Constipatia și diareea la bebelusi

 

Constipația și diareea la bebeluși

constipatia si diareea la bebelusi Multe mămici sunt efectiv speriate de aspectul scaunului bebelușului. Ca și la adulți, acesta nu poate fi întotdeauna de aceeași culoare, textură sau mărime. Scaunul bebelușului diferă în funcție de ce mănâncă bebelușul, de anumite afecțiuni care îl pot supăra fără ca părinții să știe, în orice caz constipația și diareea nu reprezintă o boală în sine ci mai degrabă semne și simptome ale unor lucruri ce au rolul lor în organismul copilului.

 

Constipația la bebeluși.

 La bebelușii alăptați rar putem vorbi de constipație. Aceștia pot ieși mai des sau mai rar. În vreme ce unii bebeluși alăptați sau nu, pot avea scaun o dată la trei zile, alții pot avea scaun după fiecare alăptare. Nu există un număr exact de scaune pe care bebelușul trebuie să le aibă zilnic. Dacă a trecut o zi și bebelușul nu a avut scaun, acest lucru nu înseamnă neapărat că este constipat. Atunci când materiile fecale sunt eliminate de bebe cu greu și au o textură tare, atunci putem vorbi de constipație.

 Cauzele constipației sunt formula de lapte consumată, anumite alimente solide pe care le consumă, deshidratarea dar și anumite afecțiuni medicale (în cazul în care constipația persistă mergeți la medic).

 

Diareea la bebeluși

 La polul opus, diareea dă mai multe bătăi de cap mamelor. Dacă se poate trata constipația destul de ușor și bebelușul poate fi ajutat cu un supozitor cu glicerină, în cazul diareei lucrurile stau altfel. Diareea poate duce la deshidratare, lucru destul de neplăcut. Scaunele apoase sau urât mirositoare sunt un semnal de alarmă că bebelușul nu este tocmai în regulă. În absența uni verdict medical, lucrurile se pot complica. Scaunele mai moi ocazionle nu trebuie să îngrijoreze părinții. dar scaunul apos este o problemă. Dacă scaunele moi persistă, sunt frecvente sau apar constant, este cazul să apelați la un specialist.

 Cauzele diareei sunt multiple și principalul este igiena precară. Bebelușii adoră să bage mânuțele în guriță și astfel pot lua microbi de pe diverse obiecte cu care intră în contact. De asemenea, biberoanele nesterilizate corespunzător pot provoca diaree. Tratamentul cu antibiotice poate provoca diaree, precum și infecțiile virale, bacteriene, ale urechii, sau chiar infectarea cu paraziți intestinali.

 Medicul pediatru poate prescrie medicamente pentru tratarea constipației și a diareei la bebeluși. În principiu, diareea se tratează cu regim alimentar – ceai de mentă, consum de banane, mere coapte, mucilagiu de orez, dar și săruri de rehidratare și medicamente prescrise de medic.

Categorie: