Lămâile, un aliat al frumuseții

Lămâile: beneficii pentru sănătate și frumusețe

Lămâile, un aliat al frumuseții Puterea terapeutică a lămâilor este amplă și cu toții știm că au numeroase beneficii pentru sănătate, însă mai puțin cunoscute sunt utilizările acestor fructe în domeniul frumuseții.

 Lămâia este un fruct care pe lângă faptul că poate fi folosit ca remediu natural pentru tratarea unor afecțiuni de sănătate, are de asemenea câteva beneficii incredibile pentru frumusețe. Lămâia are proprietăți astringente, dezinfectante și acționează ca un agent înălbitor natural. În plus, lămâia conține multă vitamina C, antioxidanți și compuși care reglează aciditatea și ajută la eliminarea grăsimilor. Tocmai de aceea, lămâia este un bun aliat pentru sănătate, dar și pentru frumusețe. Totodată, datorită compușilor săi activi, lămâia este foarte bună pentru îngrijirea tenului și a părului.

 Lămâile au fost utilizate ca ingredient natural pentru îngrijirea frumuseții încă din antichitate. Datorită conținutului său bogat de nutrienți și de acizi alfahidroxiacizi (AHA) care ajută la exfolierea celulelor moarte ale pielii, sucul de lămâie are excelente proprietăți nutritive și este bogat în elemente precum fosfor, vitamine din grupul B și antioxidanți. Tocmai de aceea, extractul și uleiul esențial de lămâie se folosesc în aromoterapie și în multe preparate cosmetice care au rolul de a menține tinerețea și elasticitatea pielii.

 Vă prezentăm în acest articol principalele utilizări ale lămâilor în domeniul cosmeticii și al îngrijirii corporale. Iată care sunt acestea:

Lămâile și îngrijirea pielii

 Lămâile sunt un bun aliat pentru piele, în special pentru femeile al căror ten este gras. Lămâile ajută la reglarea excesului de grăsime și prin urmare, îmbunătățesc mult aspectul pielii grase.

 Pentru a utiliza lămâia ca remediu naturist pentru îngrijirea pielii, este necesar să se extragă puțin suc proaspăt de lămâie, iar cu ajutorul unei dischete de bumbac se va aplica pe tenul demachiat în prealabil (evitând zona ochilor). Sucul de lămâie va acționa asupra tenului gras ca un tonifiant natural, redându-i suplețea și prospețimea. După aceea, se poate aplica crema sau loțiunea obișnuită de îngrijire a tenului. Se va evita folosirea acestui tratament cu lămâie în zilele în care vă expuneți la soare, deoarece aceasta ar putea cauza apariția petelor pe piele.

Lămâile și îngrijirea părului

 Masajul ușor al pielii capului cu suc de lămâie reglează ph-ul scalpului și stimulează creșterea unui păr sănătos, frumos și strălucitor. Sucul proaspăt stors dintr-o jumătate de lămâie este mai mult decât suficient pentru a masa pielea capului, aceasta fiind cea mai populară formulă pentru îngrijirea părului. Se amestecă bine sucul de lămâie cu apă și se aplică pe pielea capului cu un masaj uniform și se lasă să acționeze timp de zece minute. Apoi se clătește și se spală părul cu șamponul obișnuit.

 Aciditatea specifică din sucul de lămâie va contribui la menținerea strălucirii părului și a aspectului său sănătos și proaspăt. Acest efect este în mod particular benefic pentru persoanele blonde, în cazul cărora sucul de lămâie le va conferi nuanțe mai deschise, dar și în cazul părului excesiv de gras. Acest tratament capilar se poate realiza o dată sau de două ori pe săptămână.

 De asemenea, aplicarea sucului de lămâie pe pielea capului este un foarte bun tratament natural contra căderii părului, stimulând creșterea acestuia atunci când problemele părului sunt cauzate de o nutriție inadecvată sau de unele schimbări hormonale.

 Pentru aceasta, se recomandă să se amestece o parte de suc de lămâie cu o parte de ulei de cocos până se obține o pastă omogenă care se aplică printr-un masaj circular pe rădăcinile de păr. După aplicare, tratamentul se lasă să acționeze timp de o jumătate de oră, apoi se clătește și se spală părul cu șamponul obișnuit. Acest tratament ajută la prevenirea căderii părului, la întărirea firului de păr și la îmbunătățirea evidentă a aspectului său.

 În plus, dacă vă confruntați cu neplăcuta mătreață sau dacă aveți o senzație de mâncărime la nivelul scalpului, puteți folosi ca tratament suc de lămâie proaspăt amestecat cu albuș de ou, în proporții egale. Cu acest amestec se masează bine pielea capului, se lasă să acționeze timp de 30 minute, apoi se clătește cu apă caldă din abundență și se spală cu șamponul obișnuit.

Lămâile exfoliază și hidratează buzele

 Printre toate aceste beneficii pentru frumusețe, lămâile pot fi folosite de asemenea și ca un exfoliant natural pentru buzele aspre. Înainte de a merge la culcare seara sau în timpul zilei oricând vă amintiți aplicați puțin suc de lămâie proaspăt pe buze, apoi îndepărtați-l cu apă și aplicați un balsam hidratant. Acest tratament va elimina rapid toate celulele moarte de piele și pielea uscată. Dacă aveți buzele crăpate și rănite, nu încercați acest tratament.

Lămâile elimină punctele negre

 Lămâile au de asemenea proprietăți astringente și antibacteriene care ajută la eliminarea celulelor moarte și a excesului de grăsime din piele. Lămâile sunt eficiente pentru îndepărtarea punctelor negre deoarece elimină toxinele din piele și o purifică. Seara, după demachierea obișnuită, aplicați suc de lămâie proaspăt pe zonele cu puncte negre, lăsați să acționeze timp de 10 minute, iar apoi clătiți tenul cu apă rece. Aplicați în continuare crema sau loțiunea hidratantă obișnuită.

Lămâile întăresc unghiile

 Lămâia este un aliat pentru combaterea problemelor unghiilor deoarece contribuie la întărirea acestora. Pentru aceasta, se amestecă suc proaspăt de lămâie cu două linguri de ulei de măsline sau de migdale și se aplică pe unghii printr-un masaj ușor. Acest tratament este în special recomandat pentru unghiile uscate și fragile, dar și pentru albirea unghiilor îngălbenite sau pătate.

Lămâile sunt un deodorant natural

 Lămâile pot fi un foarte bun deodorant natural deoarece îndepărtează mirosurile corporale neplăcute. Acidul citric pe care îl conțin lămâile determină neutralizarea bacteriilor care cauzează mirosurile neplăcute. Dacă doriți să aveți o igienă mai bună cu ajutorul remediilor naturiste, puteți amesteca câteva picături de suc de lămâie cu fulgi de ovăz și puțină miere de albine. Se amestecă bine până se obține o pastă omogenă care se aplică pe zona axilelor, se lasă să acționeze cel puțin o jumătate de oră, apoi se clătește cu apă călduță din abundență și se șterge bine.

Alte utilizări ale lămâilor:

 Pentru albirea dinților: se amestecă bicarbonat de sodiu si suc de lămâie în părți egale și se aplică pe dinți cu o dischetă de bumbac curată. Apoi se întinde bine cu periuța de dinți, se spală și se clătește.

 Contra petelor pe piele: lămâia este bogată în vitamina C și acid citric și are proprietăți specifice care pot ajuta la curățarea pielii de pete. Procesul este lent însă este foarte eficient pentru îndepărtarea petelor cauzate de soare sau de înaintarea în vârstă. Vitamina C din lămâie este un bun antioxidant, neutralizează radicalii liberi și stimulează producerea de colagen. Se aplică suc proaspăt de lămâie pe pete, se lasă să acționeze 10-20 minute, se clătește și se aplică o cremă hidratantă. Tratamentul se repetă de 3-4 ori pe săptămână.