Alimente recomandate înainte de antrenament

 

Alimente recomandate înainte de antrenament

Alimente recomandate înainte de antrenament Majoritatea persoanelor preferă să nu mănânce nimic înainte de un antrenament fizic, însă contrar acestui obicei, consumul anumitor alimente înainte de a face sport poate îmbunătăți randamentul fizic. Atunci când se realizează activități fizice mai intense și care necesită o mai mare rezistență, este esențial să se includă în dietă mai multe proteine, câteva grăsimi sănătoase și o cantitate mică de carbohidrați.

 Ideal este să se consume aceste alimente cu o oră sau o jumătate de oră înainte de antrenament, pentru ca corpul să aibă timpul necesar pentru a le digera. Vă prezentăm în acest articol 7 alimente sănătoase recomandate înainte de antrenamentul fizic. Iată care sunt acestea:

 

1. Sucurile de legume și fructe

 Sucurile de legume și fructe sunt una dintre cele mai bune surse naturale de energie care se poate consuma înainte de antrenament pentru a crește randamentul fizic. Aceste băuturi sunt deopotrivă răcoritoare și energizante și se digeră ușor, stimulând metabolismul să ardă mai ușor grăsimile.

 Se pot prepara diverse sucuri amestecând legume precum:

 - Spanac;

 - Salată verde;

 - Broccoli;

 - Pătrunjel;

 - Dovlecei;

 - Morcovi;

 Țelină.

 Sau se pot obține delicioase shake-uri sau smoothi-uri folosind fructe precum:

 - Banane;

 - Mere;

 - Pere;

 - Kiwi;

 - Ananas;

 - Mango;

 - Căpșuni;

 - Fructe de pădure.

2. Semințele de chia

 Consumul semințelor de chia a devenit popular datorită unui motiv întemeiat: aceste semințe mici sunt foarte bogate în proprietăți nutriționale care oferă mari beneficii pentru sănătate. Semințele de chia conțin acizi grași esențiali de tip omega 3, fibre, proteine și minerale care contribuie la tonifierea și energizarea corpului. Din punct de vedere nutrițional, semințele de chia sunt o sursă bogată de minerale precum potasiu, calciu și de proteine. Vitaminele prezente în aceste semințe sunt vitaminele din grupul B și vitamina A.

 Partea bună este aceea că nu trebuie să se consume mari cantități din acest aliment pentru a beneficia de proprietățile sale; o singură lingură de semințe adăugată în shake-uri este suficientă. Datorită conținutului său de proteine, vitamine și minerale, semințele de chia sunt recomandate mai ales pentru sportivi și pentru persoanele care depun efort fizic zilnic, deoarece le oferă un plus de energie și de vitalitate.

3. Fructul de avocado

 Acest fruct exotic este delicios și oferă numeroase beneficii pentru sănătatea generală a corpului. Avocado este o sursă bogată de acizi grași esențiali, vitamine, antioxidanți și alți nutrienți recomandați într-o dietă sănătoasă. Datorită aportului său caloric, fructul de avocado este un supliment perfect pentru a energiza corpul în mod natural și pentru a-i îmbunătăți funcția fizică și mentală.

 Consumul zilnic al unui fruct de avocado contribuie la reglarea nivelelor de colesterol și ajută la slăbit deoarece este un aliment sățios. Datorită conținutului benefic de grăsimi crude din avocado, corpul va absorbi într-un mod mai eficient nutrienții solubili în grăsime din celelalte alimente care se consumă în combinație cu avocado. Gustul său specific și cremos, ușor neutru, se îmbină bine cu alte alimente, atât cu legume, cât și cu fructe, astfel încât poate fi folosit în diferite rețete.

4. Fulgii de ovăz

 Unul dintre alimentele având cel mai mare conținut de fibre dietetice este ovăzul, respectiv fulgii de ovăz. Această cereală, considerată ca fiind cea mai completă, contribuie la stabilizarea nivelelor de zahăr din sânge și impulsionează metabolismul pentru a facilita transformarea grăsimii în energie. Este un aliment sărac în calorii și, datorită grăsimilor sănătoase pe care le conține, protejează inima și reglează nivelele de colesterol.

 Consumul regulat de fulgi de ovăz ne ajută să ne menținem arterele curate, eliminând prin intermediul fibrelor pe care le conține, depozitele de grăsimi care se formează pe acestea. Totodată, carbohidrații din ovăz sunt cu absorbție lentă, ceea ce ne oferă o senzație de sațietate perfectă care ne ajută să pierdem kilogramele în plus și să nu mai simțim nevoia să mâncăm între mese sau să mâncăm în exces.

5. Fructele uscate

 Fructele uscate conțin mai puțină apă în comparație cu fructele proaspete, iar aceasta explică de ce sunt mai concentrate în calorii. Totuși, fructele uscate sunt o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase și antioxidanți. În cazul sportivilor, fructele uscate sunt o opțiune foarte bună deoarece calmează foamea, fiind sățioase și acționează ca o sursă naturală de energie. Pe de altă parte, aportul lor ridicat de fibre reduce absorbția carbohidraților, ceea ce le recomandă ca un supliment alimentar ideal pentru controlarea nivelelor de glucoză.

 Un pumn de fructe uscate consumat zilnic este suficient pentru a ne bucura de beneficiile acestor delicioase alimente. De exemplu, nucile sunt o excelentă sursă de omega-3, care contribuie la funcționarea corectă a celulelor creierului şi a neurotransmiţătorilor, iar migdalele sunt una dintre cele mai importante surse vegetale naturale de calciu.

6. Ouăle organice

 Ouăle sunt o sursă naturală de proteine care stimulează metabolismul și implicit pierderea în greutate, în timp ce construiesc masa musculară. Ouăle sunt o sursă bogată de fier și proteine și de vitaminele de tip B care sunt responsabile de transformarea alimentelor în energie. Complexul de vitamina B din ouă ajută la buna funcționare a sistemului nervos.

 De asemenea, ouăle conţin lecitină, care menţine sănătatea vaselor capilare, vitamina B6, care previne oboseala mentală şi colină, indispensabilă pentru sinteza acetilcolinei (care este un neurotransmiţător cerebral). Ouăle sunt perfecte la micul dejun, mai ales dacă antrenamentul fizic se realizează în timpul dimineții.

7. Iaurtul grecesc sărac în grăsimi

 Iaurtul grecesc este bun atât pentru menținerea sănătății și echilibrului florei intestinale, dar și pentru stimularea funcției digestive și evitarea scăderii bruște a nivelelor de zahăr din sânge. În plus, fiecare porție de 170 g de iaurt grecesc oferă 18 grame de proteine, ceea ce recomandă acest aliment ca o opțiune foarte bună pentru persoanele care doresc să-și optimizeze antrenamentul. Iaurtul grecesc poate fi consumat simplu sau cu adaos de fructe, miere și nuci.

 Recomandare: pe lângă atenția acordată unei diete sănătoase și cât mai variate, cel mai important aspect este motivația de a realiza mișcare fizică în mod constant. Fiind disciplinat și constant și acordând timp suficient dietei și odihnei necesare, vei putea obține cele mai mari beneficii atât pentru aspectul fizic, cât și pentru starea ta interioară.

Categorie: