Sfaturi pentru mamele care alapteaza

 

Sfaturi pentru mamele care alapteaza

sfaturi pentru mamele care alapteaza Alăptarea este procesul care apare în viața oricărei femei după ce aceasta dă naștere unui copil. Alăptarea este cât se poate de naturală însă din păcate tot mai multe femei preferă hrănirea bebelușului la biberon și nu la sân. Alăptarea este cea mai bună decizie pe care o poate lua mama atât pentru sănătatea ei cât și pentru sănătatea copilului, laptele de mamă fiindu-i suficient bebelușului cel puțin șase luni de la naștere. Vom încerca să aflăm mai multe amănunte despre acest proces fiziologic denumit alăptare, tot ceea ce presupune alăptarea, cum influențează alăptarea sănătatea mamei și a copilului, cum puteți alăpta ușor, fără dureri și complicații, vom afla dacă alăptarea este o metodă de contracepție sigură, cum influențează alăptarea relația cu partenerul de viață, dacă alăptarea se poate practica și după cezariană, etc.

 

Cum începem alăptarea?

 Pentru un debut de succes în alăptare, sânul trebuie stimulat prin suptul bebelușului. Așadar, alăptarea începe imediat după naștere, când, deși copilul are nevoie de o cantitate infimă de lapte (cam cinci ml) bebelușul trebuie pus la sân. Contrar tot ceea ce știam până acum despre alăptare, și contrar unor indicații și sfaturi chiar ale unor medici, alăptarea se face la cererea bebelușului, și nu la un interval orar prestabilit.

 De asemenea, alăptarea poate fi practicată în mai multe poziții, în funcție de vârsta bebelușului. În primele șase luni de viață, bebelușului îi este suficient ca și singură hrană laptele matern, ca mai apo să se înceapă programul de diversificare. În orice caz, alăptarea ca și proces fiziologic trebuie început din timp pentru stimularea secreției lactate de la nivelul sânilor și pentru apropierea mamă-copil.

 

Cum influențează alăptarea sănătatea mamei și a copilului

 Majoritatea mamelor de nou născuți sunt capabile să alăpteze. Există însă și unele excepții, spre exemplu atunci când mama este diagnosticată cu HIV pozitiv, cu hepatita B, când mama a avut o operație la sân (fie că este vorba de implant, mărire, biopsie sau reducție), când mama urmează un tratament medicamentos... Aceste cazuri însă sunt destul de rare și foarte multe mame sunt capabile să alăpteze și să se bucure împreună cu copilul lor de beneficiile pe care alăptarea le aduce organismului lor și al copilului. Organismul mamei va fi mult mai întărit după alăptare, aceasta va îmbătrâni mai greu și va trece cu o mai mare ușurință peste anumite afecțiuni ce pot apărea la un moment dat pe perioada vieții. de asemenea, alăptarea este extrem de benefică pentru bebeluș și îi fortifică organismul, făcându-l mult mai rezistent la răceli. Sistemul imunitar al bebelușului va fi întărit și acesta va face față mult mai ușor răcelilor și afecțiunilor minore ce pot apărea. În plus, bebelușii care sunt alăptați vor fi mult mai inteligenți și mai stabili din punct de vedere psihic și emoțional.

 

Sfaturi pentru o alăptare ușoară

 Alăptarea trebuie să fie un proces natural, normal și nedureros. Desigur, există și mame pentru care alăptarea este un proces complicat și dureros care le dă mari bătăi de cap. O poziționare corectă a copilului la sân, ungerea sânului cu creme speciale, o igienă riguroasă și multă răbdare reprezintă cheia succesului unei alăptări ușoare. De asemenea, pe parcursul alăptării mamele se pot confrunta cu scăderea secreției lactate, așadar există soluții și pentru această problemă. Ceaiurile naturale pentru stimularea lactației, medicamentele naturiste precum și consumul unei cantități mari de lichide fac alăptarea mult mai ușoară. Mai mult decât atât, mama care alăptează trebuie să fie foarte atentă și la alimentație astfel că o dietă bogată în vitamine și minerale asigură bebelușului toate substanțele și nutrienții necesari în lapte.

 

Alăptarea – o metodă contraceptivă naturală?

 Alăptarea este privită ca o metodă de contracepție naturală. Faptul că menstruația este absentă și întârzie să apară, la unele femei chiar și un an de la începutul acesteia este considerat a proteja femeia de o eventuală sarcină nedorită. Însă natura este surprinzătoare și poate dovedi contrariul, așadar o sarcină se poate instala cu lejeritate și în perioada alăptării. Cea mai bună metodă de contracepție pe durata alăptării rămâne prezervativul sau dispozitivul intrauterin (Steriletul) deoarece pilulele contraceptive conțin substanțe ce pot trece cu lejeritate în laptele matern și pot afecta dezvoltarea normală a bebelușului.

 

Alăptarea și relația cu partenerul de viață

 Perioada alăptării este una pe cât de frumoasă pe atât de delicată în viața unei femei. Partenerul de viață trebuie să îi ofere mamei care alăptează sprijin moral și psihologic deoarece acest proces poate fi și unul anevoios. Există și complicații ce pot apărea pe perioada alăptării precum ragadele la sâni sau mastita, ce pot afecta femeia foarte mult nu numai pe plan fizic ci și pe plan psihologic și emoțional. De asemenea, mama care alăptează nu trebuie să neglijeze partenerul de viață complet în detrimentul atenției pe care i-o oferă bebelușului. De cele mai multe ori se poate produce o ruptură în relație atât pe plan afectiv cât și pe plan sexual care poate avea consecințe nedorite, ajungându-se chiar până la divorț.

 

Poate fi practicată alăptarea și după operația de cezariană?

 Fie că nașterea se produce pe cale naturală sau prin intermediul operației de cezariană (datorită unei complicații sau a alegerii mamei), lactația se instalează din primele ore (zile) de la nașterea copilului. Deși procesul fiziologic al alăptării va fi mult mai anevoios la început, și mamele care au născut prin intermediul unei operații de cezariană (fie programată sau de urgență) pot alăpta. Este o credinţă populară conform căreia laptele mamei coboară mai târziu şi mai greu dacă aceasta naşte prin cezariană. Lactaţia este stimulată în momentul în care copilul este născut, iar placenta este îndepărtată, rezultând o schimbare hormonală în circulaţia sângelui.

Categorie: