Vaginismul

Scris de Midoris

                                          

Vaginismul-cauze şi remedii

vaginismul Nu reuşeşti să te relaxezi, muşchii vaginului se contractă în mod involuntar, actul sexual se transformă într-o experienţă dureroasă şi neplăcută? Ai auzit vorbindu-se în mod vag despre vaginism, dar nu ştii exact ce este? Iată câteva explicaţii.

 

Ce este vaginismul ?

 Vaginismul este o contracţie musculară peri-vaginală, involuntară, care împiedică o femeie să se bucure de actul sexual împreună cu partenerul său. Partenerul este constrâns să oprească penetrarea. Organele genitale sunt normale, nu prezintă niciun fel de patologie, dar în momentul penetrării apar dureri de nesuportat.

 

Diferitele tipuri de vaginism

  • - vaginism primar, care apare în momentul în care femeia îşi începe viaţa sexuală, acesta se prelungeşte în timp;
  • - vaginism secundar, care apare de la o zi la alta, până la acel moment viaţa sexuală fiind normală;
  • - vaginism global, când şi introducerea unui tampon în timpul menstruaţiei devine dureroasă, iar actul sexual imposibil;

 Această tulburare psihologică  (vaginismul) este comparată cu o fobie, este considerată un automatism inconştient care poate fi comparat cu momentul în care cineva încearcă sa ne întroduca degetele în ochi: din reflex, închidem ochii.

 

Cauzele vaginismului

 vaginismul 1În cazul vaginismului primar, femeia nu îşi cunoaşte încă foarte bine corpul şi părţile intime. Lipsa educaţiei sexuale, educaţia prea restrictivă în cadrul căreia sexul este un lucru urât şi interzis, se pot afla la originea vaginismului. În cazul acesta, problema este superficială.

 Cu toate acestea, vaginismul poate revela o cauză psihologică: în ciuda cunoaşterii propriului corp, a părţilor intime, muşchii se contractă involuntar şi penetrarea devine imposibilă. Această tulburare are o explicaţie: incercări nereuşite şi dureroase în tinereţe, mângâieri incestuoase în copilărie.

 În cazul vaginismului secundar, o dispareunie (durere în timpul actului sexual) se află adesea la originea problemei. Teama de durere, de suferinţă determină corpul să se apere de durere şi să se apere prin contractarea muşchilor. Vaginismul secundar poate surveni şi în urma unui şoc sentimental – un partener agresiv, neîndemânatic, o agresiune sexuală.

 

Tratamentul vaginismului

 Din fericire, vaginismul se poate trata. În momentul în care tulburarea este superficială, cunoaşterea propriului corp şi terapia sexuală pot fi de un real ajutor. Exerciţiile destinate relaxării muşchilor peri-vaginali sunt şi ele eficiente. Dacăeste o  cauză psihologica, un sexolog va fi în masură să te facă să treci peste această problemă neplacută.

 

Repercusiunile vaginismului asupra vieţii de cuplu

 Femeile care trăiesc cu acest disconfort nu vorbesc cu nimeni despre problema lor. Le este ruşine şi se închid în carapacea lor. Din păcate, dacă problema nu este rezolvată, vaginismul poate provoca o ruptură în cuplu. Doamnelor, vaginismul nu este o ruşine. Trebuie să vă faceţi curaj să vorbiţi despre această problemă.