Mirosul corporal şi atracţia sexuală

 

Mirosul corporal şi atracţia sexuală

mirosul corporal si atractia sexualaMmm, ce bine miroase!” De câte ori nu rostim aceste cuvinte? Adevărul este că prima reacţie pe care o avem faţă de un miros e una emoţională. Un miros e întotdeauna perceput ca fiind plăcut sau neplăcut, el provoacă fie încântare, atracţie, fie disconfort şi respingere. Şi fie că este doar o adiere subtilă, sau o emanaţie intensă, mirosul este purtător de informaţii care se adresează emoţiilor noastre.

Iar legătura care există între miros şi emoţii face ca atracţia sau respingerea pe care o simţim faţă de o anumită persoană să fie uneori aparent inexplicabilă.

În trecut, când nu existau parfumuri şi deodorante, era mai simplu să ştii cu cine ai de-a face. Oamenii se adulmecau între ei, (pentru că da, mirosul este cel mai primitiv dintre simţuri, o rămăşiţă de pe vremea când predomina natura animală) şi cum creierul decodează automat compatibilitatea sau incompatibilitatea cu celălalt, în mod intuitiv îşi dădeau seama dacă au de-a face cu un prieten sau cu un duşman, un concurent sau cu o posibilă parteneră.

Astăzi mirosurile corporale sunt mascate de mirosul săpunurilor, al cremelor, şampoanelor, deodorantelor sau detergenţilor, dar în ciuda acestui fapt, sau poate chiar datorită lui, fascinaţia faţă de mirosurile naturale ale trupului omenesc rămâne neschimbată. Atât bărbaţii, cât şi femeile emană mirosuri naturale specifice, mai ales atunci când apare starea de excitaţie sexuală şi cuplul se pregăteşte să facă dragoste.

De asemenea, mirosul corpului femeii variază în funcţie de perioada ciclului lunar în care se află. Se pare că bărbaţii găsesc mirosul emanat de corpul iubitei lor în perioada când are loc ovulaţia, mai atractiv decât orice fel de parfum.

Acest miros special semnalează momentul când femeia este cel mai fertilă. Există chiar studii care atestă că acest fel de miros generează la bărbaţi o creştere a nivelului de testosteron. Şi în acest moment vom începe să discutăm despre...feromoni.

 

Feromonii, hormoni ai atracţiei dintre sexe

mirosul corporal si atractia sexuala 2Feromonii umani sunt subiectul unor discuţii controversate în lumea oamenilor de ştiinţă, deşi aceste substanţe sunt studiate de zeci de ani pe diferite specii din lumea animală.

Feromonii sunt substanţe chimice fără miros secretate atât de oameni şi animale, cât şi de plante şi au rolul de a transmite semnale ale diferitelor specii, atât în mediul vegetal cât şi în cel animal. Aceste substanţe au un rol important în procesul de comunicare dintre specii, în marcarea teritoriilor şi în găsirea hranei şi a partenerilor pentru reproducere; ei reprezintă astfel cel mai vechi sistem de comunicare.

Feromonii umani, deşi lipsiţi de miros, sunt atât de puternici încât determină reacţii imediate ale celor din apropiere şi joacă un rol foarte important în comunicarea sexuală. Aceştia transmit mesaje complexe referitoare la dispoziţia celui în cauză, la sănătatea şi intensitatea dorinţei sale sexuale.

Deşi la bărbaţi feromonii acţionează mai puternic (ca şi la animale, unde masculul dominant, eliberând o cantitate mai mare de feromoni, atrage mai multe femele pentru împerechere), ei există şi în cazul femeilor, dar având o acţiune mai subtilă. Asta spre deosebire de unele specii de animale la care efluviile hormonale ale femelei sunt extrem de puternice (există o specie de fluture de noapte la care femela emană un miros care este simţit de mascul de la câteva zeci de kilometri).

Feromonii determină comportamentul sexual atât la oameni, cât şi la animale. Ei sunt conţinuţi în urină, salivă, transpiraţie şi fluidele sexuale. În prezent, prin folosirea cosmeticelor în exces, producerea lor este parţial inhibată şi ei nu mai sunt percepuţi de celelalte persoane. Dar creierul nostru deţine în continuare receptorii necesari şi dacă dorim să ne creştem atractivitatea sexuală este indicat să nu folosim produse cosmetice în exces sau să ne spălăm prea des.

Aceasta nu e o pledoarie pentru lipsa de igienă, ci doar un avertisment pentru aceia care sunt maniaci ai curăţeniei şi care se spală până îndepărtează orice urmă de secreţii corporale naturale. Secreţiile glandulare sunt inodore, ceea ce percepem noi ca mirosuri ale trupului sunt degradările provocate de bacterii ale acestor secreţii.

Principalul organ producător de feromoni în cazul omului este pielea, prin intermediul glandelor sebacee, aflate pe toată suprafaţa corpului, dar mai ales în anumite zone ca: organele genitale, zona pubiană, zona din jurul anusului, axilele, urechile, pleoapele, buzele şi gura, mameloanele.

mirosul corporal si atractia sexuala 1Astfel, câteva obiceiuri de care putem scăpa dacă dorim să devenim mai atractivi pentru sexul opus sunt:

 - fumatul

 - mestecatul gumei

 - consumul de băuturi alcoolice, mai ales cele tari

 - condimentele prea puternice (ceapa, usturoiul etc.) consumate prea des şi în cantităţi mari.

Pentru femei, zona genitală trebuie spălată doar la exterior, duşul vaginal fiind folosit doar atunci când este cazul, în scop terapeutic – când există o afecţiune în zonă.

Iar femeile trebuie să ştie că mulţi bărbaţi savurează aroma transpiraţiei vulvei femeii cu care fac dragoste, miros care atunci va fi încărcat de feromonii ei. Acest lucru ar trebui să le facă să nu mai fie stresate de mirosul sau gustul lor când iubitul le oferă sex oral.

Bineînţeles, subliniez din nou, aceasta nu înseamnă să nu ne mai spălăm pentru a conserva mirosul natural al trupului. Mirosul de transpiraţie proaspătă le place bărbaţilor, cum e mirosul produs în timpul unei partide de amor sau al unei şedinţe de fitness la sală.