10 beneficii ale activității fizice

Inactivitatea fizică înseamnă un risc crescut de mortalitate

 Inactivitatea fizică este cel de-al patrulea factor de risc mai important de mortalitate în întreaga lume, atât în țările mai dezvoltate, cât și în cele cu venituri medii sau scăzute.

 Dacă există un mediu favorabil, creșterea activității fizice este benefică pentru sănătate în cazul tuturor grupelor de vârstă. În data de 6 de aprilie a fiecărui an se comemorează Ziua Mondială a Activității Fizice.

 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a oferit câteva recomandări în ceea ce privește durata optimă de activitate fizică. Persoanele inactive ar trebui să înceapă cu durate mai mici de activitate fizică și să crească în mod gradat durata, frecvența și intensitatea acesteia.

Inactivitatea fizică și cancerul

 Un procent de 6% dintre decesele de la nivel mondial sunt atribuite inactivității fizice. Acest procent este depășit doar de hipertensiune (13%), consumul de tutun (9%) și de hiperglicemie (6%).

 În plus, inactivitatea fizică este principala cauză a aproximativ 21–25% dintre cancerele de colon și de sân, un procent de 27% dintre cazurile de diabet și un procent de 30% dintre cazurile de cardiopatie ischemică.

Activitatea fizică regulată ajută la menținerea unui corp sănătos

 Persoanele active din punct de vedere fizic au:

 1. O frecvență mai mică de: cardiopatie coronariană, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, diabet, cancer de colon și de sân, depresie;

 2. Un risc mai mic de fracturi vertebrale sau de șold;

 3. Mai multe probabilități de a-și menține o greutate corporală sănătoasă.

Activitatea fizică nu trebuie confundată cu sportul

 Este considerată activitate fizică orice mișcare corporală produsă de mușchii scheletici, având ca rezultat un consum de energie. Activitatea fizică include practicarea diverselor sporturi, exerciții fizice aerobice, dar și a altor activități precum plimbarea în aer liber, mersul pe jos, grădinăritul sau dansul.

Activitatea fizică este benefică, atât cea de intensitate moderată, cât și cea susținută

 Intensitatea se referă la ritmul în care se realizează activitatea fizică, mai precis, la «efortul pe care o persoană îl depune în realizarea activității fizice respective». Intensitatea diferitelor forme de activitate fizică variază în funcție de persoană. Conform formei fizice a fiecărui individ, câteva exemple de activitate fizică moderată ar fi mersul pe jos într-un ritm lejer, dansul sau realizarea sarcinilor domestice, iar câteva exemple de activitate fizică susținută sunt: alergatul, mersul pe bicicletă, drumețiile pe munte, înotul sau mersul pe jos într-un ritm rapid.

 Organismul uman, ca și consecință a unui antrenament fizic regulat, prezintă la nivelul diverselor sale aparate și sisteme modificări morfologice și funcționale care sunt denumite de către medici adaptări și care ne permit pe de o parte să prevenim apariția anumitor boli, iar pe de altă parte să ne îmbunătățim capacitatea de a realiza un efort fizic.

Vă prezentăm în acest articol cele 10 beneficii principale ale unei activități fizice realizate în mod regulat.

 În prezent există suficiente dovezi medicale care atestă că activitatea fizică ne oferă o lungă listă de beneficii pentru sănătate. Să vedem în continuare care sunt 10 dintre acestea:

 1. Activitatea fizică regulată ajută la pierderea în greutate. Specialiștii afirmă că se pot pierde zilnic până la 100 calorii mergând pe jos în ritm rapid (power walking) timp de 20 minute. De asemenea, realizarea unor activități fizice de scurtă durată (short bouts) la intensitate medie timp de 10-30 minute zilnic poate ajuta la pierderea a aproximativ 9 kilograme în 20 săptămâni, mai ales dacă activitatea fizică este combinată și cu o dietă adecvată.

 2. Activitatea fizică evită pierderea masei musculare, iar în același timp crește capacitatea organismului de a realiza exerciții fizice.

 3. Activitatea fizică determină mobilizarea grăsimi din zona abdomenului, pieptului, feselor și brațelor.

 4. Activitatea fizică ajută la utilizarea mai eficientă a energiei și reduce producerea de insulină, ajutând la controlul diabetului de tip 2 și favorizând asimilarea nutrienților și distribuirea acestora în celulele diferitelor țesuturi.

 5. Activitatea fizică, deoarece pune mușchii la treabă, care sunt mai activi din punct de vedere metabolic, determină pierderea kilogramelor nedorite într-un ritm mai rapid decât doar prin urmarea unei diete alimentare.

 6. Activitatea fizică stimulează eficient metabolismul care utilizează astfel caloriile pentru producerea de energie.

 7. Activitatea fizică ajută la reducerea procentajului de grăsime corporală în cazul persoanelor obeze. Persoanele obeze au mai mult de 25 % din greutate sub formă de grăsime corporală. De exemplu, femeile care au o greutate echilibrată au un procent de 20 % de grăsime corporală, în timp ce bărbații au aproximativ 12 %.

 8. Activitatea fizică efectuată în mod regulat reduce riscul de boli cardiovasculare, reduce nivelele de colesterol, trigliceridele și tensiunea ridicată.

 9. Activitatea fizică îmbunătățește echilibrul psihologic, inducând o stare de satisfacție personală și ajută la controlul anxietății și a stresului.

 10. Activitatea fizică crește optimismul și starea de bună-dispoziție generală, datorită endorfinelor care se secretă și care sunt denumite de către oamenii de știință „moleculele fericirii”.

 Alți factori care ajută la scăderea în greutate în paralel cu un program regulat de activitate fizică:

  - Luați zilnic un mic-dejun sănătos pentru a impulsiona metabolismul.

  - Consumați cantități reduse de alimente de mai multe ori pe zi pentru a crește rata metabolismului și pentru a pierde în greutate.

  - Țineți un jurnal cu alimentele pe care le consumați zilnic și cu activitățile fizice pe care le realizați, pentru a vă supraveghea obiceiurile.

  - Reduceți factori care determină acumularea celulelor adipoase sau de grăsime precum stresul, alcoolul, țigările și dietele bogate în calorii.

  - O respirație corectă ajută corpul să ardă caloriile în mod adecvat. Învățați tehnici simple de respirație și realizați-le zilnic.

  - Beți câte 8-10 pahare de apă sau infuzii de plante zilnic.

  - Motivați-vă astfel încât alimentația echilibrată și sănătoasă să facă parte pe termen lung din stilul dumneavoastră de viață.

Întotdeauna este mai bine să se realizeze o activitate fizică decât niciuna

 Persoanele inactive trebuie să înceapă prin realizarea unor durate scurte de activitate fizică, crescând în mod gradat durata, frecvența și intensitatea acesteia. Adulții inactivi, persoanele în vârstă sau care au anumite limitări impuse de boală, vor obține beneficii suplimentare prin creșterea duratei activității fizice. Femeile însărcinate sau cele care au născut recent, precum și persoanele care au probleme cardiace necesită unele precauții suplimentare și supravegherea unui medic înainte de a încerca să atingă nivelele recomandate de activitate fizică.