Taina Sfântă a Botezului – ce trebuie să știe părinții și nașii?

 

Taina Sfântă a Botezului o datorie a creștinului

Taina Sfântă a Botezului – ce trebuie să știe părinții și nașii? Taina Botezului este printre cele mai mari taine ale ortodoxiei, alături de Taina Sfintei Împărtășanii, Taina Sfintei Spovedanii, Taina Căsătoriei... Taina Botezului este cea cu care orice creștin este dator. Botezul copilului nu trebuie să fie numai un prilej de petrecere și de reuniune a familiei, ci o taină ce trebuie respectată atât de părinți cât și de nași.

 

Sfaturi utile pentru părinți în ceea ce privește Taina Sfântă a Botezului

 Cu siguranță că tinerii părinți, care deja au o mulțime de probleme și se simt poate copleșiți de noul început alături de cel mic, de colici, nopți nedormite, plâns, sunt stresați și în privința Botezului. Botezul unui copil nu trebuie privit ca o simplă necesitate, o simplă formalitate, ci este o taină sfântă. Alegerea nașilor nu se face la întâmplare. Nici alegerea bisericii și a preotului care va boteza bebelușul nu se face la întâmplare.

Totul are un scop, și anume creștinarea micuțului. Nașii copilului trebuie să fie o familie de creștini pe care părinții îi stimează și sunt în legături foarte bune și despre care știu că sunt potriviți a fi a doua pereche de părinți a copilului. La Botez, copilașul nu doar se creștinează, ci se alege și cu o a doua pereche de părinți. Nașa trebuie să fie o a doua mamă, iar nașul să fie un sprijin, la fel ca un tată. Petrecerea bebelușului nu este atât de importantă cât Taina în sine. Desigur, un astfel de eveniment nu poate fi trecut cu vederea, iar părinții aleg din ce în ce mai des să facă petreceri fastuoase, cu invitați la fel de mulți ca pentru o nuntă. Este bine să alegeți, în calitate de părinți, să creștinați copilul la biserica de care aparțineți, la preotul dumneavoastră paroh sau la părintele duhovnic al familiei. De asemenea, părinții trebuie să fie conștienți de realitățile pe care le propagă biserica și să privească Botezul ca pe ceva mai mult decât o simplă formalitate, o simplă ceremonie și o petrecere grandioasă. Apoi, îndatoririle părinților nu se opresc aici – aceștia sunt datori să ducă copilașul la biserică, la împărtășit, în primii ani de viață, săptămânal, urmând ca mai apoi să îl ajute să învețe cum este bine să se spovedească curat de păcatele mici pe care le fac.

 

Sfaturi utile pentru nași în ce privește Taina Sfântă a Botezului

 Nu numai părinții sunt cei ce poartă întreaga responsabilitate în ceea ce privește botezul, ci și nașii. Nașii devin a doua familie pentru bebeluș și aceștia sunt, conform tradiției creștine și nu numai, părinții spirituali ai copilului. Nașii trebuie să îi asigure bebelușului tot sprijinul de care acesta are nevoie în cele mai grele momente ale sale, de asemenea, trebuie să îl sprijine, pe cât posibil material, dar mai ales spiritual și să îl învețe tainele creștinismului. Nu este suficient să țineți în brațe finuțul sau finuța, ci trebuie să îi oferiți un model de viață, să vadă în naș sau în nașă un simbol, la fel ca și în părinți. Nașii trebuie să fie pregătiți sufletește pentru a se înrudi cu copilașul și nu numai material.

 

Când și cum se programează botezul copilului?

 Părinții și nașii trebuie să se pună de acord și să programeze cât mai repede botezul copilașului și să nu amâne luni, poate chiar ani până la acest eveniment. Copilul poate fi botezat din prima lună de viață. Țineți cont, în primul rând, de tradițiile creștine, să nu fie în perioada postului sau să nu fie interzis Botezul și Cununia. Dacă nu sunteți în perioada postului, atunci mergeți liniștit la preotul paroh și stabiliți împreună data și ora la care să aibă loc ceremonia.

 

Prețul unui Botez

 Botezul nu are un preț fix. Este o taină sfântă ce trebuie săvârșită. Desigur, unele biserici au un tarif fix, dar altele lasă la aprecierea nașilor și a părinților suma cu care să contribuie. În afară de tariful de la Biserică, cheltuielile pot fi cât se poate de restrânse sau foarte mari. Părinții pot alege să facă petrecerea de după botez acasă ori la restaurant, pot alege un număr de invitați mai mare sau mai mic. Nașii sunt obligați să cumpere lumânarea, crâșma, busuiocul, câteva bomboane pentru a servi invitații, cruciulițele de pus în piept acestora și lucrușoare pentru copilaș. Botezul este, așadar, nu numai o obligație a nașilor și a părinților, ci o taină sfântă ce trebuie respectată și nu exagerată ori trecută cu vederea. După botez, atât nașii cât și părinții sunt datori cu o educație aleasă creștină pentru a avea o mare răsplată și a avea copii și fini ascultători, cuminți și foarte sănătoși.