Cele mai bune recomandări și remedii contra căderii părului

Care sunt cauzele căderii părului?

Cele mai bune recomandări și remedii contra căderii părului În prezent, căderea părului a devenit o problemă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși nu este considerată o afecțiune ca atare, deoarece nu implică dureri fizice, căderea părului poate provoca disconfort, mai ales în cazul femeilor, deoarece în multe culturi un păr frumos este asociat cu frumusețea.

 Nu în toate cazurile, căderea părului apare din același motiv, dar vă prezentăm în continuare care sunt cele mai frecvente cauze ale căderii părului. Iată care sunt acestea:

 - Factorii ereditari

 - Schimbările hormonale

 - Sarcina

 - Stresul fizic și mental

 - Infecția scalpului

 - Alopecia de tracțiune

 - Unele medicamente sau tratamente

 - Hipotiroidismul

 - Folosirea unor produse chimice pentru tratarea părului

 - Deficiența de fier, anemia și pierderea de sânge

 - Unele diete de slăbit

 - Chimioterapia

 - Îmbătrânirea

 - Poluarea ambientală

 - Consumul excesiv de tutun

 În acest articol vom descoperi cauzele pierderii părului și vă vom oferi cele mai bune sfaturi și remedii naturale pentru a o putea contracara.

Recomandări pentru prevenirea căderii părului

 O bună modalitate de a combate căderea părului este prevenirea și îngrijirea sănătății părului cu ajutorul unei serii de sfaturi simple. Să vedem care sunt acestea:

 1. Evitați folosirea excesivă a uscătorului de păr: încălzirea constantă slăbește părul și poate cauza pierderea acestuia, deci este mai bine să îl lăsați să se usuce în mod natural sau să îl uscați cu un uscător, dar la temperaturi scăzute și pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru este recomandat atât pentru uscătoarele de păr, dar și pentru alte dispozitive care încălzesc părul, cum ar fi plăcile de îndreptat părul sau bigudiurile la cald.

 2. Evitați permanentul: prin permanent se rup legăturile interne ale părului, fie pentru a-l îndrepta, fie pentru a-l cârlionța. Acest lucru slăbește firul de păr, făcându-l mai uscat și mai fragil, iar în timp poate contribui la pierderea părului.

 3. Nu abuzați de vopsea: folosirea continuă a produselor chimice pentru a vopsi părul mărește daunele pe care le putem provoca, deci este recomandabil să nu se mai folosească vopseaua de păr până când nu au trecut cel puțin 4 sau 6 săptămâni de la ultima vopsire.

 4. Evitați decolorarea părului: când se decolorează părul, se elimină de fapt pigmentul natural cu substanțe chimice care pătrund în cuticule, ceea ce determină o schimbare majoră în structura părului și îl face mai susceptibil la deteriorare.

 5. Nu țineți părul prea strâns: evitați să ridicați și să trageți prea mult de părul dumneavoastră cu diverse cleme sau elastice, deoarece dacă faceți acest lucru în mod continuu poate provoca pierderea părului. Acest caz este cunoscut sub numele de alopecie de tracțiune și se poate evita în totalitate dacă nu se folosesc în mod excesiv accesoriile care strâng prea tare părul.

 6. Nu frecați părul cu prosopul: frecarea puternică a părului cu prosopul pentru a-l usca înainte de pieptănare poate duce la ruperea părului. Se recomandă să lăsați prosopul să se înmoaie cu excesul de umiditate, dar fără a-l freca. Un alt truc foarte bun este acela de a înveli părul după spălare cu un tricou mai vechi din bumbac pentru a absorbi excesul de apă, dar fără a deteriora firul de păr.

 7. Folosiți șampoane blânde și adecvate tipului de păr: păstrarea părului curat ne va ajuta să evităm infecțiile care pot provoca pierderea părului, dar nu ar trebui să facem excese și să-l spălăm în fiecare zi, pentru că astfel se elimină uleiurile sale naturale. Cel mai bine este să vă spălați părul la fiecare două sau trei zile și cu un șampon care este moale și potrivit pentru tipul dumneavoastră de păr.

 8. Folosiți o perie adecvată și spălați-o frecvent: modul în care ne periem părul poate afecta, de asemenea, îngrijirea părului nostru. Stiliștii ne recomandă să folosim o perie moale și să periem părul începând cu vârfurile, evitând să-l tragem. În plus, este foarte important să ne păstrăm pieptenii și periile curate pentru a evita îngrășarea și murdărirea părului.

 9. Pieptănați părul când este semi-uscat sau uscat: dacă pieptănăm părul atunci când este încă umed, există un risc mai mare de rupere și cădere, deci este cel mai bine să facem acest lucru atunci când părul este deja uscat sau aproape uscat.

 10. Aveți grijă de dietă: menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate va influența, de asemenea, sănătatea părului, iar unele vitamine și minerale vă vor ajuta să preveniți pierderea părului, cum ar fi următoarele:

 - Alimentele bogate în fier: lipsa de fier poate provoca anemie, iar aceasta, la rândul său, întrerupe aportul de substanțe nutritive la foliculii de păr, crescând astfel posibilitatea căderii părului. Pentru a evita acest lucru, consumați alimente bogate în fier, cum ar fi sfecla roșie, broccoli, spanacul, ardeii grași, legumele cu frunze verzi, leguminoasele, rodiile, salata Kale și ouăle.

 - Proteinele: consumul de proteine suficiente vă va ajuta să aveți părul puternic și sănătos și îl va împiedica să slăbească și să cadă. Prin includerea în dietă a produselor precum peștele, laptele, brânza, iaurtul, ouăle, soia, orezul, ciupercile sau nucile, printre altele, vom atinge nivelurile necesare de proteine.

- Alimentele bogate în vitamina C: alimentele care conțin vitamina C ne ajută să absorbim fierul în organism, iar această vitamină întărește și pielea capului. Printre alimentele cele mai bogate în vitamina C se numără cătina, toate fructele citrice, ardeii grași, cartofii, roșiile, murea sau căpșunile.

- Acizii grași Omega-3: acizii grași de tip Omega 3 păstrează părul sănătos și hidratat și împiedică uscarea și fragilizarea acestuia. Aceste grăsimi nu pot fi produse de corpul nostru, motiv pentru care este important să le includem în dieta noastră. Pești precum somonul sau tonul conțin acizi grași de tip Omega 3, precum și multe fructe uscate, cum ar fi nucile, alunele și semințele de cânepă.

Remedii naturiste contra căderii părului

 Vă prezentăm în continuare cele mai bune remedii naturiste pentru a combate în mod eficient căderea părului:

 1. Masajul pielii capului cu uleiuri esențiale: unul dintre cele mai simple remedii pentru prevenirea căderii părului este un masaj cu uleiuri esențiale. Masajul pe scalp reușește să stimuleze și să crească fluxul sanguin al foliculilor de păr, regenerează pielea capului și reduce senzația de stres. În plus, puteți utiliza uleiuri esențiale pentru masaj pentru a îmbunătăți rezultatele, cum ar fi uleiul de cocos, de migdale, de măsline, de ricin sau uleiul de rozmarin. Pentru a pune acest remediu în practică, aplicați unul dintre uleiurile esențiale menționate și masați ușor scalpul cu buricele degetelor. Se recomandă repetarea acestui exercițiu cel puțin o dată pe săptămână.

 2. Rădăcina de lemn-dulce: rădăcina de lemn-dulce are proprietăți relaxante care deschid porii, calmează scalpul și ajută la scăderea iritațiilor scalpului, ceea ce îl face un bun remediu atât pentru mătreață, cât și pentru căderea părului. Pentru a pregăti acest remediu adăugați o lingură de rădăcină de lemn-dulce și o linguriță de șofran într-o cană cu lapte cald și amestecați bine. Aplicați apoi amestecul pe zonele în care observați că aveți mai puțin păr și lăsați-l să acționeze toată noaptea. Dimineața spălați-vă părul și repetați acest procedeu o dată sau de două ori pe săptămână. De asemenea, puteți consuma ceai de lemn-dulce de până la 3 ori pe zi.

 3. Agrișele indiene sau Amla: aceste fructe sunt de asemenea cunoscute sub denumirea de Amla, fiind unul dintre remediile care va ajuta părul să crească în mod natural și mai rapid. Amla este bogată în vitamina C, are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anti-bacteriene și, de asemenea, exfoliază scalpul pentru a menține părul sănătos. Pentru a pregăti amestecul se amestecă o lingură de Amla cu puțin suc de lămâie. Apoi masați scalpul cu amestecul obținut și acoperiți părul cu o cască de duș, pentru a-l lăsa să acționeze pe tot parcursul nopții. Dimineața, spălați-vă părul cu un șampon ușor și lăsați-l să se usuce în mod natural.

 4. Aloe vera: această plantă conține unele enzime care determină creșterea părului, iar utilizarea sa regulată poate să amelioreze iritațiile scalpului, să-i reducă roșeața și inflamația, să amelioreze mătreața și să mărească strălucirea părului. Pentru a pune în aplicare remediul, aplicați gel de aloe vera direct pe scalp și lăsați-l să acționeze timp de 1 sau 2 ore. Apoi clătiți părul și spălați-l cu șamponul dumneavoastră obișnuit. Repetați acest procedeu de 3 până la 4 ori pe săptămână. De asemenea, puteți consuma câte o lingură de suc de aloe vera zilnic pe stomacul gol pentru a potența creșterea părului.

 5. Sucul de ceapă: ceapa are un conținut ridicat de sulf care ajută la stimularea circulației sanguine în foliculii de păr, astfel încât să se poată regenera și să se reducă inflamația. În plus, sucul de ceapă are și proprietăți antibacteriene care vor împiedica infecțiile scalpului care cauzează căderea părului. Pentru a prepara acest remediu, extrageți sucul de la o ceapă și aplicați-l direct pe scalp. De asemenea, puteți adăuga în sucul de ceapă două linguri de gel de aloe vera și o lingură de ulei de măsline extravirgin. Apoi, lăsați amestecul să acționeze timp de aproximativ 30 de minute, apoi clătiți-vă și spălați-vă părul cu un șampon ușor. Se recomandă repetarea procedeului de 2 sau 3 ori pe săptămână timp de câteva săptămâni.

 6. Semințele de in: semințele de in sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3, care ne vor ajuta să prevenim pierderea părului și să stimulam creșterea acestuia. Pentru aceasta, se recomandă consumul unei linguri de semințe de in proaspăt măcinate adăugate într-un pahar de apă pe zi, preferabil dimineața pe stomacul gol. Dacă preferați, puteți adăuga semințele de in și la salatele de crudități, supe sau smoothi-uri.

 7. Sfecla roșie: sucul de sfeclă conține substanțe nutritive esențiale, cum ar fi carbohidrații, potasiul, calciul și vitaminele B și C, care ajută părul să crească puternic și sănătos, deci vă recomandăm să includeți sfecla roșie cât mai des în dieta dumneavoastră. Pentru a prepara acest remediu, se fierb câteva frunze de sfeclă, apoi se sfărâmă și se amestecă cu puțină henna. Apoi trebuie să aplicați pasta care s-a format pe scalp și lăsați-o să acționeze timp de aproximativ 20 de minute. În cele din urmă, clătiți părul cu multă apă.

 După cum ați văzut, cu recomandările și remediile naturale pe care le-am indicat în acest articol și urmând o dietă sănătoasă și echilibrată, veți putea combate pe cale naturală căderea părului.