Vigorexia sau obsesia corpului perfect

 

Vigorexia are efecte negative asupra sănătății

Vigorexia sau obsesia corpului perfect Realizarea regulată a unor exerciții fizice este un obicei benefic deoarece ne ajută să ne tonifiem mușchii, să pierdem excesul de greutate corporală și deopotrivă să ne îmbunătățim sănătatea cardio-respiratorie.

 Totuși, un antrenament fizic exagerat, urmarea unor diete excesive și obsesia față de forma corpului se poate transforma într-o boală, care a fost denumită de către psihologi vigorexie. Printre cauzele sale se numără o slabă încredere în sine și izolarea socială. Vigorexia este o problemă mentală care poate avea consecințe negative la nivel fizic, pe lângă hipertrofia musculară (dezvoltarea în exces a mușchilor). Dintre principalele cauze ale acestei probleme se remarcă anumite dezechilibre fiziologice sau emoționale și de asemenea unii factori sociali și culturali.

 În acest articol vă prezentăm ce este vigorexia și efectele sale negative asupra sănătății și a armoniei corporale.

Definiția și cauzele apariției vigorexiei

 Vigorexia afectează în primul rând reprezentanții sexului masculin, iar în cadrul acestui grup, un procent de 10%. Vigorexia apare la vârste cuprinse între 15 și 37 ani. Vigorexia este o afecțiune contrară anorexiei, cu toate că ambele coincid asupra aceluiași aspect mai exact: o viziune distorsionată și eronată asupra propriului corp.

 Obsesia față de forma propriului corp fizic și care poate atinge nivele patologice a primit denumirea de “vigorexie“. Vigorexia este o tulburare mentală care determină persoanele în cauză să aibă o viziune distorsionată asupra corpului: mai exact acestea se consideră slabe, dizarmonioase și insuficient de atletice.

 Această problemă afectează atât bărbații cât și femeile, însă mai mult bărbații, care nu au suficientă încredere în masculinitatea lor și încearcă să o compenseze la modul subconștient prin programe intensive și rutine exigente la sala de forță.

 Vigorexia influențează de asemenea alegerile alimentare și obiceiurile de viață: persoana în cauză își petrece ore întregi în sala de antrenament realizând o activitate fizică extremă și își abandonează adeseori relațiile personale.

 Dependența de exercițiile fizice este un semn evident al vigorexiei, mai ales dacă este însoțită și de consumul de carbohidrați și proteine la nivele mult mai ridicate decât cele considerate sănătoase.

 Cei care au vigorexie recurg de asemenea la consumul de pastile sau de orice supliment cu steroizi anabolizanți, încercând astfel să își crească masa musculară și să obțină un corp musculos și masculin.

 Dismorfia musculară, anorexia inversată sau “complexul lui Adonis” sunt alte denumiri ale acestei afecțiuni, care este în curs de recunoaștere de către comunitatea medicală internațională.

 

             Semne care indică apariția vigorexiei

 Printre simptomele sau semnele care indică faptul că o persoană suferă de vigorexie se numără următoarele:

 - Obiceiurile unei persoane care are vigorexie se schimbă uneori peste noapte, iar singura temă obsesivă de conversație cu cunoscuții se referă la mușchi, greutăți și suplimente proteice.

 - Persoana care suferă de vigorexie nu mai este disponibilă pentru prieteni sau cei apropiați, deoarece își petrece o bună parte din zi la sala de forță întreținându-și mușchii.

 - De asemenea, cei care au vigorexie obișnuiesc să își plaseze peste tot prin casă oglinzi pentru a-și putea admira în continuu corpul lucrat la sală.

O slabă auto-apreciere

 Persoana care are vigorexie este de fapt o persoană foarte nesigură pe ea însăși, la modul subconștient nu se acceptă așa cum arată și trăiește comparându-se mereu cu ceilalți. O persoană care suferă de vigorexie consideră că este urâtă, slabă sau că mușchii săi nu sunt suficient de puternici, iar în același timp crede că ceilalți sunt mai buni și mai frumoși decât ea.

Sport compulsiv

 Persoanele vigorexice au abonament zilnic la sala de forță și își petrec multe ore pe zi ridicând greutăți, făcând diverse exerciții sau alergând pe pistă. La sfârșit de săptămână sau în timpul sărbătorilor dacă sala este închisă, acestea se antrenează acasă și nu renunță la antrenamentul lor.

Izolare socială

 Datorită faptului că își petrec atât de mult timp făcând exerciții fizice, persoanele vigorexice nu mai au ore libere pentru a-și vizita prietenii sau familia sau pentru orice altă activitate în afară de cea fizică.

 Chiar dacă la sala de forță întâlnesc și alte persoane, cei care au vigorexie nu se relaționează cu acestea decât pentru a vorbi eventual despre o rutină de antrenament. Persoanele vigorexice sunt prea obsedate de transformarea propriului corp pentru a iniția relații de prietenie sau relații sociale.

Dietă strictă

 Cei care se confruntă cu vigorexia nu consumă grăsimi sau zahăr, însă aleg în schimb hidrații de carbon și proteinele. Aceștia consumă mai ales shake-uri proteice, ouă, produse lactate și carne și sunt foarte constanți în stabilirea meselor sau gustărilor.

Cult față de propriul corp

 Persoanele vigorexice se cântăresc zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, se privesc în orice oglindă și își cumpără haine adeseori mulate care să le evidențieze mușchii. Acest cult față de propriul corp derivă de fapt dintr-un profund narcisism și egoism. În cazul lor, orice gând sau emoție are legătură cu propria lor imagine (care este în mod evident distorsionată).

Formă fizică disproporționată

 Persoanele care se confruntă cu vigorexie prezintă hipertrofie musculară (adică mușchi dezvoltați în exces), mai ales cei ai brațelor și ai spatelui, iar dacă li se pare că nu atins nivelul dorit de musculatură continuă să facă tot mai multe exerciții fizice.

Consumul de steroizi sau anabolizante

 Persoanele care au vigorexie abuzează de suplimente proteice sau anabolizante care sunt derivați din hormonul testosteron pentru a obține cele mai bune rezultate. Totuși, aceste substanțe pot avea multe efecte colaterale, cum sunt impotența sexuală, creșterea glandelor mamare și căderea părului.

 De asemenea, vigorexia este relaționată și cu apariția unor probleme cardiace, a acneei și a schimbărilor bruște de dispoziție.

 Vigorexia determină consecințe destul de grave pentru sănătate, provocate de exercițiile fizice și de consumul de pastile. Rupturile musculare, probleme cardiace și luxațiile sunt la ordinea zilei pentru persoanele vigorexice. Cei care se confruntă cu această tulburare psihologică au nevoie de ajutor de specialitate pentru tratarea cauzei sau a cauzelor care au determinat apariția acesteia.

Categorie: