Când și cum folosim perna la copiii mici?

 

Copiii mici au nevoie de pernă?

Când și cum folosim perna la copiii mici? Folosirea pernelor este un subiect extrem de delicat atunci când vine vorba de copiii mici. Încă de la primele luni de viață, unii părinți se încăpățânează să își pună copiii să doarmă pe pernă. Însă atunci când facem acest pas este bine să analizăm și beneficiile, dar și unele dezavantaje pe care le prezintă o asemenea decizie. Și cum cel mai important lucru este sănătatea copilului nostru, în unele cazuri poate că este mai bine să așteptăm, decât să forțăm nota, să grăbim lucrurile în acest sens.

 

Când nu este indicat să folosim perna la bebeluși?

 Bebelușii, în general, nu au nevoie de pernă. Ei pot dormi foarte bine pe saltea, acest lucru fiind extrem de benefic pentru dezvoltarea armonioasă a coloanei. La bebeluși și copiii mai mici de doi ani, perna nu este într-adevăr recomandată. Bebelușii nu au nevoie de susținerea capului pe pernă, mai ales când pericolul sufocării este atât de iminent.

Bebelușii își pot pune perna în cap sau își pot chiar îngropa fața în pernă, atunci când se întorc pe burtă. Mai mult decât atât, bebelușul care a învățat să se târască și să meargă poate folosi perna ca și sprijin pentru a escalada patul sau pătuțul, iar loviturile și sperieturile sunt inevitabile. De aceea, copiii mai mici de doi ani nu au nevoie de pernă. Dacă însă ați obișnuit bebelușul să îl legănați pe pernă, pe picioare, este bine ca acest ritual să nu dureze prea mult timp, iar atunci când a adormit să încercați să îl așezați cât mai repede la locul lui de dormit. Chiar dacă bebelușul a crescut și este acum un copilaș în toată puterea cuvântului, perna nu este neapărat necesară. Dacă acesta doarme bine pe salteluță, este cel mai bine să amânați folosirea pernuței, cu cât mai târziu, cu atât mai bine.

 

Cum alegem perna ideală pentru copilul nostru?

 În cazul în care copilașul a început să doarmă pe pernă și are o vârstă rezonabilă, de peste 2-3 anișori, atunci să nu ne grăbim să alegem cea mai colorată, cea mai mare și cea mai moale pernă pe care o găsim pe piață. O pernă trebuie aleasă cu mare grijă, mai ales dacă este vorba de copilașul nostru. Căutați și achiziționați o perniță joasă, nu mai înaltă de 10 cm, nu mai lată de 30 cm și nu mai lungă de 40 cm, acestea fiind oarecum măsurile ideale. Totuși, nu uitați să țineți cont și de nevoile copilului și de preferințele acestuia. Forma gâtului, a umerilor, a căpșorului copilului dumneavoastră sunt factori deosebit de importanți de care trebuie să ținem cont atunci când alegem pernuța copilului.

 

Materialul ideal al pernei copilașului

 Pe piață veți găsi o mulțime de modele de perne, în toate culorile posibile, din materiale din cele mai variate. Cel mai bine este să alegeți o pernă fără alergeni, cele confecționate din materiale de ultimă generație, care nu vor absorbi praful și nici acarienii. Alegeți un model de pernă cu puf de gâscă, pentru a fi mai moale pentru spatele și gâtul copilului și nu uitați să schimbați fața de pernă regulat. De asemenea, pernele trebuie duse la curățătorie o dată la câteva luni (poate și mai des). Materialul din care este confecționată perna copilului trebuie să fie ușor de întreținut, ușor de curățat, plăcut la atingere, din materiale anti-alergice.

 

Ce beneficii poate aduce perna sănătății copilului nostru?

 Perna poate aduce o mulțime de beneficii sănătății copiilor, dar are și dezavantaje dacă este folosită înainte de vârsta de 2-3 ani, așa cum menționam anterior. Perna folosită corect poate alina durerile copiilor cu infecții la urechi, poate preveni obturarea sinusurilor și mai poate produce un confort sporit în timpul somnului celui mic.

Categorie: