Mituri în creșterea copilului

 

Mituri în creșterea copilului

mituri in cresterea copilului Duelul generațiilor există și acum și este foarte pregnant mai ales în casele unde locuiesc mai multe generații, spre exemplu parinții, copiii și bunicii. Generațiile mai noi sunt foarte informate și interesate de toate practicile și elementele noi ce apar în domeniul medicinei și nu numai, în vreme ce generațiile de dinainte consideră că dețin adevărul absolut, de cele mai multe ori. Creșterea copilului devine un subiect de mici dispute între membrii familiei dacă nu se ajunge la un consens. Alăptarea, băița copilului, somnul, diversificarea alimentației, toate aceste subiecte sunt extrem de delicate deoarece noile recomandări nu prea se mai potrivesc cu cele vechi. Pe premiza „eu te-am crescut și uite ce bine ai ajuns, trebuie să mă asculți„ merg majoritatea bunicilor, iar tinerii simt că este nevoie să ia anumite decizii cu privire la viitorul copiilor lor.

 

„Pune căciulița copilului ca să nu îl tragă curentul„

 Pe principiul acesta se poate merge până la doi-trei ani chiar. Curentul nu există, ci este o boală românească inventată, o modalitate de cocoloșire a copiilor. Faptul că bebelușul stă într-o cameră proaspăt aerisită, sau cu o temperatură de sub 25 de grade (care nu este tocmai ideală) nu înseamnă că are nevoie de căciuliță. Curentul nu are legătură cu otita și cu conjunctivita, care sunt infecții provocate de viruși și bacterii. Cu cât camera este mai aerisită, cu atât copilul va dormi mai bine, iar căldura sufocantă și hainele groase nu îl vor ajuta deloc.

 

„ Uite că îi este frig copilului, sughiță/strănută„

 Sughițul și strănutul sunt reacții fiziologice normale la copil și nu trebuie să fie privite ca o problemă. Sughițul, de asemenea, nu trebuie „tratat„ cu zeamă de lămâie deoarece nu îi produce niciun beneficiu organismului și cu siguranță aceasta nu va elimina strănutul.

 

„Nu îi face baie copilului după vaccin„

 După vaccinurile din schema națională nu există niciun motiv pentru care copilul nu trebuie îmbăiat sau scos afară. Există posibilitatea ca vaccinul să producă febră ca și reacție ulterioară, și este indicat să țineți copilul în casă și să evitați baia.

 

„Dă-i și lui puțină sarma, i-o fi poftă„

 Pe acest principiu se merge cu aproximativ toate tipurile de mâncare, și nu numai, sarmaua a fost doar un exemplu. La două sau trei luni, sau chiar mai mult, copilul se uită la dvs. când mâncați pentru a vă vedea mișcările, este curios pentru a vă vedea mimica în timp ce serviți masa. În niciun caz nu este recomandat să oferiți bebelușului de doar câteva luni mâncăruri grele sau chiar băuturi alcoolice ori cafea pe principiul „îi este poftă„ deoarece puteți crea mari dezechilibre în organism.

 

„Dă-i ceai copilului, poate îi este sete„

 Ceaiul a devenit un fel de apă pentru copii, un lichid omniprezent după fiecare masă, între mese, noaptea... În primele șase luni de viață bebelușul nu are nevoie decât de laptele matern pentru a se dezvolta, iar apoi se poate introduce apa. Desigur, este indicat să oferiți ceai copilului pentru diverse probleme. Spre exemplu, dacă bebelușul este constipat, se poate oferi ceai de mușețel, iar în cazul diareei, un ceai de mentă. dar puțin, foarte puțin. Și nu în fiecare zi. Altfel efectele plantelor vor fi nule. În plus, nu este nevoie ca în fiecare seară să îi oferiți ceai de tei ca să doarmă mai bine. De fapt, nici nu este tocmai indicat. Ceaiul în cantități mari poate afecta activitatea renală. Și unele pliculețe de ceai, mai ales sub formă de pulbere conțin foarte mult zahăr.

 

„Fă-i copilului baie mai rar, să nu răcească„

 Așa cum noi, adulții, facem baie zilnic pentru a ne îngriji trupul, așa trebuie să procedăm ți în cazul bebelușilor și copiilor. Copii aleargă, se mișcă, transpiră, și au nevoie de baie zilnic. Sau, depinde de perioade. Dacă este mai rece în casă, este indicat să încălziți camera de baie inainte sa faceti baie copilului. În niciun caz baia nu trebuie făcută în două minute, pentru a nu răci copilul. Dacă în cameră este o temperatură constantă, dacă copilul se joacă și se simte bine, de ce să îi răpiți această bucurie?

 

„Nu scoate copilul din casă iarna„

 Bebelușul are nevoie de aer curat și de plimbare. Iarna și zăpada aferentă nu sunt dușmani ai copiilor, ci prieteni. Copilul poate fi scos pe timp de iarnă la plimbări scurte, sau mai lungi, în funcție de condițiile atmosferice și se pot efectua plimbări cu săniuța, jocul în zăpadă. Aerul rece produce copilului poftă de mâncare și de somn.

 

„Mai pune o haina pe copil„

 Înfofolirea copilului este din nou, o tradiție românească de care cu greu scăpăm. La o temperatură de 15 grade, oricât de tare ar bate vântul, credeți-ne că nu este nevoie sa îmbrăcați copilul cu geacă groasă și fular, sau cu ciorapi de lână. Țineți cont de temperatura de afară atunci când îmbrăcați copilul. Acesta trebuie să fie îmbrăcat cât mai lejer, și potrivit condițiilor de afară. Dacă înfofoliți copilul, atunci acesta va transpira, se va fâstâci, va pierde lichide... În niciun caz nu este nevoie să puneți foarte multe haine pe copil. După vârsta de șase luni, bebelușul se poate îmbrăca așa cum este îmbrăcat adultul (dacă dvs. sunteți îmbrăcat în jeans și tricoul, copilul de ce ar avea un body, două bluze și o geacă?)

 

„Înfașă copilul să nu fie crăcănat„

 Tehnica înfășatului nu mai este la modă, să zicem așa. Înfășatul nu ajută copilul, ba dimpotrivă îl încurcă. În cazul colicilor, copilul se flexează pentru a-și liniști durerile de burtică, iar acea fașă nu îl ajută deloc. În plus, picioarele nu se vor deforma dacă bebelușul este alimentat corect și nu suferă de rahitism.

 

„Tunde copilul de la zero să aibă părul des și frumos„

 Tunsul la zero al bebelușilor nu îndesește firul de păr. Foliculii piloși, adică rădăcinile firului de păr nu se pot înmulți o dată ce bebelusul este tuns la zero.

 

„Copilul a crescut, este mare deja, înțarcă-l„

 Mămicile care alăptează știu foarte bine la ce facem referire. Acum, organizația mondială a sănătății recomandă alăptarea până la vârsta de doi ani, până ce copilul se înțarcă singur. Dar bunicile grijulii ne oferă alternative. Pe principiul „la șase luni îl înțarci„ copiii sunt privați de laptele matern care le oferă tot ceea ce ei au nevoie. Alăptarea bebelusului ar trebui încurajată, și bunicile ar trebui să știe că laptele nu se strică, nu devine zer, ci este lapte matern, necesar creșterii și dezvoltării armonioase.

 

„Puțin măr cu biscuite nu îi dai copilului?„

 Diversificarea a reprezentat dintotdeauna una din cele mai acide probleme în conflictul între generații. dacă părinții noștri ne-au crescut cu măr cu biscuite de la trei luni (chiar și mai puțin) sau banană cu iaurt, nu înseamnă că și dvs. trebuie să procedați la fel. Până la șase luni bebelușul are nevoie doar de lapte matern, iar apoi se poate începe diversificarea treptată conform unui plan.

Categorie: