Alimentatia femeii gravide

 

Alimentația femeii gravide

alimentatia femeii gravide Alimentația gravidei este esențială pentru dezvoltarea copilului dar și pentru sănătatea ei. Alimentele trebuie să fie cât mai de bună calitate, proaspete, potrivite pentru o viitoare mămică. Concepția potrivit căreia gravida trebuie să mănânce orice, din toate câte puțin, și mai mult, că gravida trebuie să mănânce cât pentru doi și să își satisfacă toate poftele, nu este chiar ok. Specialiștii spun că în timpul sarcinii este important să consumați alimente ce conțin nutrienții necesari funcționării organismului în condiții optime și dezvoltării fătului. Pentru că organismul mamei trebuie să fie puternic și să susțină sarcina, mama trebuie să se hrănească sănătos.

 

Alimente recomandate în sarcină

 Din lista alimentelor recomandate în sarcină nu lipsesc fructele și legumele proaspete. Alimentația din sarcină trebuie să fie cât mai variată și mama să consume cât mai multe legume și fructe bogate în vitamine și minerale. Avocado este un aliment ideal în sarcină deoarece conține vitamina C, B6 și acid folic, iar broccoli are un conținut crescut de calciu și de vitaminele A și C.

Lintea este un aliment recomandat în perioada sarcinii fiind bogată în proteine, acid folic și fier, iar ouăle nu trebuie să vă lipsească din meniu, cu cantitatea impresionantă de calciu și acizi grași Omega 3 pe care îi conțin. Iaurtul, bogat în calciu, proteine și acid folic, nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, iar spanacul este ideal pentru conținutul ridicat de fier și vitamina A. Nici carnea nu o evitați, deoarece are un conținut ridicat de fier și este sursa principală de proteine. Consumați lactate, fructe, legume, carne, ouă, oleaginoase, semințe, produse de panificație, cereale, etc.

 

Alimente interzise în sarcină

 Alimentația în sarcină trebuie aleasă cu mare atenție, pentru a evita o sarcină cu probleme. Așadar, evitați consumul de carne crudă ori de fructe de mare nepregătite corespunzător, nici carnea în sânge nu este indicată. Ouăle crude sunt de asemenea periculoase deoarece riscați să vă îmbolnăviți de salmonella, și aveți mare grijă și la maioneză, deoarece conține ou crud. Alcoolul poate crea probleme serioase fătului, la fel ca și consumul excesiv de ficat, sau de lapte crud, nepasteurizat. Pestele ce este contaminat cu metilmercur, precum rechin, scrumbie, peștele spadă, bibanul, păstrăvul de mare, tonul și homarul sunt de evitat în sarcină.