Are copilul prea multe jucarii?

 

Are copilul prea multe jucării?

are copilul prea multe jucarii În ziua de azi, poate din vina televizorului, a Internetului, a gadgeturilor, a generozității noastre, a părinților, și a lumii în care trăim, se pare că unii copii primesc mai multe cadouri decât înainte, îndeosebi jucării. Camera copilului este în general înțesată cu jucării, și acesta tot cere o jucărie nou apărută pe piață, ultima noutate în materie de păpuși sau de mașinuțe. Așadar, există veșnica dilemă, și anume, dacă părintele cumpără jucăria, nu se simte prea bine știind că a cedat încă o dată celui mic, și, dacă nu o cumpără, se simte cel mai groaznic părinte din lume, care deși are posibilitatea, nu oferă copilului tot ceea ce își dorește, de teamă să nu îl răsfețe. Cum putem ști când cel mic are prea multe jucării sau care este momentul potrivit pentru a-i cumpăra o jucărie nouă?

 

Nu renunțați să îi faceți cadouri. Învățați copilul să spună „Mulțumesc„

 Copilul nu trebuie privat în totalitate de jucării și de tot ceea ce își dorește. Psihologii susțin că puteți continua să faceți cadouri copilului, chiar dacă dvs. considerați că are prea multe jucării, dar este bine să îl învățați ce este recunoștința. Copilul trebuie să înțeleagă că nu totul i se cuvine, ci că bucuria de a primi cadouri trebuie prețuită deoarece nu mulți copii au ocazia de a primi atât de des jucării. Prin primirea darurilor, copilul se simte iubit și în centrul atenției, iar acest lucru îl ajută să se maturizeze pe plan afectiv și emoțional mult mai repede. Iar atunci când copilul va învăța să mulțumească din inimă, își va cultiva și sentimente bune ce îi vor influența în bine personalitatea. Și când va fi mare va putea trăi acel sentiment profund de mulțumire care derivă din plăcerea de a face cadouri apropiaților în mod dezinteresat.

 

Zâmbetul, modul prin care copilul vă arată recunoștință

 De la vârste foarte fragede copilul începe să conștientizeze afecțiunea cu care este înconjurat și semnificația cadourilor, ca și semn de afectivitate. Prima formă de mulțumire a bebelușului pentru cadoul primit este zâmbetul și gânguritul, iar relația dintre părinte și copil este una extrem de apropiată. Prin urmare, sentimentul de gratitudine îl ajută pe cel mic să se apropie de mama sa și de tatăl său.

 

Copilul numai cere jucării? Este și normal la o vârstă așa fragedă

 La vârsta de doi ani, sau în jurul acestei vârste, copiii devin mici despoți care cer jucării, cadouri, iar părinții se află într-o situație ingrată pe care nu știu cum să o gestioneze. Așadar, copilul reacționează în acest fel la o anumită vârstă deoarece, în această fază a dezvoltării sale emotive el este concentrat în totalitate pe propriile sale nevoi și dorințe și nu le percepe și pe cele ale părinților săi. Dar acest lucru nu înseamnă că părinții trebuie să îl lase pe cel mic să se manifeste în acest mod, ci trebuie mai degrabă să îi limiteze aceste „ieșiri„ iar în fața unui capriciu pe care cel mic se încăpățânează să îl obțină, trebuie acționat cu blândețe și fermitate. Faza respectivă trebuie depășită în mod corect, fără brutalitate, țipete, sau agresivitate din partea ambelor părți. Respectul față de ceilalți și recunoștința se vor învăța pe parcurs.

 

Între 3 și 5 ani copiii înțeleg ce înseamnă a da și a primi

 La trei ani, copilul este deja capabil să înțeleagă perfect limbajul schimbului, bazat de a oferi și a primi, care îi permite să își manifeste recunoștința pentru darurile primite. Unul din cele mai importante momente din acest punct de vedere este acela când copilul conștientizează faptul că trebuie să mulțumească și să fie mulțumit pentru ceea ce a primit, dat fiind faptul că în această perioadă se pun bazele pentru personalitatea viitorului adult. Iar copiii de acum, ce înțeleg mai bine limbajul gesturilor de dragoste, vor reuși să își țină sub control toate sentimentele negative precum furia, depresia, agresivitatea, invidia ori gelozia. Prin urmare, energia copiilor trebuie canalizată într-un sens pozitiv prin oferirea de mici cadouri, în limita posibilităților, dar și a atenției depline deoarece această abordare îi face mai senini, mai fericiți, le îmbunătățește creativitatea și capacitatea de a lua inițiativă și îi ajută să comunice cu mai multă ușurință.

Categorie: