcții specifice, taurina participă la reglarea frecvenței cardiace, a contracțiilor musculare, la dezvoltarea neurologică și la echilibrarea nivelului de apă și de minerale din organism. Conform anumitor producători, suplimentarea cu taurină a anumitor băuturi energizante ajută la îmbunătățirea randamentului atletic. Alte studii sugerează faptul că taurina combinată cu cafeina îmbunătățește randamentul intelectual însă această afirmație necesită mai multe dovezi clinice. De asemenea, s-a afirmat că taurina poate reduce riscul de diabet, epilepsie și de hipertensiune, însă în prezent, studiile clinice sunt insuficiente pentru a demonstra faptul că taurina este eficientă contra diabetului și a epilepsiei, cu toate că s-a constatat că poate reduce presiunea arterială. Conținutul de taurină pentru 240 ml de băutură energizantă este de aproximativ 1000 mg. Se consideră ca fiind sigur pentru sănătate un consum de aproximativ 3000 mg pe zi de suplimente care conțin taurină.

 - L-carnitina: nu este la modul propriu-zis un aminoacid, ci această substanță se sintetizează cu ajutorul a doi aminoacizi, mai precis lisina și metionina. Nutriționiștii afirmă că suplimentele dietetice care conțin L-carnitină îmbunătățesc rezistența organismului, impulsionează metabolismul grăsimilor și protejează contra bolilor vasculare.

 - Glutamina: stimulează funcția imunitară și crește rezerva de glicogen din mușchi în timpul perioadei de recuperare după efectuarea exercițiilor fizice.

 - Arginina: se pare că arginina favorizează vasodilatația. În general, folosirea aminoacizilor din băuturile energizante în locul celor care provin din dietă, nu este foarte documentată din punct de vedere clinic, de aceea nu se recomandă ca acest tip de băuturi să fie consumate de către copii și adolescenți.

 5. Anumite plante medicinale cu efect energizant precum:

 - Guarana: este fructul unui arbust (Paullinia cupana) care provine din America de Sud și conține o mare cantitate de cafeină numită guaranină, pe lângă teofilină și teobromină. Un gram de guarana conține aproximativ 40 mg de cafeină, iar adăugarea sa la băuturile energizante crește cantitatea totală de cafeină care se găsește în acest tip de băuturi. Guarana este o plantă medicinală asociată cu o creștere a nivelului de energie, cu un mai bun randament fizic și mental, dar și cu suprimarea poftei de mâncare.

 - Ginsengul: este considerată o plantă adaptogenă, adică ajută organismul să se adapteze la mediu (în caz de oboseală, stres, exerciții extenuante, etc.) conform medicinii naturiste și alternative. În plus, ginsengului i s-au atribuit următoarele beneficii pentru sănătate: accelerează recuperarea organismului după o perioadă de boală, combate pierderea memoriei, oboseala fizică și mentală, stimulează funcțiile sexuale și ajută la controlul glucozei din sânge și a tensiunii arteriale.

 - Ginkgo biloba: această plantă medicinală este folosită pentru tratarea tulburărilor de la nivelul sistemului circulator și este asociată cu îmbunătățirea memoriei, a randamentului fizic și la combaterea depresiei, conform multor studii științifice.

 6. Vitamine și minerale: Multe dintre băuturile energizante și cele sportive conțin vitamine din grupul B, vitamina C, calciu și magneziu. Nu există niciun tip de avantaj consumând aceste vitamine și minerale prezente în băuturile energizante, deoarece aceste pot fi obținute prin intermediul unei diete sănătoase și echilibrate.

 7. Inozitol: acesta este un nutrient asociat cu vitaminele din grupul B și acționează în celulele cerebrale și în cadrul metabolismului lipidelor și a colesterolului. Principalele sale beneficii sunt printre altele: reducerea nivelului de colesterol, ajută la tratarea diabetului, la prevenirea căderii părului și a apariției eczemelor și la combaterea stării de oboseală generală.

 8. Electroliți: Este adeseori întâlnit ca majoritatea băuturilor energizante și sportive să conțină sodiu și potasiu. Conținutul de sodiu variază între 25 și 200 mg, în timp ce conținutul de potasiu este cuprins între 30 și 90 mg la o porție de 240 ml.

Cum ne afectează sănătatea consumul băuturilor energizante?

 Majoritatea băuturilor energizante și sportive, la fel ca băuturile gazoase, conțin acid citric care împreună cu pH-ul acid al acestor băuturi (pH 3-4) cauzează demineralizarea smalțului dinților, producând o eroziune dentară.

 S-a demonstrat că o cantitate de cafeină consumată în doze ridicate (6 mg/kg de greutate corporală: 480 mg la o persoană de 80 kg) poate îmbunătăți randamentul fizic în cazul adulților prin creșterea rezistenței aerobice și a forței, îmbunătățirea timpului de reacție și evitarea temporară a oboselii (mai puțin de 2 ore). În orice caz, cantitatea de cafeină consumată zilnic nu trebuie să depășească 300 mg/zi. Un consum moderat sau ocazional de băuturi energizante nu ar trebui să aibă efecte adverse asupra sănătății, însă excesul (mai mult de 300 mg/zi) poate avea consecințe negative precum:

 - creșterea frecvenței cardiace (tahicardie)

 - creșterea tensiunii arteriale

 - creșterea ritmului vorbirii

 - creșterea activității motorii

 - creșterea stării de alertă

 - stimularea secrețiilor gastrice

 - creșterea diurezei

 - creșterea temperaturii corporale

 - alterarea somnului

 - creșterea anxietății în cazul persoanelor care se confruntă cu această tulburare.

 Cantitatea ridicată de hidrați de carbon din băuturile energizante reduce viteza cu care lichidele sunt absorbite prin intestin în sânge, ceea ce poate împiedica rehidratarea corectă în timpul antrenamentului sportiv. Tocmai de aceea nu este indicat să se consume băuturile energizante înainte sau în timpul activității fizice. În plus, concentrațiile ridicate de carbohidrați pot provoca tulburări gastrointestinale, precum senzația de distensie abdominală (balonare), crampe abdominale sau un efect laxativ.

Cum se pot reduce riscurile?

- Copiii, precum și femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume băuturi energizante, datorită conținutului lor ridicat de cafeină.

- Copiii și adolescenți nu trebuie să consume mai mult decât următoarele cantități de cafeină:

             - 4-6 ani – 45 mg cafeină/zi

             - 7-9 ani – 62.5 mg cafeină/zi

             - 10-12 ani – 85 mg cafeină/zi

             - 13 ani sau mai mult – un consum maxim de 2.5 mg cafeină/kg greutate corporală. De exemplu: pentru un adolescent care are greutatea de 54 kg, consumul maxim pe zi ar fi de 135 mg de cafeină.

- Dacă obișnuiți să consumați băuturi energizante, luați în considerare următoarele recomandări:

             - este indicat să consumați băuturile energizante cu moderație. Acestea nu trebuie să fie consumate niciodată pe stomacul gol deoarece creează aciditate și nici nu trebuie să înlocuiască mesele principale.

             - citiți cu atenție etichetele tuturor produselor pe care le consumați și asigurați-vă că băuturile respective sunt autorizate pentru vânzare în țara dumneavoastră.

             - nu amestecați alcoolul cu băuturile energizante

             - nu consumați mai mult de 500 ml (2 căni) pe zi

             - dacă realizați o activitate fizică, beți suficientă apă pentru a vă rehidrata

             - consultați un medic înainte de a consuma băuturi energizante, în cazul în care luați anumite medicamente sau unele suplimente naturale

             - dacă observați vreo reacție adversă în urma consumului de băuturi energizante, consultați imediat un medic și renunțați la consumul acestora.

 Consumul cu moderație al băuturi energizante este în mod tipic sigur, iar efectele adverse apar atunci când consumul este abuziv sau când se amestecă cu alcool. Printre aceste efecte adverse se numără: grețurile, amețelile și un ritm cardiac anormal (tahicardie).

Categorie: