Corurile angelice

 

Corurile angelice

corurile angelice

 Termenul "coruri angelice" se referă în general la ierarhiile angelice sau la grupurile de îngeri identificați de către teologii experți în angelologie. Aceste grupuri de îngeri sunt numite coruri deoarece principala lor ocupație este de a cânta imnuri de slavă lui Dumnezeu. Din acest motiv, în numeroase picturi sau reprezentări angelice, aceștia sunt înfățișați având anumite instrumente muzicale. Scrierile ebraice descriu un sistem care unește întreaga creație, iar Sofia sau Sfânta Înțelepciune este un înger care unește toate părțile creației și o păstrează intactă.

 În partea invizibilă a creației, îngerii mențin totul în armonie deplină.  În cadrul teologiei, această armoniei se traduce sau se poate compara cu muzica. De aceea teologii au concluzionat că îngerii creează muzică în ceruri. Muzica celestă a îngerilor menține armonia universului. 

 Traversând cerurile, Enoh a văzut îngeri care cântau melodii de o perfecțiune imposibil de a fi descrisă. Prin muzică, îngerii armonizau întreaga existență atât în cer cât și pe pământ.

 Muzica îngerilor este o metaforă a uniunii și armoniei din creație. Muzica angelică este o modalitate directă de a recunoaște prezența lui Dumnezeu în întreaga sa creație.

 Atunci când persoanele de pe Pământ îl slăvesc pe Dumnezeu, acestea se unesc cu îngerii în cântecele lor divine și ajută la crearea armoniei de pe Pământ. În temple și în biserici, încă din antichitate s-a folosit muzica pentru a invita și a recunoște prezența lui Dumnezeu pe Pământ. 

 Muzica corurilor angelice face parte din procesul creației. Conform textului mistic Hekhalot Rabbati, îngerii au cântat încă din prima zi a creației cu "o voce, un limbaj, o cunoaștere și un sunet".  

 Psalmul 148 descrie corurile angelice care slăvesc întreaga creație: cerurile, îngerii, soarele și luna.

 Psalmul 144  asociază muzica îngerilor cu învierea, iar psalmul 19 descrie cântecele de slavă ale îngerilor pe care doar aceștia le pot auzi. Filozoful din secolul I, Philo, a explicat că planul divin al universului menține totul în armonie, însă contribuția ființelor umane la acesta trebuie să fie recunoștința față de Dumnezeu și puritatea minții.

 Maximo Confesor, unul din marii maeștrii ai Bisericii Orientale, afirma că atunci când creștinii îi cântă lui Dumnezeu, devin asemănători îngerilor.

 Corurile angelice slăvesc perfecțiunea universală și conexiunea a tot ceea ce există cu divinitatea.

 Fie că le poți auzi la modul propriu, fie în interiorul ființei tale, și mai exact cu inima, a asculta corurile angelice înseamnă a fi aproape de Dumnezeu.

Categorie: