Stresul și viața sexuală

Scris de Midoris

 

Stresul și viața sexuală

stresul si viata sexuala

Stresul este unul din factorii cei mai importanți care ne afectează în mod negativ viața din toate punctele de vedere. Viața agitată și locul de muncă solicitant, precum și creșterea copiilor sau grija examenelor, ne pot da peste cap întregul metabolism. Stresul este unul din cei mai mari dușmani cu care atât femeile cât și bărbații se luptă în ziua de azi. În societatea contemporană stresul este principala cauză a dereglărilor de alimentație, de somn, a afecțiunilor de orgin fizic și psihic, dar și sexual. Ne vom opri asupra efectelor nocive pe care stresul le poate avea asupra vieții sexuale sau chiar asupra unei partide de amor.

 

Stresul în viața de cuplu

 Pentru o relație de cuplu armonioasă, stresul este un factor extrem de nociv. Fie că suntem stresați din cauza locului de muncă, a facultății, a copiilor, a datoriilor, a problemelor cotidiene sau a neînțelegerilor cu terțe persoane, stresul poate fi un factor extrem de nociv în viața de cuplu. Partenerii nu sunt obligați să suporte stările nervoase ale celuilalt, iar aceste stări nervoase se pot răsfrânge asupra cuplului. Atunci când datoriile vă copleșesc sau când situația la locul de muncă este una destul de delicată, spre exemplu, nu este cea mai bună soluție să vă vărsați nervii provocați de stres asupra partenerului de viață. De aici intervin și discuțiile lungi, aprinse, tonul ridicat și supărările. Relațiile devin din ce în ce mai tensionate, iar dacă situația este diferită și unul din parteneri este stresat, dar ține acest lucru numai pentru el, fără a comunica cu iubitul sau cu iubita, relația va deveni una ștearsă, deoarece grijile cotidiene vor împinge unul din parteneri să se interiorizeze pentru a nu crea o situație conflictuală și atunci totul se va duce de râpă. Mai mult decât atât, viața sexuală este puternic afectată de stres, deoarece pot apărea diverse afecțiuni precum disfuncții erectile, frigiditate sau un libidou scăzut.

 

Stresul și viața sexuală

 stresul si viata sexuala 1Stresul își face loc și în viața sexuală. Din ce în ce mai mulți oameni se plâng de faptul că partidele de amor nu mai sunt la fel de pasionale ca înainte și nici la fel de dese. Ei bine, se pare că și în acest caz stresul poate juca un rol foarte important. Dacă aducem cu noi în pat și grijile, totul va fi un dezastru. Așadar, dacă în timpul unei partide de amor unul din parteneri se gândește la achitarea datoriilor, la plata facturilor, la ce a spus doamna educatoare la grădinița copiilor sau câte credite mai sunt necesare pentru a trece anul la facultate, atunci partida de sex se va dovedi un eșec. Libidoul va fi scăzut sau practic inexistent și singurul lucru pe care partenerul și-l dorește este ca partida de sex să se termine mai rapid. De asemenea, stresul se poate manifesta și pe plan psihic, astfel că femeile, dar și bărbații sunt din ce în ce mai stresați asupra aspectului fizic. Iar acest tip de stres se regăsește cu siguranță și în pat. Nesiguranța pe care unul din parteneri o are atunci când se privește în oglindă îi creează un continuu stres asupra părerii pe care partenerul de cuplu o poate avea. Așadar, femeile se pot trezi stresate de felul în care arată, iar în timpul partidei de sex vor încerca să își ascundă micile imperfecțiuni, iar acest lucru va conduce cu siguranță la dezastru. Stresul, frustrările nerostite și secretele împovărătoare sunt inamicul principal al unei relații sexuale îmbucurătoare.

 

Cum să combatem stresul?

 Există o mulțime de metode prin care stresul poate fi combătut, din punct de vedere medical. De asemenea, există profesioniști precum psihologi sau psihoterapeuți care ne pot ajuta să gestionăm mai bine stresul și stările conflictuale. Stresul este principala cauză pentru care unii oameni ajung la depresie, iar acesta nu este tocmai un aspect pozitiv pentru o relație. În cadrul unei relații de cuplu, în momentele intime mai ales, este ideal să combatem stresul printr-o atitudine detașată. Astfel, nu trebuie să ne gândim în timpul unei partide de amor la datoriile la bancă, la vecina care vine mereu să ne ceară câte ceva, la șeful care este din ce în ce mai sever, la copiii care fac tot timpul năzbâtii... Sexul trebuie să fie un moment de intimitate absolută și de detașare, iar stresul nu își are locul în acele momente frumoase.