Anxietatea si disfunctiile sexuale

Scris de Midoris

 

Anxietatea şi disfuncţiile sexuale în timpul raporturilor sexuale

anxietatea si disfunctiile sexuale Cu cât analizăm mai mult disfuncţiile sexuale, cu atât mai mult suntem conştienţi de amploarea anxietăţii asupra sexualităţii dar şi asupra tuturor aspectelor din viaţa unui individ. Anxietatea este principala cauză a majorităţii disfuncţiilor sexuale, atât la bărbat cât şi la femeie.

 

Disfuncţiile sexuale sunt următoarele:

 Disfuncţia erectilă;

 Ejacularea precoce;

 Dispareunie (durere care survine în timpul raportului sexual);

 Vaginism;

 Anorgasmie.

 

Cum ne afectează anxietatea viaţa sexuală?

 Anxietatea ne afectează pe doua nivele: psihologic şi fizic. Anxietatea ne afectează în mod negativ viaţa sexuală.

 

 

Teama de eşec în timpul raporturilor sexuale

 În timpul raporturilor sexuale, anxietatea se face resimţită încă din primele momente de intimitate. În acel moment, independent de tipul disfuncţiei sexuale, o persoană începe să se îndoiască de capacităţile sale sexuale şi sa-şi pună întrebări în loc să-şi concentreze atenţia asupra senzaţiilor conferite de momentele de intimitate. Gândurile care inundă mintea unei persoane care suferă de disfuncţie erectilă sunt următoarele: Voi fi capabil să am o erecţie?, Nu voi reuşi să-mi satisfac partenera, mă voi face de râs…

 

Pe plan psihic

Toate aceste gânduri negative se află la originea apariţiei anxietăţii şi se traduc prin teamă şi nelinişte. Organismul nostru percepe senzaţiile corporale drept o ameninţare şi reacţionează, debranşând funcţiile sexuale. Se pune într-o stare de alertă pentru a lupta împotriva acelui lucru care provoacă angoasa, în cazul acesta, actul sexual. În momentul în care acest scenariu se repetă pe o perioadă mai îndelungată de timp apare scăderea dorinţei şi frustrările.

 

Pe plan fizic

Şi corpul nostru reacţionează la anxietate. Ritmul cardiac este mai accelerat, respiraţia este mai scurtă şi sacadată, pupilele se dilată, nivelul de adrenalină creste, corpul suferă o tensiune musculară, transpiră…în cazurile extreme, anxietatea poate provoca ameţeli.

 

De unde vine această anxietate?

anxietatea si disfunctiile sexuale 1Cauzele anxietăţii sunt multiple:

- anxietatea poate afecta o persoană care nu a fost 'la înalţime' în timpul unui raport sexual trecut, provocând un sentiment de anxietate înaintea unui moment de intimitate. Acest tip de anxietate poate fi primară (resimţită încă de la prima întâlnire sexuală) sau secundară (dobandită după un raport sexual nesatisfăcător);

- la persoanele cu o educaţie sexuală precară sau cu o educaţie sexuală restrictivă;

- în urma presiunilor propriului partener sau în urma presiunii sociale care 'cere' ca toţi barbaţii să fie aşi în pat;

- persoanele care au suferit o violenţă emotională sau un şoc emoţioal legat de sex;

 În cazul disfuncţiilor sexuale, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să excluzi originea fizică a tulburării. În cazul în care originea tulburării nu este evidentă, se recomandă o examinare fizică.

 Peste 90% din cazurile de disfuncţie sexuală se datorează factorilor psihologici. Terapia comportamentală şi exerciţiile de concentrare senzorială sunt cele mai eficiente şi cele mai des folosite de sexologi. Rezultatele sunt excelente şi permanente în general.

Categorie: