Contactul sexual dureros

Scris de Midoris

              

Dispareunia feminină sau contactul sexual dureros

contactul sexual dureros Dispareunia este o durere vaginală, mai mult sau mai puţin puternică, resimţită de către femei în timpul penetrării. Simţită ca o senzaţie de arsură, de încălzire sau de iritaţie, această suferinţă (dispareunia) este resimţită atât la intrarea în vagin cât şi în profunzime, în momentul în care penisul atinge colul uterin.

 

 Dispareunia afectează în mod negativ viaţa sexuală a cuplului. Dispareunia este considerată una din cele mai răspândite tulburări sexuale feminine, dupa anorgasmie. Femeilor le este greu să vorbească despre această problemă, sunt afectate din punct de vedere psihic, penetrarea dureroasă distrugându-le încetul cu încetul viaţa sexuală dar şi relaţia.

 

Durerea primelor raporturi sexuale

 Originea acestei dureri este adesea psihologică, fiind vorba despre primele emoţii sexuale. Angoasa primului raport sexual poate provoca o contracţie a vaginului, să împiedice lubrifierea acestuia, făcând penetrarea dificilă, imposibilă chiar. În acest caz, există o singură soluţie: relaxarea.

 

 Pune-ţi urmatoarele întrebări: Sunt pregătită să îmi încep viaţa sexuală? Am încredere în partenerul meu? Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt pozitive, atunci trebuie să treci la planul B: să ai încredere în tine şi să te laşi dusă de val. Preludiul este o etapă esenţială care nu trebuie neglijată.

 

Originile dispareuniei: infecţioasă sau organică

Dispareunia infecţioasă:

 În momentul în care ai contactat o micoză, o cistită, un herpes, sau, dacă nu ai folosit prezervativul, o boală cu transmitere sexuală. Este primordial să consulţi ginecologul pentru un set de analize.

 

Dispareunia organică:

 Cicatrici dobândite în urma unor operaţii anterioare, iritaţii locale, infecţii gonococice.

 Există două tipuri de dispareunie, în funcţie de zona în care este resimţită durerea: superficială, în momentul în care durerea survine la începutul penetrării şi profundă, în momentul în care penisul atinge colul uterin. Unele poziţii pot provoca această durere.

 

Cauzele dispareuniei

contactul sexual dureros 1  Cauzele dispareuniei sunt diverse şi pot avea origine organică sau psihologică.

  1.Cauzele organice ale dispareuniei:

 - Infecţia vulvo-vaginală;

 - Inflamaţia colului uterin;

 - Uter retrovers;

 - Micoze vaginale;

 - Chisturi la ovar;

 - Leziuni apărute în urma unei naşteri;

 - Endometrioza;

 - Menopauza;

 

   2.Cauzele psihologice ale dispareuniei sunt:

 - Lipsa încrederii în sine;

 - Tensiunea în cuplu: dezacorduri, probleme;

 - Anxietate, depresie, stres;

 - Lipsa dorinţei sexuale;

 

Tratamentele pentru dispareunie

 Soluţiile variază în funcţie de cauză. În urma unui examen aprofundat făcut de către medicul specialist, este posibil un eventual tratament medicamentos. Odată cauza organică tratată, durerea nu mai poate apărea. Dacă respectiva cauză este de origine psihologică, se va recomanda terapie congnitivo-comportamentală pentru a învata să ai încredere în tine şi să-ţi redescoperi sexualitatea.