APU-uri mobile Kaveri de la AMD

 

AMD introduce noile procesoare Kaveri Mobile APU

apu uri mobile kaveri de la amd

 Salutarea, cu câteva săptămâni în urmă, AMD ne-a informat la San Francisco despre apariția noilor APU-uri Kaveri pentru platformele mobile. De-a lungul acestei informări s-a rulat un benchmark pe un laptop cu prototipul Kaveri., dar trebuie să menționez faptul că acest laptop nu este destinat vânzării încă, demonstrația fiind făcută cu scopul de a vedea performanța potențială.

 Kaveri este ultima generație de APU-uri cu performanțe ridicate, care pentru prima oară au apărut pe platformele desktop în Ianuarie al acestui an. Am fost puțin surprinși la prima lansare al acestei modele de procesoare mai ales pentru că AMD afirma: "Nu vom merge după cea mai mare piață de procesoare performante". Apoi laptopurile echipate cu procesoare AMD nu erau suficient de puternice. Și asta nu pentru ca aceste APU-uri nu sunt suficient de rapide, ci pentru este destul de dificil pentru AMD să convingă partenerii OEM. După cum spune și vorba: ”Poți duce un cal la apă, dar nu-l poți face să și bea.” AMD a oferit un APU și soluții de platformă pentru câțiva ani, percepția asupra platformelor AMD este că sunt de buget, deci practic toate căile sunt tăiate. Indiferent, de la lansarea procesoarelor Kaveri pentru desktop, a cam trebui să răbdăm până la apariția versiunilor mobile ale acestui APU.

 Lansarea APU-urilor mobile Kaveri a fost programată pentru prima jumătate a acestui an. Iar AMD cu capacitatea de a oferi performante grafice signifiante cu APU-urile sale, împreună cu beneficiul spațiului oferit de un GPU integrat comparativ cu GPU dedicat, ar trebui să fie o vânzare ușoară. Dar nici platformele mobile nu sunt fără provocări. Consumul de energie este primordial și în timp ce AMD a fost întotdeauna capabil să îndeplinească TDP-ul dorit, totodată materie de performanță a fot tot timpul un compromis pentru a și atinge aceste TDP-uri. Piața mobilelor este extrem de contestată acum și bine înțeles Intel componente Bay-Trail și Haswell, dar noi ne orientăm acum spre tablete și Chrome Book-uri bazate pe procesoare ARM împingându-le spre teritoriul AMD.

În ciuda deciziei oarecum discutabile, legat de lansarea platformei desktop, atât llano cât și Trinity au fost lansate aproape simultan atât pentru laptopuri cât și pe desktopuri. Iar acum este timpul sa tragem pătura de pe Kaveri pentru a II-a oară și să vedem ce a creat AMD. Suntem la aproape un an de când s-au lansat platformele mobile Richland, care de fapt erau doar niște ajustări minore ale familiei Trinity lansate cu doi ani în urmă. Acesta este primul upgrade major al arhitecturii pentru APU-urile de laptop în doi ani de zile, iar așteptările și speranțele sunt mari.

 Kaveri aduce îmbunătățiri, incluzând procesoarele cu performanțe ridicate bazate pe nucleele Steamroller și GPU-rile moderne bazate arhitectura GCN. AMD Kaveri va merge împotriva produselor cu Intel Haswell și este cea mai bun șansă al celor de la AMD ca să recupereze cota de piață deținută momentan de familia de procesoare Haswell de la Intel. De asemenea AMD mai are și alte APU-uri, în special Beema/Mullins vor ținti piața tablete ultra-economice din punct de vedere energetic. Dar acestea vor concura la un preț și mai mic, care va fi puțin împotriva procesoarelor din familia Bay-Trail de la Intel.

 

Iar acum să aruncăm o privire peste modelele Kaveri de la AMD pentru platformele mobile.

 Generația anterioară de APU-uri Trinity/Richland a venit în 4 variante., cele de top fiind cele cu performanțe ridicate și TDP de 35W la voltaje standard (SV- standard-voltage) și apoi am coborât treptat până la cele mai reduse voltaje (ULV – ultra-low-volatage) cu TDP variate între 25-17W. Cu Kaveri, AMD în marea parte consolidează gama lor de procesoare în două clase. Și anume cele cu SV 35W și cele ULV 19W. AMD totodată nu a menționat faptul că produsele cu 19W pot fi configurate pentru a atinge diferite TDP-uri, cu toate acestea permițând partenerilor OEM de laptopuri șă țintească oriunde între 15 și 25W, dacă este dorit acest lucru. De asemenea există cel puțin un produs cu TDP de 17W pentru care se poate opta la acest moment.

 AMD a mai accentuat noua lor idee de ”Compute Cores”, care este o cale de compara potențialul unui nucleu CPU cu un nucleu GPU. De obicei GPU-urile au sute de nuclee care sunt bune pentru îndeplinirea diferitelor sarcini în mod particular, pe când CPU-rile au doar câteva nuclee pentru uzul general. Da funcționalitatea GPU-ului devine tot mai complex, deci AMD dorește o cale prin care să le poată compara. Iar în cazul Kaveri (și plăcile grafice cu GCN), AMD a definit ca prin ”Compute Core” fiecare nucleu să fie capabil să ruleze cel puțin un proces în propriul context și spațiu virtual de memorie, independent de celelalte nuclee. Ceea ce înseamnă că fiecare unitatea de procesare GCN va fi calculat ca un singur nucleu de procesare, și fiecare thread (câte 2 pe un modul de Stemroller) va fi calculat ca și nucleu de procesare.

AMD APU-uri Mobile 35W SV

 

Trinity

Richland

Kaveri

Model

A10-4600M

A8-5557M

A10-5757M

A8-7200P

A10-7400P

FX-7600P

Nume Nucleu

TRINITY

RICHLAND

RICHLAND

KAVERI

KAVERI

KAVERI

Microarhitectura

PILEDRIVER

PILEDRIVER

PILEDRIVER

STEAMROLLER

STEAMROLLER

STEAMROLLER

Module/Nuclee

2M/4N

2M/4N

2M/4N

2M/4N

2M/4N

2M/4N

Frecvența de bază CPU

2.3GHz

2.1GHz

2.5GHz

2.4GHz

2.5GHz

2.7GHz

Frecvența maximă Turbo

3.2GHz

3.1GHz

3.5GHz

3.3GHz

3.4GHz

3.6GHz

L1 Cache

128KB I$

64KB D$

128KB I$

64KB D$

128KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

L2 Cache

2X2MB

2X2MB

2X2MB

2X2MB

2X2MB

2X2MB

GPU

HD7660G

HD8550G

HD8650G

R5

R6

R7

Nuclee GPU

384

256

384

256

384

512

Frecvența GPU

685

720

720

626

654

686

Frecvența DDR3

1600 MHz

1600 MHz

1600 MHz

1866 MHz

1866 MHz

2133 MHz

TDP

35W

35W

35W

35W

35W

35W

 

 Am început tabelul de specificații cu variantele SV de 35W, aceste APU-uri vor fi cele mai performante pentru platformele mobile. La lansare însă vor fi doar trei dintre aceste APU-uri. Un entry-level A8-7200P, un mainstrem A10-7400P și un enthusiast-level FX-7600P. Toate aceste APU-uri au sufixul ”P” care indică clasa energetică din care fac parte, iar ”P” reprezintă faptul că aceste APU-uri au TDP-ul de 35W. Și imediat vedem ceva schimbări interesante din gama Trinity/Richland.

 În primul rând sigur vei observa utilizarea brandingului ”FX”. Acesta nu este vreo eroare, aceste APU-uri ca și celelalte părți din familia Kaveri sunt la fel și nu au nicio relație cu procesoarele FX pentru desktop. Marketingul AMD doar pur și simplu simte că brandul FX are o reputație bună în categoria consumatorilor entuziaști și dorește acesta să fie transpusă și în lumea platformelor mobile. Desigur acesta rezolvă și întrebări legate de denumirea APU-urilor High-End. Llano avea A4/A6/A8 în timp ce Trinity folosea A6/A8/A10, iar Kaveri va folosi A6/A8/A10 și FX, nu A12 sau altceva.

 Uitându-ne la frecvențele nucelelor, observăm că cele de bază nu s-au schimbat pre mult, acestea fiind cuprinse intre 2.4-2.7GHz la Kaveri comparativ cu 2.1-2.5GHz la APU-urile Richland. Însă frecvențele Turbo-Core s-au cam urcat oleacă. AMD a menționat că s-a investit multă muncă în ajustarea APU-urilor Kaveri pentru platforma mobilă, ca în cele din urmă frecvența turbo să se situeze destul aproape de potențialul maxim aproape în toate cazurile și frecvențele crescând de la 3.0-3.5GHz la Trinty/Richland până la 3.3-3.6GHz la Kaveri. La prima vedere nu pare ceva impresionant, dar trebuie să menționăm câteva lucruri.În primul rând la asemenea frecevențe, nucleele Steamroller din Kaveri ar trebui să fie cu 15-20% mai rapide decât nucleele Piledriver din Trinity/Richland mulțumită îmbunătățiri arhitecturii. În al doilea rând pe platforma desktop Richland cu ale sale 4.1-4.4GHz depășește în frecvențe noul Kaveri care atinge doar 3.7-4.0GHz. Deci interesant este că în timp ce Kaveri se bucură de îmbunătățirile arhitecturale, pe versiunea desktop a fost necesar reducerea frecvențelor ceea ce la versiunile mobile nu vedem (ce noroc).

 Joe Macri (vice președinte al corporației și Product CTO la unitatea globală de afaceri AMD) a discutat unele din deciziile legate de design ce au decurs în realizarea Kaveri, menționând că alegerea tipului potrivit de tranzistori pentru un APU este diferit față de un CPU pur. La nivel înalt, sunt tranzistoare în formă de ”V” folosite foarte frecvent pentru CPU-uri care rulează la frecvențe mari. Și mai sunt tranzistoarele în formă de ”T” care lucrează mai bine design paralel la nucleele GPU-urilor. Dacă am calculat bine, AMD folosea tranzistoare cu forma ”V” în APU-urile Trinity/Richland, dau au schimbat în tranzistoare cu forma ”T” pentru Kaveri. Iar aceste explică scăderea frecvenței maxime. Joe Macri a mai precizat că 47% din nucleele Kaveri sunt dedicate GPU-ului, subliniind iarăși importanța alegeri tipului de tranzistor.

 Trecând la partea de GPU, fiecare APU de 35W vine cu o configurație diferită de GPU, folosind 256.384.512 procesoare stream pentru versiunile A8/A10?FX cu frecvențele respective GPU-ului la 686MHz la Kaveri. Frecvență care este mai mică comparativ cu 720MHz la Richland, deci un alt pas înapoi, dar eficiența arhitecturală GCN și creșterea în SPUla versiunea FX-7600P este mai mult decât compensatoare. Iar asta înseamnă că alimentarea GPU-rilor din ce în ce mai puternice devine un proces tot mai dificil. Așa se explică de frecvența maximă a memoriilor este de doar 1866MHz la A8 și A10 în timp ce la procesoarele FX merge până la 2133MHz.

APU-rui AMD ULV 17W Mobile

 

Trinity

Richland

Kaveri

Model

A4-4455M

A4-4145M

A6-5345M

A6-7000

Nume Nucleu

TRINITY

RICHLAND

RICHLAND

KAVERI

Microarhitectura

PILEDRIVER

PILEDRIVER

PILEDRIVER

STEAMROLLER

Module/Nuclee

1M/2N

1M/2N

1M/2N

1M/2N

Frecvența de bază CPU

2.1GHz

2.0GHz

2.2GHz

2.2GHz

Frecvența maximă Turbo

2.6GHz

2.6GHz

2.8GHz

3.0GHZ

L1 Cache

128KB I$

64KB D$

128KB I$

64KB D$

128KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

L2 Cache

2MB

2MB

2MB

2MB

GPU

HD7500G

HD8130G

HD8410G

R4

Nuclee GPU

256

128

192

192

Frecvența GPU

424

554

600

553

Frecvența DDR3

1333 MHz

1333 MHz

1333 MHz

1600 MHz

TDP

17W

17W

17W

17W

 

APU-rui AMD ULV 19W Mobile

 

Trinity

Richland

Kaveri

Model

A8-4555M

A8-5545M

A8-7100

A10-7300

FX-7500

Nume Nucleu

TRINITY

RICHLAND

KAVERI

KAVERI

KAVERI

Microarhitectura

PILEDRIVER

PIL

STEAMROLLER

STEAMROLLER

STEAMROLLER

Module/Nuclee

2M/4N

2M/4N

2M/4N

2M/4N

2M/4N

Frecvența de bază CPU

1.6GHz

1.7GHZ

1.8GHZ

1.9GHz

2.1GHz

Frecvența maximă Turbo

2.4GHZ

2.7GHz

3.0GHz

3.2GHz

3.3GHz

L1 Cache

128KB I$

64KB D$

128KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

L2 Cache

2X2MB

2X2MB

2X2MB

2X2MB

2X2MB

GPU

HD7600G

HD8510G

R5

R6

R7

Nuclee GPU

384

384

256

384

384

Frecvența GPU

424

554

514

533

553

Frecvența DDR3

1333 MHz

1333 MHz

1600 MHz

1600 MHz

1600 MHz

TDP

19W

19W

19W

19W

19W

 

 Mergând mai departe la către părțile 17W/19W, aparent vedem doar un singur APU de 17W (A6-7000) și 3 APU-uri de 19W. AMD nu a precizat detaliile referitoare la A6-7000, dar putem vedea specificațiile echivalente versiunilor PRO -mai jos. Richland avea două APU-uri de 17W și una de 19W. Iar așa cum era de așteptat A6-7000 de 17W este un chip destul de slab, acesta are un modul Steamroller și 192GCN procesoare stream, cu un total de 5 Compute-Core, dacă se configurează.. Acesta mai are o frecvență de bază tactată la 2.2GHz și frecvența turbo la 3.0GHz, iar frecvența GPU la 553MHz. Comparativ cu generația anterioară de procesoare Richland, A6-7000 primește toate îmbunătățirile arhitecturale de la Kaveri și un bonus de 200MHz la frecvența Turbo al CPU-ului. Pe de altă parte viteza GPU-ului primește o lovitură, însă acest lucru este compensat de o mai mare performanță GCN și totodată creșterea necesară a frecvenței memoriilor DDR3. De fapt la APU-urile mobile Kaveri DDR3-1600 este baza, toate procesoarele suportând memorii la frecvența de 1600 MHz sau mai mare.

 Între timp procesoarele de 19W, toate au module Steamroller, și frecvența maximă de bază/turbo diferă cu doar 300MHz, majoritatea diferențelor provenind din partea GPU-ului. A8-7100 include 4 unități de procesare GCN, A10-7300 are 6 unități de procesare și frecvențe puțin mai mari la GPU și FX-7500 are de asemenea 6 unități de procesare cu o creștere ușoară a frecvenței. AMD a mai adus și brandingul ”R” la partea de GPU, astfel A6-7000 primește un GPU R4, A8-ul un R5, A10-le un R6 și FX-urile un R7. Frecvența maximă al GPU-urilor este și de data asta mai scăzută în unele cazuri comparativ cu Richland, dar datorită diferențelor arhitecturale ar trebui mai mult decât să compenseze aceste pierderi în frecvență.

APU-uri AMD ULV Comerciale Seria Pro de 17W/19W

Model

A6 PRO-7050B

A8 PRO-7150B

A10 PRO-7350B

Nume Nucleu

KAVERI

KAVERI

KAVERI

Microarhitectura

STEAMROLLER

STEAMROLLER

STEAMROLLER

Module/Nuclee

1M/2N

2M/4N

2M/4N

Frecvența de bază CPU

2.2GHz

1.9GHz

2.1GHz

Frecvența maximă Turbo

3.0GHz

3.2GHz

3.3GHz

L1 Cache

192KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

192KB I$

64KB D$

L2 Cache

1MB

2X2MB

2X2MB

GPU

R4

R5

R6

Nuclee GPU

192

384

384

Frecvența GPU

533

533

553

Frecvența DDR3

1600MHz

1600MHz

1600MHz

TDP

17W

19W

19W

 

 Mai este o ultimă categorie de APU-uri, care par a fi echivalente AMD pentru CPU-urile Intel SIPP (Stable Image Platform Program) și anume AMD Seria Pro. Sunt trei asemenea APU-uri Pro, A6 Pro-7050B, A8 Pro-7150B și A10 Pro-7350B. Aceste APU-uri ca și funcționalitate sunt echivalente cu A6-7000, A10-7300 și respectiv FX-7500. Seriile Pro țintesc clienții din domeniul business cu un mesaj de stabilitate și management comercial. AMD garantează că aceste APU-uri rămân disponibile pentru o perioadă îndelungată, deci clienții întreprinderilor nu ar trebui să-și facă griji în ceea ce privește validarea noilor componente hardware pentru câțiva anu buni.

 Pe lângă oferirea de niveluri diferite de performanță, cei de la AMD diferențiază APU-urile lor Kaveri bazate pe alte caracteristici. Printre acestea ar fi suportul pentru Eyefinity și TrueAudio limitat doar la modelele A10 și FX, A8 și A6 pierzând această funcționalitate. Similar A6 nu va avea funcția de DualGraphics. În trecut AMD nu a avut mult succes cu DualGraphics pe laptopurile echipate cu Richland și Trinity, dar un GPU integrat cu un GPU dedicat, ambele având arhitectura GCN, sunt ceva șanse ca să se mai stoarcă puțină performanță prin CrossFire. Și în final trebuie menționat faptul ca APU-urile A6 primesc funcționalitatea ARM TrustZone, ceea ce APU-urile High-End nu primesc.

 Cam acesta ar fi planurile de viitor al celor de la AMD în ceea ce privește piața de platforma mobile. Nouă ne rămâne doar să așteptăm puțin și să vedem cum vor fi aceste platforme în realitate.

 Eu îți mulțumesc că ai fost alături de noi și dacă ți-a plăcut acest articol apasă pe butonul de Like și lasă-ne părerea mai jos într-un comentariu.

Categorie: