Activitatea fizică, decisivă pentru echilibrul mental

 

Sportul, esențial la orice vârstă

Activitatea fizică, decisivă pentru echilibrul mental Stilul de viață actual generează dezechilibre psihologice relaționate cu stresul, anxietatea sau concentrarea. Soluția la aceste probleme poate fi o practică sportivă regulată și controlată, deoarece oferă un echilibru mental care influențează percepția unei bunăstări generalizate.

 Practica sportivă presupune o îmbunătățire a condiției fizice în mod proporțional cu cantitatea și calitatea exercițiilor pe care le realizăm. Totuși, în legătură directă cu starea fizică a fiecărei persoane se află și echilibrul său mental, iar beneficiile generate de activitatea sportivă “nu se văd și nu se ating”, așa cum subliniază psihologul sportiv Pablo del Rio.

 Cea mai mare vizibilitate a rezultatelor fizice se observă în cazul persoanelor tinere. Totuși, rezultatele psihologice fac ca exercițiile fizice să fie o activitate necesară la orice vârstă.

 

Practicarea exercițiilor fizice, o nouă atitudine mentală

 Renunțarea la o viață sedentară și începerea unui antrenament regulat de exerciții fizice ne protejează de apariția bolilor coronariene și neurovasculare. Acest prim pas presupune “o schimbare importantă a stilului de viață, o schimbare mentală”, după cum afirmă doctorul Miguel del Valle Soto, profesor la Universitatea din Oviedo (Spania). “Bunăstarea psihologică este suma multor substanțe și a multor factori”, semnalează profesorul.

 Cu toate că încă se mai studiază repercusiunea exercițiului fizic asupra sănătății mentale, sportul acționează asupra sistemului nervos central, stabilizând anumite proteine și evitând apariția bolilor produse de ruptura echilibrului de acestor substanțe.

 Dintre proteinele endogene generate de exercițiile fizice, Pablo del Rio menționează în primul rând endorfinele - denumite și moleculele fericirii - și care “sunt capabile să genereze o senzație de relaxare și fericire”.

 Tocmai de aceea, îmbunătățirea echilibrului mental prin intermediul activității fizice nu este o senzație subiectivă, ci un proces fiziologic obiectiv.

 

Beneficiile practicii sportive

 A ne bucura de avantajele fizice și psihologice ale sportului depinde de modul în care ne începem practica. Pablo del Rio recomandă ca înainte de a începe activitatea sportivă să efectuăm un consult medical și o evaluare funcțională, care ne vor ajuta să ne adecvăm efortul fizic în funcție de greutate, vârstă și alte caracteristici specifice fiecărei persoane.

 Dacă nu se urmează această recomandare se pot genera leziuni fizice care ne pot afecta starea psihologică din cauza durerii și care determină reducerea mobilității, împiedicându-ne astfel să ne bucurăm de beneficiile psihice ale sportului, care sunt următoarele:

 - Creșterea autostimei;

 - Creșterea încrederii în sine;

 - Îmbunătățirea memoriei;

 - O mai mare stabilitate emoțională;

 - O mai bună funcționare intelectuală;

 - O mai mare independență.

 Conform profesorului Miguel del Valle, aceste beneficii transformă exercițiile fizice într-o activitate care ar trebui să fie prescrisă de medici în cazul unor patologii precum anxietatea, depresiile sau tulburările de somn. “În orice boală mentală și practic în orice boală, exercițiile fizice sunt un element esențial”, afirmă specialistul.

 Importanța sportului pentru sănătatea mentală este relaționată cu prevenirea și tratarea dezechilibrelor psihologice. Practica sportivă previne patologiile fizice datorită activării sistemului imunitar, dar și bolile degenerative precum Alzheimer, deoarece îmbunătățește capacitatea de concentrare. În ceea ce privește tratarea bolilor, sportul permite echilibrarea substanțelor din corp a căror dezechilibru a generat boala, acționând în mod similar unui medicament.

 Atât profesorul Miguel del Valle, cât și psihologul sportiv Pablo del Rio, coincid asupra faptului că principalele riscuri ale activității sportive sunt o execuție greșită care cauzează leziuni fizice sau transformarea sportului într-o obsesie (care este o patologie denumită vigorexie).

 

Activitatea fizică și randamentul academic

 Activitatea fizică are o influență directă asupra capacității de concentrare și prin urmare, asupra randamentului academic al adolescenților. Aceasta este concluzia studiului realizat de către Universitatea Autonomă din Madrid (UAM) și Universitatea din Cadiz (UCA) -ambele din Spania – asupra 2.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. “O mai bună condiție fizică face ca concentrarea în clasă să fie mai bună”, a indicat Irene Esteban-Cornejo, coordonatoare în cadrul departamentului de Educație Fizică, Sport și Motricitate al UAM.

 Așa cum explică Irene Esteban-Cornejo, activitatea fizică influențează direct forța musculară, capacitatea cardiorespiratorie și abilitatea motorie, care intervine în “transmisia cognitivă, memoria de muncă și flexibilitatea cognitivă”, îmbunătățind astfel randamentul academic.

Categorie: