Cat trebuie sa doarma bebelusul?

 

Cat trebuie sa doarma bebelusul?

cat trebuie sa doarma bebelusul De cate ori nu ne-am confruntat cu probleme de crestere ale copiilor nostri. Indiferent cat de mic este copilul, ne intrebam, ca si parinti, daca acesta doarme cat trebuie, daca mananca cat trebuie, daca face pipi si treaba mare de cate ori este normal. De aceea, Google-ul a devenit, subit, cel mai bun prieten al mamicilor. O mamica moderna stie ca daca are vreo problema a carui raspuns nu il detine, apeleaza automat la prietenul Google, scrie ceea ce o intereseaza, si este la un click distanta de a afla ceea ce o intereseaza.

 

Bebelusii si somnul

 Ca sa incepem de la ziua Z, trebuie sa stim ca inca de la nastere, unii copii dorm mai mult, in vreme ce altii dorm foarte putin. Unii copii dorm neintorsi, in vreme ce altii se foiesc si se tot foiesc toata noaptea. Unii copii sunt foarte sensibili la zgomote si la miscare, in vreme ce altii pot dormi si cu televizorul deschis. Bun, dar va intrebati cum e normal sa doarma copilul, si mai ales cat e normal sa doarma?

Ati observat deunezi ca bebelusul a dormit ceva mai mult sau mai putin decat de obicei, si deja s-a instalat parca starea de alerta. Nu aveti niciun motiv de panica. Bebelusii nu sunt papusi, sunt pui de oameni, si nu ii putem seta sa doarma zilnic dupa un anumit program, ci trebuie sa ne adaptam noi dupa programul lor. Asadar, in primele zile de la nastere, bebelusul va dormi si va tot dormi. Indiferent ca este alaptat la san sau artificial, cu lapte praf, bebelusul are nevoie de putina hrana deoarece stomacelul sau este mic, si de multa odihna. Daca aveti norocul sa va numarati printre mamicile ale caror copilasi nu au facut colici, atunci sunteti o norocoasa, si va puteti lauda cu un numar de ore considerabil dormite pe zi. Practic, perioada de veghe a bebelusului este relativ mica in primele luni de viata. In primul an de viata, bebelusul are nevoie de odihna. Odihna il ajuta sa se dezvolte corect, si, desigur, ajuta si parintii sa fie ceva mai relaxati.

 

Numarul de ore de somn al unui bebelus

 In primele trei luni de viata, un bebelus poate dormi pana la 18 ore de somn zilnic, dintre care noaptea 9 ore, si ziua 9 ore, in cate trei pana la cinci reprize de somn. Vi se pare mult, este adevarat, dar majoritatea copiilor sufera de colici, si din cauza aceasta, numarul de ore de somn poate fi redus considerabil. Dupa primele trei luni de viata, numarul de ore de somn se mai reduce, astfel ca in perioada dintre 3 si 6 luni, un bebe poate dormi pana la 16 ore zilnic, din care 10 noaptea si 5 ziua, in cate trei reprize. Desigur, nu trebuie sa neglijati si masa bebelusului. Acesta are nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare de lapte (matern sau praf) si se poate trezi de mai multe ori pe noapte pentru a cere laptic. De fapt, nici nu este bine ca un nou nascut sa doarma in continuu un numar de ore foarte indelungat deoarece exista pericolul de a scadea glicemia. Dupa cele 6 luni de viata, bebelusul doarme pana la 14 ore pe zi, pana aproape de varsta de un an, in cate una, doua sau trei reprize. Apoi, dupa implinirea varstei de un an, si pana spre varsta de doi ani, bebelusul va dormi cate 11-12 ore pe noapte si 2-3 ore pe zi. Programul de somn si-l mai face si bebelusul, dar il puteti ajuta si dumneavoastra.

 

Cum adormim bebelusul?

 Tehnicile difera de la parinte la parinte. In societatea contemporana, leganatul nu mai este vazut cu ochi buni. Se vorbeste din ce in ce mai mult de tehnici noi de adormire a copilului, de metoda prin care copilul invata sa adoarma singur inca din primele luni, sau metoda adormirii copilului in plans. Totusi, un ritual de culcare care sa fie respectat pe cat posibil mai cu rigurozitate este ideal. Cu totii am fost leganati atunci cand am fost mici, fie in brate, fie pe picioare, de ce sa privam copiii nostri de aceasta bucurie? Iata ce oameni sanatosi si frumosi suntem si noi! Asadar, puteti aborda tehnica leganatului. Asadar, inca din primele zile de viata, leganatul in brate functioneaza de minune. Insotit de cantecele precum nani nani, un elefant se legana, frere jacques, go to sleep, si ce va mai vine in minte, leganatul a fost un real succes. La inceput este obositor, apoi devine o obisnuinta placuta. De asemenea, suzeta functioneaza de minune in cazul altor copii, in vreme ce alaptatul este o metoda ideala de adormire a copilului pentru unele mamici. Pentru a evita trezirile nocturne lungi, puteti alapta copilul in pat langa dumneavoastra, dupa care puteti adormi langa el (metoda testata si garantata 100%). Daca va simte langa el, bebelusul se va simti mai in siguranta, iar mirosul dvs. il va face sa doarma mai bine. De asemenea, pe masura ce bebelusul creste, puteti adopta alte metode, spre exemplu o poveste spusa la culcare.

 

Ce ajuta bebelusul sa doarma bine?

 In primul rand, plimbarile in aer liber fac minuni. Acestea cresc imunitatea copilului si “il obosesc” pentru ca acesta sa doarma ca un prunc. De asemenea, incercati sa nu ii schimbati ora de baie, seara. De cand se naste si pana se mareste putin, incercati sa pastrati o anumita ora de baie. Dupa baie, un masaj este binevenit, lapticul, si apoi bebelusul este pregatit sa faca nani. Copilul dvs. are nevoie sa fie protejat si sa se stie in siguranta. Nu trebuie sa lasati copilul sa planga singur pana se linisteste. Este suficient sa il luati in brate sa stie ca este cineva, acolo, care il vegheaza si il protejeaza orice s-ar intampla. Medicamentele pentru somn trebuie evitate cu desavarsire iar ceaiul de tei dat cu precautie. Mai bine intelegem cauza pentru care nu doarme bine.

 

De ce nu doarme bebelusul bine?

 Cauzele sunt multiple. In primul rand, nu incercati sa cautati cauze medicale (mai ales pe Google). Bebelusul poate avea o perioada mai proasta, pur si simplu. Colicii si aparitia dintisorilor sunt primele cauze ce ar trebui sa ne faca sa ne gandim la motivele pentru care bebelusul are un somn agitat. In plus, pe la sase luni, pana spre varsta de un an, apare teama de a fi lasat singur. Desigur, se mai spune ca bebelusul poate fi si speriat daca se trezeste des in plans. Sau, poate ca a mancat prea mult, sau ceva l-a deranjat la stomacel. In orice caz, bebelusul nu va poate spune dar instinctul matern functioneaza si va puteti da seama ce anume il jeneaza, care este cauza pentru care nu se odihneste bine.

 

Cum stiu ca ii este somn bebelusului?

 Bebelusul va va “arata” ca ii este somn. Se va freca la ochisori, se va apuca de ureche, va scanci din orice, va casca, se va intinde mult mai des, arunca tot ce prinde sau este foarte nelinistit. Atunci trebuie sa stiti ca bebelusul dumneavoastra are nevoie de somn. Nu uitati ca fiecare copil este unic si ca somnul necesita o atentie deosebita din partea dumneavoastra pentru o dezvoltarea armonioasa a pruncului.