Probleme sexuale feminine

Scris de Midoris

 

Probleme sexuale feminine

probleme sexuale feminine Lipsa de dorinţă, durerile, dificultatea de a ajunge la orgasm... Problemele sexualităţii feminine sunt numeroase. Totuşi, din păcate de multe ori sunt ignorate. Iată o trecere în revistă a principalelor disfuncţii şi câteva sfaturi pentru a avea o sexualitate împlinită.

 

Uscăciunea vaginală

 Uscaciunea vaginala este o problemă reală pentru multe femei şi care le afectează în mod neplăcut viaţa sexuală. Este vorba de o lipsă a lubrifierii vaginale, ceea ce determină o penetrare iritantă sau chiar dureroasă. La modul general se datorează modificărilor hormonale si afectează atât femeile tinere cât şi pe cele adulte după sarcină sau în timpul menopauzei. De asemenea, stresul, anumite medicamente, o igienă intimă exagerată sau agresivă sau consumul de alcool sau de tutun pot afecta mecanismul lubrifierii.

Soluţii: Pentru început, folosirea unui lubrifiant pe bază de apă poate uşura disconfortul. De asemenea, uleiurile naturale de cocos sau de migdale pot fi o alegere bună. Se recomandă un preludiu mai îndelungat pentru ca corpul femeii să se poată relaxa, iar vaginul să se lubrifieze în mod natural pentru a uşura penetrarea. Evitarea consumului de alcool sau tutun şi o hidratare cu multe lichide pot ajuta foarte mult în acest caz.

 

Penetrarea dureroasă

probleme sexuale feminine 1 Penetrarea dureroasa se numeşte dispaurenie şi este vorba de durerile mai mult sau mai puţin intense simţite în momentul penetrării. Originea acestei dureri poate fi fizică (după o naştere de exemplu), infecţioasă (micoză, cistită, herpes, etc.) sau chiar psihologică. Mai poate fi vorba si de un fenomen mai puţin cunoscut, dar destul de întâlnit numit vestibulită. Vestibulita este o inflamaţie a vestibulului, adică a părţii situate în interiorul labiilor interne.

Soluţii: foarte deranjante pentru viaţa sexuală a unui cuplu, aceste dureri trebuie localizate cu precizie (în interiorul sau în exteriorul vaginului, mai mult sau mai puţin profunde). În caz de infecţie se prescriu antibiotice, însă teama de durere provoacă în timp teama de a avea relaţii sexuale, ceea ce cauzează blocaje şi mai profunde. În acest caz este necesar să se consulte un psiholog sau un psihoterapeut care poate ajuta la depăşirea acestei probleme.

 

Vaginismul sau refuzul penetrării

Vaginismul este o contracţie involuntară a muşchilor perineului şi a vaginului. Cu toate că organele sexuale sunt normale (reacţionează perfect la excitare şi se poate ajunge la orgasm prin stimularea clitorisului), din reflex, orificiul vaginal se închide, împiedicând orice penetrare. Vaginismul împiedică efectuarea normală a examenului ginecologic, precum şi utilizarea tampoanelor interne în timpul menstruaţiei.

Soluţii: în 90% din cazuri, apariţia vaginismului este de natură psihică. Poate fi cauzat de o traumă profundă, de frică sau fobie faţă de sexualitate sau din cauza unui blocaj psihologic datorat durerilor cauzate de penetrare. Obiectivul terapiei în acest caz este conştientizarea cauzei psihologice şi relaxarea muşchilor vaginali. Apoi, gradat femeia începe să se deschidă pentru a avea o viaţă sexuală normală.

 

Anorgasmia sau lipsa orgasmului

 probleme sexuale feminine 2Sunt multe femei care se plâng că nu cunosc orgasmul vaginal. În astfel de cazuri nu este vorba de anorgasmie totală sau de absenţa orgasmului, ci acest termen se foloseşte pentru acele femei care nu au nici orgasm clitoridian şi nici orgasm vaginal. Anorgasmia poate apărea de la prima experienţă sexuală însă poate afecta de asemenea şi femeile mature care au deja o viaţă sexuală. Complexă, anorgasmia este legată de anumite situaţii sau anumite cupluri.

Soluţii: la fel ca multe alte probleme sexuale feminine, anorgasmia sau lipsa orgasmului poate avea o cauză psihologică. Tocmai de aceea este recomandat să se consulte un psihoterapeut. După ce s-a determinat originea blocajului fizic, femeia în cauză va trebui să-şi dezvolte sensibilitatea sexuală şi să descopere gradat senzaţiile erotice.

 

Frigiditatea sau absenţa plăcerii

Mai mult decât lipsa orgasmului, frigiditatea este definită ca fiind absenţa totală a plăcerii sexuale. Frigiditatea se manifestă prin absenţa fanteziilor erotice, iar corpul nu reacţionează la nici un fel de stimulare: organele sexuale nu răspund la mângâieri şi nici la excitaţie iar vaginul rămâne uscat. Relaţiile sexuale în acest caz sunt trăite doar ca o datorie, sunt plictisitoare şi monotone şi se practică cu indiferenţă.

Soluţii: pentru asemenea cazuri este recomandată o evaluare a unui sexolog sau psihoterapeut care poate oferi soluţii pentru deblocarea situaţiei. Este foarte important ca femeia să comunice partenerului că este insensibilă la orice formă de plăcere fizică şi sexuală, iar împreună se pot deschide cu răbdare şi atenţie unul faţă de celălalt. Obiectivul acestui tratament este ca femeia frigică să descopere senzaţii noi (sau uitate) şi să înveţe să se abandoneze plăcerii şi simţurilor (re)trezite.

Categorie: