Ecografia în sarcina

 

Ecografia în sarcină

ecografia in sarcina Ecografia este o metodă non-invazivă prin care se pot vedea diverse lucruri și structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Ecografia este o metodă ce vă oferă informații prețioase mai ales cu referire la starea de sănătate a micuțului pe care îl purtați în pântece. Principala metodă de investigare în sarcină pentru a depista eventualele probleme ori malformații ale fătului este ecografia, pentru care nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiații, deci nu există riscuri pentru dezvoltarea fătului ori pentru sănătatea mamei.

 

Tipuri de ecografii în timpul sarcinii

 În sarcină veți face mai multe tipuri de ecografii. Ecografia transabdominală este cea mai des folosită și cea mai puțin invazivă, ce poate dura în jur de jumătate de oră, până la o oră. Ecografia transvaginală, în schimb, este mult mai de preferat deoarece furnizează imagini mai de calitate, mai ales persoanelor mai plinuțe. Acest tip de ecografie durează puțin, până în 30 de minute, și este mult mai performantă decât cea transabdominală. Ecografia de tip 3D sau de tip 4D sunt extraordinare, mai ales pentru viitorii părinți care vor avea posibilitatea să vadă trăsăturile bebelușului, mai ales la ecografia 4D ce redă detaliile mult mai bine.

 

Când se fac ecografiile în timpul sarcinii?

 Nu este nevoie de foarte multe ecografii pe perioada sarcinii, dacă aceasta decurge în mod normal. Dacă este sarcină cu risc, însă, medicul vă poate recomanda să faceți mai multe ecografii pentru o monitorizare mai atentă. În principiu, prima ecografie se face în primul trimestru de sarcină, între săptămânile 11-14, care evaluează vârsta sarcinii. Cea de-a doua ecografie se face în al doilea trimestru de sarcină, între săptămânile 18-23 și este una din cele mai amănunțite ecografii din timpul sarcinii, deoarece acum medicul verifică dacă organele fătului s-au dezvoltat corespunzător. Cea de-a treia examinare ecografică se realizează între săptămânile 28-33 și acum se verifică dacă fătul este dezvoltat, dacă se află în poziția corectă pentru naștere și dacă placenta este dezvoltată corespunzător. Ecografiile sunt foarte importante pentru o viitoare mămică și pentru sănătatea copilului ei. Orice mică neregulă la ecografie poate deveni o adevărată dramă dacă nu este descoperită la timp și tratată corespunzător, așadar aveți încredere în medicul ginecolog și cereți-i părerea avizată referitor la ecografiile dvs.

Categorie: