Icoanele sunt importante in viata noastra spirituala

 

Importanța icoanelor în viața noastră

icoanele sunt importante in viata noastra spirituala

 Icoanele au un rol deosebit de important în viața noastră. Fie că le avem în permanență în apropiere acasă, la birou, la școală, fie că mergem la Biserică și ne închinăm, icoanele fac parte din viața noastră de zi cu zi. Icoanele sunt, practic, lucruri importante ale vieții noastre cotidiene pe care nu le putem ignora. Numai privind o icoană, gândul ne duce la Dumnezeu, la credință, și poate, de ce nu, ne vine în minte și Tatăl Nostru, ori rugăciunea inimii, extrem de importante pentru orice creștin. Cinstirea icoanelor nu este un păcat, nu este idolatrie, așa cum mulți susțin, ci ele sunt însăși reprezentarea Domnului Dumnezeu și a Sfinților. Cuviosul Ioan Damaschin afirma că „Prin icoanele vizibile suntem conduși la contemplarea a ceea ce este divin și spiritual“.

 

Icoanele, mărturii ale credinței ortodoxe

 Nu este suficient să vedem icoanele, ci trebuie să ne și închinăm lor, să rostim rugăciuni (întâi de mulțumire, apoi de iertare, și în cele din urmă de cerere) și să le cinstim așa cum se cuvine. Icoanele nu sunt simple imagini pe care le privim, de la care cerem în permanență câte o mică minune în viața noastră. Icoanele sunt reprezentări sfinte, care sfințesc locul în care se află, și care ajută credincioșii care li se închină și care le ating și se roagă cu suflet curat și cu gânduri sincere.

 Icoanele sunt, de fapt, întâlnirea noastră de zi cu zi cu Dumnezeu, și creează în inima noastră sentimentul prezenței divine extrem de iubitoare și de calde. În tradiția românească creștină, se spune că trebuie să fie câte o icoană în fiecare casă. Ba mai mult, unii credincioși au câte o icoană (cel puțin) în fiecare încăpere a casei (cu excepția toaletelor), pentru ca de fiecare dată când se află într-o încăpere, să își aducă aminte de Dumnezeu. Chiar și la birou este indicat să luăm câte o icoană, fie ea cât de mică. Unii credincioși poartă cu ei câte o iconiță în portofel ori în geantă, ca și mărturie a credinței ortodoxe.

 

Altarul cu icoane din locuință

 Este bine ca fiecare locuință să aibă un altar cu icoane, cu diverse obiecte sfinte. Este bine, de asemenea, ca acest altar să se afle acolo unde omul își petrece cea mai mare parte a timpului. Acest mic altar sfânt se poate afla spre exemplu în living, pe o măsuță ori într-un colț al mobilei, și aici pot sta la loc de cinste câteva icoane cu protectorul casei, cu Sfânta Fecioară Maria, de ce nu, și o icoană cu Învierea Domnului. Alături de icoane mai pot sta la loc de cinste în acest colțișor și Biblia, Psaltirea, o cărticică de rugăciuni, un Acatistier, o candelă pe care credincioșii să o aprindă la zi de sărbătoare și în zilele de post (miercurea și vinerea), dar și cruciulițe, o sticluță cu apă sfințită, mir sau tămâie. Un astfel de colțișor va da un aer aparte încăperii respective.

 

Icoana – protector al omului, în orice loc s-ar afla

 Fie că ne aflăm acasă, la birou, la școală, în mașină, prezența icoanelor este de bun augur. Pentru a fi ferit de rele, de accidente și de alte intemperii pe șosea, mulți șoferi își agață cruciulițe și iconițe pe bordul mașinii ori pe parbriz pentru a avea în permanență legătură cu Divinitatea. Desigur, atenția sporită și cunoașterea temeinică a semnelor de circulație sunt obligatorii. Mai mult decât atât, mulți credincioși preferă să poarte câte o iconiță protectoare în permanență în portofel, în buzunar ori în poșetă. În vreme ce alții își iau o iconiță la birou și o pun la loc de cinste alături de poza de familie. Așa cum putem observa, icoanele fac parte din viața noastră și ne însoțesc oriunde ne-am duce. Mai ales atunci când intrăm în Biserică pentru a ne ruga, Dumnezeu ne ocrotește prin intermediul icoanelor.

 

Dialogul cu Dumnezeu prin icoană și rugăciune

 Cu Dumnezeu putem intra în dialog nu numai prin intermediul rugăciunilor, ci și cu ajutorul icoanelor, care ne duc cu gândul la tot ceea ce este sfânt, ne pune în strânsă legătură cu Dumnezeu. Dialogul cu Dumnezeu începe printr-o rugăciune de mulțumire pentru tot ceea ce avem, urmată apoi de o rugăciune de iertare a păcatelor, și abia apoi îi putem cere lui Dumnezeu să fim în continuare sănătoși sau să ne ajute cu ceva, o sarcină pe care nu o putem duce la bun sfârșit singuri. Iar acest dialog este cu mult mai ușor dacă se realizează rugăciunea în fața unei icoane, unde avem și reprezentarea Divinității.

Categorie: