Viața de cuplu după avort

Viața de cuplu după avort

 viata de cuplu dupa avortAvortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modalitate de a scăpa de o sarcină nedorită. În România, datorită unei educații sexuale extrem de precare și a unei educații contraceptive foarte vagă, avortul rămâne o soluție foarte la îndemână la care apelează cuplurile. Țara noastră deține un loc fruntaș în ceea ce privește numărul de avorturi, în ultimii ani, în Europa. Acest fapt reprezintă consecința propriilor noastre acțiuni, și anume lipsa de informare în ceea ce privește o viață sexuală potrivită, o educație mult mai riguroasă în privința metodelor de contracepție și de evitare a bolilor cu transmitere sexuală, și prin urmare, și a sarcinilor nedorite. Important de menționat este faptul că din ce în ce mai multe tinere își încep viața sexuală la vârste foarte fragede, atunci când nu sunt pregătite psihic pentru un asemenea pas important în viața lor, și sfârșesc de cele mai multe ori prin a apela la o întrerupere de sarcină. Deigur, există și cazuri și situații când o întrerupere de sarcină este obligatorie, din motive medicale. Dar, de cele mai multe ori, viața femeii și a cuplului este puternic afectată. Pot apărea depresii, o ruptură emoțională și sexuală imensă în cuplu, ajungându-se chiar la destrămarea acestuia. În acest articol vom aborda toate aspectele importante ce privesc buna funcționare a vieții de cuplu după un avort.

 

 

Ce este avortul și cum se face?

 Avortul este modalitatea prin care o persoană de sex feminin renunță la o sarcină nedorită. Avortul poate fi însă evitat prin folosirea metodelor anticoncepționale disponibile (și nu sunt puține la număr) precum prezervativul, diafragma, steriletul, pilulele contraceptive, spermicidele, etc. Însă există fel și fel de situații, când metodele de contracepție dau greș, și anume când se rupe prezervativul, când ați uitat să luați o pilulă contraceptivă, și exemplele pot continua. Și în aceste situații există un aliat de nădejde, și anume pilula de a doua zi, luată la maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Însă românii nu sunt foarte informați cu privire la aceste metode de contracepție și de evitare a unei sarcini nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală, și, nu de puține ori femeile (de toate vârstele) ajung la ginecolog pentru a face un avort. Întreruperea de sarcină este o experiență foarte traumatizantă pentru femeie, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, acesta fiind cel mai important aspect. Avortul se face relativ ușor – cu câteva sute de lei în buzunar și un doctor ginecolog bun, chiar nu apar niciun fel de complicații ulterioare, decât în foarte puține cazuri. Există o sumedenie de modalități prin care se poate face o întrerupere de sarcină, și anume prin chiuretaj, aceasta fiind și cea mai des întâlnită metodă, prin aspirație, o metodă mult mai modernă care este practicată și la noi în țară, sau avortul prin operația cezariană.

 

Implicațiile psihologice ale unui avort asupra mamei

 Pe lângă bine cunoscutele implicații fizice ce pot apărea după o întrerupere de sarcină, cele mai importante implicații sunt cele psihice și emoționale, care duc și la probleme în viața de cuplu. Unele cupluri însă nu rezistă suficient încât să treacă peste acest prag important în relația lor deoarece, de cele mai multe ori se destramă. Există o serie de aspecte religioase și filosofice, precum și personale care determină femeia să intre în depresie. Aceasta poate apărea chiar dinainte de avort, însă decizia efectuării unei întreruperi de sarcină aparține numai mamei. Mai mult decât atât, trebuie puse în balanță în primul rând argumentele pro avort și cele contra avortului, ceea ce implică întrebări precum cât de mult își doresc părinții acest copil, au cu ce să îl întrețină, au o relație suficient de stabilă pentru a crește un copil, chiar trebuie să renunțe la el... După ce aceste întrebări au fost puse și răspunsurile au fost date, dacă singura variantă posibilă este întreruperea de sarcină, ambii parteneri trebuie să fie conștienți de faptul că lunile ulterioare avortului vor fi unele cu o foarte mare încărcătură emoțională, iar partenerul trebuie să fie în permanență alături de iubita sau de soția sa care a trecut printr-o astfel de experiență traumatizantă. Din păcate, nu se întâmplă acest lucru foarte des iar partenerii se depărtează foarte mult unul de celălalt, aruncând vina de la unul la altul pentru faptele lor. Perioada următoare avortului poate avea imense implicații psihologice, nu numai pentru mamă, ci și pentru cuplu, ca și întreg, iar sentimentele copleșitoare vor apărea negreșit. După un avort, apar mai multe tipuri de simptome, în principal instalându-se depresia. Apar regretele tardive, sentimentul de vinovăție de ambele părți, tristețea și melancolia, dorința de a avea un copil, teama mamei că nu va mai putea avea niciodată copii, aceasta va ajunge chiar să se urască, să ia decizii impulsive și, de foarte multe ori, apare și despărțirea de partener. Dar important de știut este și faptul că multe dintre avorturi sunt practicate de către adolescente la noi în țară, iar legea impune acordul scris al unui părinte. Însă, de cele mai multe ori avorturile au loc și fără acordul părinților și acest lucru efectuat în adolescență poate avea consecințe psihologice extrem de grave la maturitate, precum depresiile acute, traumele în ceea ce privește viața sexuală, imposibilitatea de a mai avea o relație stabilă, etc.

 

Implicațiile psihologice ale unui avort asupra tatălui

viata de cuplu dupa avort 1 Este puțin impropriu termenul de mamă și tată în aceste cazuri, însă vom continua în această manieră deoarece într-un cuplu în care partenera a trecut printr-un avort, ambii parteneri au fost implicați din toate punctele de vedere, și, pentru o foarte scurtă perioadă de timp au fost părinți. Tatăl, sau partenerul din relația de cuplu are și el trăiri mai mult sau mai puțin intense. Multe studii de specialitate și nu numai abordează problema numai din privința mamei și a implicațiilor emoționale și fizice ale avortului, însă și partenerul este la fel de implicat. Mai ales când este vorba de o relație de cuplu, și experiențele și trăirile psihice ale partenerului după o întrerupere de sarcină cântăresc la fel de mult în balanță în ceea ce privește continuitatea relației de cuplu. De cele mai multe ori, și bărbații participă la luarea unei astfel de decizii foarte importante și el, la rândul său, se va confrunta cu sentimente de vinovăție, remușcări, regrete, teama de a nu pierde partenera, resentimente și, în final cu depresia. Cuplul, ca și întreg, va trece printr-o perioadă deosebit de delicată, și ambii parteneri sau numai unul dintre ei vor manifesta răceală emoțională, cor apărea tensiuni datorită schimbării psihice a celor doi, vor apărea dezamăgiri, stări nevrotice, care pot degenera și pot duce la destrămarea cuplului.

 

Păstrarea echilibrului în cuplu după un avort

 Acest lucru nu este tocmai ușor de obținut, dar poate fi realizat dacă ambii parteneri dau dovadă de maturitate, dacă se iubesc și se susțin unul pe celălalt. Femeia trebuie susținută din toate punctele de vedere, nu trebuie învinovățită deoarece acest lucru îi va afecta starea psihică și mai mult și ar fi ideal dacă această întrerupere de sarcină ar putea fi privită de către ambii parteneri, nu ca o pierdere, ci ca pe un moment de încercare în relația lor, un lucru care ajută la consolidarea relației. Trebuie să luăm în calcul faptul că, cei doi parteneri au fost pentru o scurtă perioadă părinți, și depășirea unui astfel de moment extrem de marcant și de traumatizant poate demonstra faptul că acel cuplu este puternic și matur. Unele cupluri aleg să nu vorbească deloc pe acest subiect, lucru care nu este tocmai bun pentr starea psihică a fiecăruia dintre parteneri. Cel mai bine este ca cei doi parteneri să vorbească despre această experiență, să o ia ca atare, să comunice și să își exprime sentimentele pentru a depăși acest moment de încercare în viața lor fără prea multe complicații. dacă există însă tensiuni mai vechi în cuplu, viața partenerilor poate fi răvășită și aceștia își pot aduce reproșuri și acuze unul celuilalt. Pentru depășirea cât mai bună a unui astfel de moment se recomandă și câteva ședințe la un psiholog sau un psihoterapeut, și se recomandă, de asemnea, ca partenerii să fie mult mai calmi, mai îngăduitori, și să se sprijine reciproc, iar tăcerea care învăluie experiența traumatizantă a avortului nu poate fi decât dăunătoare relației.

 

Viața sexuală în cuplu după avort

 Reluarea activității sexuale după avort nu este tocmai ușoară, nu numai din punct de vedere psihic, ci mai ales din punct de vedere emoțional. Avortul apare ca și consecință a unor relații sexuale neprotejate dintre un bărbat și o femeie, așadar, ambii parteneri sunt de vină pentru situația creată. Avortul afectează foarte mult atât starea fizică cât și psihică a femeii. Recuperarea fizică după avort nu este tocmai rapidă, aceasta se produce între două și patru săptămâni, vreme în care femeia trebuie să își monitorizeze în permanent starea de sănătate, să fie atentă la posibilele semne anormale care necesită intervenția unui medic ginecolog, precum sânge foarte mult pierdut, durerile abdominale intense, febra, frisoanele, etc. După aceste patru săptămâni, însă, după ce mai are loc o vizită la medicul ginecolog pentru a confirma starea generală bună de sănătate a aparatului genital, se pot relua relațiile sexuale. Dar acest lucru nu este tocmai ușor de făcut din cauza implicațiilor emoționale. Femeia poate cădea în depresie și are nevoie de o perioadă mult mai lungă pentru a-și pune ordine în gânduri, iar partenerul trebuie să aștepte până ce aceasta este pregătită pentru pasul cel mare. În primul rând, cuplul trebuie să se gândească serios la o metodă de protecție în ceea ce privește relațiile sexuale, pentru a nu mai repeta experiența întreruperii de sarcină. Unele femei însă, își reiau relațiile sexuale foarte rapid după avort, în timp ce altele refuză acest lucru o perioadă bună de timp din cauza sentimentelor provocate de avort. Reluarea vieții sexuale după un avort cât și menținerea unui echilibru în viața de cuplu nu sunt lucruri tocmai ușor de obținut, dar cu răbdare, înțelegere și iubire, acest lucru nu este imposibil. Viața sexuală după avort trebuie să aibă loc cu mai multă precauție, și este recomandată o vizită la un cabinet de planning familial care să ajute partenerii să aleagă cea mai bună metodă contraceptivă pentru ei.

Categorie: