6 măsuri contra grăsimii abdominale

 

6 măsuri contra grăsimii abdominale

6 măsuri contra grăsimii abdominale Eliminarea grăsimii abdominale poate fi una dintre cele mai dificile sarcini atunci când dorim să scăpăm de kilogramele în plus. Cu toate că grăsimea se poate acumula în multe zone din corp, totuși cel mai mult tinde să se depoziteze la nivelul abdomenului.

 Bineînțeles, exercițiile fizice regulate și o alimentație sănătoasă și echilibrată pot aduce rezultatele dorite, însă acestea implică de multe ori un efort conștient din partea noastră. De asemenea, pentru a combate acumularea grăsimii la nivelul abdomenului este fundamental să fim bine hidratați, deoarece de multe ori corpul nostru confundă senzația de sete cu foamea și ne determină să mâncăm mai mult.

 În cadrul acestui articol vă prezentăm 6 măsuri cheie pe care este necesar să le luați în considerare dacă doriți să eliminați grăsimea de la nivelul abdomenului. Să vedem care sunt secretele pentru a avea un abdomen plat și tonifiat:

1. Evitați consumul de zahăr rafinat

 Consumul excesiv de zahăr rafinat, incluzând aici și băuturile carbogazoase și răcoritoarele au efecte negative asupra sănătății metabolice. Atunci când consumăm zahăr, acțiunea sa în corp este imediată, însă efectele sale energizante dispar rapid.

 În momentul în care zahărul este introdus în corp, pancreasul secretă insulină pentru a-l arde sau pentru a-l depozita (sub formă de grăsimi). În plus, produsele care conțin zahăr sunt bogate în calorii, mai ales dacă este vorba de mâncărurile de tip fast-food, produsele de patiserie, biscuiți și alte alimente procesate și rafinate. Zahărul rafinat nu aduce nici o valoare nutritivă, de aceea în corp se transformă în toxine și în grăsime și în plus deteriorează dinții și cauzează aciditate stomacală.

 Puteți înlocui zahărul cu variante naturale și sănătoase cum sunt: mierea de albine, siropul de agave, zahărul muscovado, zahărul brun, zahărul Demerara, zahărul din flori de cocos, extractul de stevia.

2. Creșteți consumul de proteine

 Consumul de proteine este una dintre cele mai bune strategii pe termen lung pentru a pierde în greutate. S-a demonstrat în numeroase rânduri că acest micronutrient are capacitatea de a reduce poftele alimentare cu până 60%, pe lângă îmbunătățirea funcției metabolice și creșterea nivelului energetic.

 Atunci când scopul este reducerea grăsimii abdominale, proteinele consumate la micul dejun sunt o cheie esențială. Proteinele ajută la combaterea obezității și la creșterea masei musculare pentru a avea o siluetă mai zveltă și tonifiată.

 Pentru a obține cele mai bune rezultate, nutriționiștii ne recomandă să consumăm cu precădere proteine vegetale, iar cantitatea de proteine zilnice să fie echivalentul a 25 sau 50% din caloriile totale. Cele mai bogate alimente în proteine vegetale sunt acestea: drojdia de bere, germenii de grâu, lintea, fasolea uscată, năutul, mazărea, semințele (de cânepă, floarea soarelui, pin, dovleac, chia), fisticul, nucile, arahidele, migdalele, alunele de pădure, fulgii de ovăz, nucile de Brazilia, făina integrală de grâu, orzul, ovăzul, porumbul, orezul integral, orezul sălbatic, germenii de lucernă, usturoiul, fulgii de cocos, ciupercile.

3. Consumați alimente bogate în fibre

 Fibrele dietetice sunt un nutrient fundamental în cadrul oricărui plan de alimentație deoarece, pe lângă faptul că stimulează digestia, participă la eliminarea lipidelor și la controlul anxietății (care este vinovată de apetitul emoțional).

 Aproximativ 14 grame din acest tip de fibre pot reduce cu până 10% consumul total de calorii, ceea ce pe termen lung favorizează pierderea surplusului de kilograme.

 Iată care sunt alimentele cele mai bogate în fibre dietetice:

 - cerealele integrale (porumb, grâu, orez, ovăz)

 - dovleceii

 - varza creață și varza roșie

 - varza de Bruxelles

 - broccoli

 - conopida

 - sparanghelul

 - fasolea albă, neagră sau verde

 - ierburile uscate și condimentele (oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, busuioc, salvie, fenicul, ghimbir, turmeric, cuișoare, scorțișoară)

 - pudra de cacao și ciocolata neagră (cel puțin 70%)

 - fulgii de ovăz

 - fructele uscate (nucile românești, migdalele, alunele, nuci de Brazilia, nucile de macadamia, nucile pecan)

 - semințele (de in, de floarea soarelui, de susan, de dovleac, de chia)

 - fructele (mai ales merele, perele, bananele, portocalele și strugurii).

4. Realizați mai multe exerciții aerobice

 Practica zilnică a execițiilor fizice aerobice este unul dintre cele mai bune obiceuri pe care îl puteți adopta, mai ales dacă doriți să scăpați de grăsimea abdominală. Acest gen de exerciții crește ritmul metabolismului și activează circulația sanguină, favorizând eliminarea toxinelor reținute în corp și reglarea greutății corporale.

 Specialiștii în fitness ne recomandă ca pentru a elimina grăsimea abdominală să se lucreze toate grupele musculare. Unul dintre cele mai eficiente exerciții pentru modelarea abdomenului este renumitul Plank (trad. exercițiul scândura). Acesta întărește întreaga zonă abdominală, dar și umerii, brațele și spatele într-un mod armonios. Începeți cu execuția timp de 20 de secunde a acestui exercițiu, apoi creșteți treptat cu câte 10 secunde până când ajungeți la 2 minute zilnic.

 S-a demonstrat că exercițiile aerobice sunt dintre cele mai bune pentru reducerea grăsimii abdominale, iar pe cât posibil, acestea trebuie completate cu un antrenament de forță. Realizând 30 minute zilnic de exerciții aerobice puteți obține un abdomen tonifiat, iar în același timp se reduce riscul de boli cardiace, obezitate și boli inflamatorii.

5. Consumați mai multă apă

 Atât deshidratarea, cât și senzația de sete au fost relaționate cu tendința de a consuma mai multe alimente dulci sau bogate în grăsimi. Aceasta, împreună cu efectele pe care le au asupra organelor excretorii și asupra metabolismului, explică de ce este atât de important să consumăm suficientă apă.

 Hidratarea corectă este de asemenea o cheie importantă pentru menținerea unui abdomen plat și pentru eliminarea toxinelor.

 Se recomandă să începeți ziua cu un pahar mare cu apă (dacă este cu lămâie cu atât mai bine), iar apoi, pe parcursul zilei să consumați cel puțin un litru și jumătate de apă (ceea ce echivalează cu 6 pahare de apă). În timpul verii, mai ales pe perioada caniculară este bine să beți câte 2-3 litri de apă pe zi. Pe lângă hidratarea corespunzătoare a organismului, apa ajută de asemenea la evitarea constipației și la un tranzit intestinal regulat.

6. Dormiți suficiente ore pe noapte

 Orarul de somn este direct relaționat cu o bună funcționare a metabolismului și cu capacitatea sa de a elimina excesul de grăsime din corp. Odihna este fundamentală pentru o sănătate bună și pentru menținerea unei greutăți corporale echilibrate.

 Lipsa cronică de somn determină apariția unei stări pre-diabetice făcându-ne să simțim foame chiar dacă am mâncat, ceea ce poate cauza variații mari ale greutății corporale. Acest lucru este efectul unui metabolism alterat, deoarece atunci când ne privăm de somn, nivelele de leptină (hormonul care trimite semnale de sațietate) se reduc, în timp ce nivelele de grelină (hormonul care trimite semnale de foame) cresc.

 Pentru a preîntâmpina toate aceste probleme, experții ne recomandă să avem zilnic un somn de 7-8 ore fără întreruperi.

 În loc de concluzie: Prin intermediul anumitor obiceiuri de viață sănătoase se pot obține rezultatele dorite și se poate elimina excesul de grăsime de la nivelul abdomenului. Este însă fundamental ca aceste obiceuri benefice să devină un stil de viață pentru ca efectele lor să fie continue și de durată.