Taina Botezului

 

Taina Botezului

botez crestin ortodox

 Nu ne putem numi creștini-ortodocși adevărați dacă nu suntem botezați. Botezul este una din cele mai importante taine ale ortodoxiei, alături de Taina Spovedaniei, a Cununiei și a Împărtășaniei. Prin botez, omul devine membru al Bisericii Ortodoxe. Copiii sunt botezați la vârste fragdede, până la împlinirea unui anișor de regulă. A fi creștin însă nu presupune numai a primi botezul, dar acesta este un start bun în viață.

 

Scurt istoric a Botezului

 Botezul a fost instituit însuși de Iisus Hristos și este prefigurat încă din Vechiul Testament, prin circumcizia fiilor lui Israel. Nici botezul lui Ioan nu este adevăratul botez creștin, însă este un simbol pregătitor al adevăratei taine a botezului. Cu botezul lui Ioan s-a botezat și Mântuitorul, nu pentru că ar fi avut nevoie de curățire de păcate, ci pentru a descoperi întregii lumi taina botezului.

 

Cine poate săvârși botezul?

 Botezul poate fi săvârșit numai de către preot sau de către episcop, însă, la vreme de mare nevoie, se poate săvârși și de călugării simpli sau diaconi, ori chiar de membrii familiei prin cufundarea în apă (în cazuri extrem de rare, când pruncul e pe moarte).

 

Unde se săvârșește botezul?

 Botezul se săvârșește de regulă în Biserică, mai ales în pridvorul sau pronaosul Bisericii. Canoanele opresc însă săvârșirea acestei Taine în case, însă în caz de mare nevoie, se poate săvârși botezul și în astfel de locuri.

 

Când botezăm pruncii?

 Nu există o anumită zi hotărâtoare pentru ca un prunc să primească Taina Botezului. Sunt cazuri în care copiii sunt mai firavi sau se nasc cu anumite probleme de sănătate, și astfel se hotărăște botezul imediat după naștere. Însă Botezul se poate săvârși în orice zi de sărbătoare, după Sfânta Liturghie, de obicei după trecerea a minimum opt zile de la naștere.

 

Superstiții legate de botez

 Nu sunt puține superstițiile legate de botez. Botezul nu trebuie săvârșit pur și simplu ca o tradiție, cu ci convingere și credință. Taina Botezului este foarte importantă în viața unui creștin. Superstițiile ce se leagă de această taină sunt numeroase. În primul rând, copilul mic ce plânge mult nu cere neapărat botez, așa cum este tradiția din bătrâni. Sunt mai mulți factori la mijloc, printre care și colicii. Botezul nu este un mod miraculos de a scăpa de plânsul copilului mic. De asemenea, bebelușul poate fi scos din casă oricând înainte de botez, dacă vremea și condițiile meteo permit acest lucru. În niciun caz copilul nu trebuie ținut în casă câteva săptămâni până la botez, și nici nu poate feri copilul de persoanele dornice să îl cunoască, pe motiv că nu este botezat. Ba mai mult, seara îi pot face bebelușului semnul Sfintei Cruci chiar dacă acesta nu este botezat.

 

Nașii de botez

 Cum alegem nașii de botez ai celui mic? Ei bine, nașii de botez trebuie să facă parte din prietenii apropiați sau chiar rude, oameni apropiați de vârstă cu părinții bebelușului. Nașii trebuie să fie a doua pereche de părinți ai copilului, părinții spirituali, la care acesta să găsească alinare, o vorbă bună, povețe de bine. Nașii trebuie să fie creștini ortodocși și pe cât se poate de credincioși. Nașii sunt datori să se îngrijească de viața spirituală a copilului, și morală, dar și de credința acestuia.

 

Petrecerea de după botez

 După botez, părinții copilului cheamă rude, prieteni apropiați, nașii copilului, bunicii acestuia acasă ori la un local pentru a sărbători creștinarea copilului. Aceasta este o tradiție veche de sute de ani ce încă se păstrează și se schimbă de la an la an, petrecerile de botez devenind din ce în ce mai fastuoase.

Categorie: