Febra la copii

 

Febra la copii

febra la copii Orice părinte trece prin clipe de coșmar atunci când puiul său frige și are temperatura corporală crescută, cu alte cuvinte, a făcut febră. Febra la copii este una din problemele cele mai aprige cu care se confruntă mămicile și tăticii nopțile și nu numai. Trebuie să știm în primul rând că febra nu este o boală, ci mai degrabă un simptom și nu trebuie să ne alarmăm decât în anumite condiții. De asemenea, o dată ce depistăm cauza febrei, lucrurile devin mult mai simple și cu un diagnostic corect și medicamentele potrivite febra poate fi ținută în frâu.

 

Care este temperatura normală la copii și cum se măsoară corect?

 Temperatura este un subiect foarte delicat. Unii medici recomandă măsurarea temperaturii intrarectal, oral, axilar sau la frunte, și în rare cazuri în ureche, sau timpanic. Unele mămici se plâng chiar că bebelușii se agită sau nu suportă măsurarea temperaturii rectal și recurg astfel la altfel de metode. Sunt totuși câteva trucuri de a lua mai ușor dar și corect temperatura copilului dvs.

 

 De la naștere până la doi ani, temperatura se măsoară intrarectal sau axial, apoi până la cinci ani se poate adăuga și varianta timpanic și apoi, în funcție de colaborarea dvs. cu copilul, puteți alege una din metodele enumerate mai sus, cea orală fiind cea mai indicată.

 Temperatura normală a corpului variază în funcție de metoda de măsurare a temperaturii folosită. Intrarectal: între 36,6°C si 38°C,  oral: 35,5°C – 37,5°C , axilar: 35°C-37,3°C,  timpanic (în ureche) – 35,8°C - 38°C.

 O temperatură mai mare de 38°C indică o stare febrilă a copilului dvs. și trebuie să luați măsuri pentru scăderea acesteia.

 

Ce tip de termometru mi se potrivește?

 Tipul de termometru ales nu este nici un atu, dar nici un dezavantaj. Acesta, folosit corect, vă va indicat în mod corect valoarea temperaturii corporale a micuțului dvs. Păstrați și țineți cont de recomandările producătorului.

 Dacă optați pentru un termometru digital, aceasta este o alegere foarte bună. Acestea sunt termometre ce oferă o citire extrem de rapidă și corectă a temperaturii. Acestea pot fi folosite pentru măsurarea temperaturii axilar, intrarectal sau oral, și trebuie dezinfectate după fiecare folosire.

 Dacă însă optați pentru un termometru electronic de ureche, trebuie să fiți ceva mai precauți și să evitați folosirea acestuia sugarilor mai mici de trei luni.

 Există și termometre sub formă de benzi de plastic ce se pun pe frunte orientativ, dar nu măsoară corect temperatura corpului copilului dvs. Termometrele de frunte sau cele de tip suzetă sunt extrem de ușor de folosit dar nu sunt la fel de utile și de precise ca și cele digitale.

 

Cauzele febrei

 Febra poate avea mai multe cauze. De cele mai multe ori însă febra indică o răceală sau o infecție și este metoda organismului de a semnala o problemă și de a lupta împotriva infecțiilor. Și supraîncălzirea în haine extrem de groase sau așternuturi pot determina creșterea temperaturii corporale. De asemenea, vaccinările și erupția dentară dar și insolația și deshidratarea pot produce febră.

 

Simptomele febrei

 Înainte de a măsura temperatura copilului, vedeți dacă există senzația de fierbințeală la tegumente și dacă fruntea este fierbinte, dacă este iritat, agitat, sau, dimpotrivă, apatic, dacă plânge mult sau respiră mai repede. De asemenea, pot apărea și dureri de cap, frisoane sau obrajii roșii. Dacă măsurați temperatura copilului și acesta are o temperatură de peste 38°C daca a fost masurata intrarectal, peste 37,5°C daca a fost masurata oral (in gura), peste 37,2°C daca a fost masurata axilar sau otic (in ureche), atunci copilul are febră.

 

Scăderea febrei

 În primul rând, dezbrăcați copilul și lăsați-l cât mai lejer, iar temperatura în cameră să fie de 20 de grade Celsius. Dați-i să bea lichide, câte puțin și des, pentru a nu se deshidrata. Dacă temperatura depășește 39 de grade Celsius, atunci faceți împachetări hipotermizante la indicația medicului. Lăsați copilul să se odihnească după ce îi administrați antitermice la indicația medicului sau a farmacistului. Pentru sugarii mai mici de șase luni cu temperatură, este necesar un consult la medic sau la un centru de permanență ori la urgențe. La copiii sub 12 ani nu se folosește Aspirina, aceasta provocând sindromul Reye. După orice episod febril, prezentați-vă la medic pentru investigații suplimentare și tratament.

 

Sfaturi suplimentare

 Nu administrați antitermice fără acordul medicului sau indicațiile farmacistului și nu luați temperatura copilului imediat după baie sau după joacă ci numai în stare de repaus. La temperaturi medii, puteți trata dvs. acasă în timp ce, dacă temperatura sare de 39,5 de grade celsius, este indicat să sunați la salvare pentru a nu face convulsii febrile.

Categorie: