Taina Spovedaniei

 

Taina Spovedaniei

Taina Spovedaniei in crestinism

 Mărturisirea păcatelor este o îndatorire pe care toți creștinii o au. Încă de la șapte ani, preoții recomandă spovedania înainte de împărtășanie. Spovedania semnifică mărturisirea păcatelor și iertarea acestora. Spovedania nu este doar o îndatorire, ci poate fi și o necesitate, mai ales pentru cei aflați în depresii, cu probleme familiale grave ori cu patimi grele. Spovedania ne poate ajuta să trecem peste încercările din viață mult mai bine. Taina Spovedaniei dă credinciosului dezlegare de păcate și de asemenea preotul duhovnic se poate dovedi și un bun consilier.

 

De ce să ne spovedim?

 Spovedania este o taină esențială pentru fiecare dintre noi. Ea este indispensabilă pentru curățirea de păcate, așa cum este indispensabilă și curățenia în casă, sau igiena corporală. Spovedania reprezintă curățirea sufletului de păcate și este de mare folos fiecăruia din noi. Deși mulți creștini au uitat demult de această taină, o ignoră sau pur și simplu nu concep cum pot să își povestească viața în fața unui străin, trebuie să știm că spovedania este unul din cele mai de folos lucruri pe care le putem face pentru liniștea interioară. La întrebarea de ce să ne spovedim trebuie să ne răspundem singuri pentru că abia atunci sufletul este pregătit să scape de povara păcatelor.

 

Când să ne spovedim?

 Nu există o zi anume în care ne putem spovedi. Nici măcar o perioadă a anului anume, ori un interval de timp regulat la care ne putem spovedi. Spovedania poate fi făcută pe cât de des ne cere sufletul, în perioadele cu încercări mai mari, spovedania va fi mai deasă. Pentru creștinii care se află la prima spovedanie după mulți ani, trebuie să știți că nu există o perioadă anume pentru spovedit, dar de regulă această taină este asociată cu posturile mari de peste an unde credincioșii vin să se spovedească pentru a primi Taina Împărtășaniei ori pur și simplu pentru a se elibera de păcate.

 

La cine ne spovedim?

 Oricine dintre noi ar trebui să aibă un părinte duhovnic. Dacă nu îl aveți încă, cu siguranță că la biserica din parohia de care aparțineți veți găsi un duhovnic potrivit. Ori poate căutați un duhovnic la o mănăstire. Nici acesta nu este un lucru rău. Cert este că, o dată găsit, duhovnicul nu mai poate fi schimbat. Nici nu este bine să umblăm din preot în preot în căutarea unuia mai „îngăduitor„ cu păcatele noastre. Preotul duhovnic trebuie să ne fie foarte apropiat o dată cu trecerea timpului, să ne cunoască și să ne ajute să ne rezolvăm unele probleme. O discuție în prealabil cu preotul, înainte de spovedanie, ne poate ajuta. O discuție mai liberă și mai degajată este un fel de pregătire mentală pentru mărturisirea păcatelor. Duhovnicul vă poate spune de asemenea ce rugăciuni să rostiți înainte de Spovedanie, unde puteți găsi un ghid de spovedanie, etc.

 

Unde ne putem spovedi?

 Spovedania credinciosului crestin se poate săvârși numai în Biserică dar, în cazuri excepționale (a muribunzilor) se poate săvârși și la domiciliu.

 

Cum ne putem spovedi?

 Spovedania se face cu multă căință și părere de rău. Se citește un îndreptar de spovedanie înainte, de unde ne putem scrie toate păcatele pe care le-am săvârșit pe o foaie de hârtie. Apoi, la spovedanie putem citi păcatele de pe hârtie, pentru a nu uita vreunul. Spovedania este una din cele mai mari bucurii oferite credinciosului crestin și nu trebuie neglijată de creștini.

Categorie: