Tatal si educatia copilului

 

Implicarea tatălui în educația copilului

tatal si educatia copilului Venirea pe lume a unui copil este prilej de mare bucurie. Ambii părinți se bucură de fructul iubirii lor, dar, în curând, se trezesc copleșiți de toată atenția pe care copilul o necesită. De cele mai multe ori mamele care se află în concediu de creștere al copilului sau sunt casnice se regăsesc în situații extrem de delicate, când nu știu cum să mai facă față cerințelor copilului. Pentru asemenea momente dificile, partenerul de viață trebuie să se implica activ în educația și îngrijirea copilului.

 

Implicarea tatălui în primul an de viață

 Perioada de după naștere se dovedește a fi una foarte dificilă pentru tânăra mămică. De cele mai multe ori se instalează depresia post-partum care poate pune în dificultate mama să se preocupe așa cum ar trebui, cu multă răbdare de copilașul nou-născut. Și apariția colicilor complică și mai mult situația. Plâns inexplicabil, nopți nedormite, teama de prezent și de viitor, toate se acumulează și copleșesc tânăra mămică. Dar asemenea situații pot fi mai ușor depășite cu ajutorul unui tătic care se implică în creșterea bebelușului și care înțelege că și mama are nevoie de puțin timp liber sau de somn.

Desigur că stressul de la serviciu este și el de luat în calcul, ca și oboseala după ore întregi de muncă, dar și mama necesită atenție. Tatăl poate sta cu copilul, îi poate da de mâncare, îl poate plimba, se poate juca, pot face activități plăcute împreună care să întărească legătura tată-fiu sau tată-fiică și de asemenea să permită mămicii să ațipească o oră, să facă o baie fierbinte, să iasă la o cafea, să facă cumpărături, să prepare o prăjitură, orice activitate îi face ei bine. În primul an de viață figura paternă este extrem de importantă.

 

Tatăl aflat în concediu de creștere al copilului

 Da, se poate ca tatăl să intre în concediu de creștere al copilului, la fel ca și mămica. Tatăl se poate ocupa de cel mic și de activitățile casnice zi de zi în timp ce mama merge la muncă, sau, de ce nu, muncește de acasă. Și aceasta ar fi situația ideală, când, bebelușul ar beneficia de atenția și dragostea ambilor părinți vreme de un an sau doi zi de zi, ceas de ceas. Nu este nicio rușine ca tatăl să intre în concediu de creștere al copilului, ci, dimpotrivă, merită tot respectul nostru. Acel tătic se va implica foarte mult în creșterea și educarea copilului și va pune mereu familia pe primul plan. Acesta poate participa la băiță pentru a se juca cu copilul sau la masă pentru a-i prepara și administra hrana, de asemenea poate face treburi casnice la fel cum face și mămica și dacă se simte obosit, poate trage un pui de somn lângă bebe.

 

Relația tată-fiu / tată-fiică pe termen lung

 Implicațiile relației între tată și copil pe termen lung sunt numeroase. De obicei, se spune că fetele își aleg bărbații în funcție de tipologia tatălui lor, iar băieșii vor trata o femeie așa cum a fost tratată mama lor. Deci tatăl are un cuvânt decisiv. Acesta se poate implica activ și la școală, poate participa la ședințe cu părinții, se poate implica în relațiile cu ceilalți părinți, poate ajuta copilul la teme. De asemenea, o dată ajuns la adolescență, fiul sau fiica nu se vor mai simți stânjeniți să ceară tatălui un sfat. Tatăl are un rol la fel de important ca și mama în educarea copilului și implicarea acestuia trebuie să aibă loc cât mai timpuriu.

Categorie: